Alles over wildkamperen met de camper – Regels en rechten

Overnachten midden in de natuur waar je de wind zachtjes door de bomen hoort waaien en 's nachts het licht in de camper je enige lichtbron is. 's Ochtends drink je een kop koffie in de frisse buitenlucht terwijl je een kleine wandeling door de natuur maakt. Het lijkt alsof de tijd even stilstaat.

Zie je het al voor je? Wildkamperen met de camper in de ongerepte natuur. Een hoop mensen dromen van zo’n ervaring, maar weten ook dat dit niet overal is toegestaan. Wij hebben uitgezocht waar dit wel mag. En wat blijkt? Er zijn een hoop mooie natuurgebieden waar je met de camper mag vrij kamperen, mits je je aan de regels houdt!

Het Allemansrecht

In Zweden, Noorwegen en Finland geldt het Allemansrecht. Hiermee heeft iedereen het recht om van de natuur te genieten als je er met respect en liefde mee omgaat. Dat klinkt logisch toch? Als we van de natuur willen genieten, moeten we er zuinig op zijn. Houd dus altijd rekening met de bomen, planten, dieren, maar ook met de eigenaren van de gronden.

Regels van wildkamperen met de camper

Om ‘respect en liefde voor natuur’ iets meer te definiëren zijn er een aantal regels. Wij benoemen hier de belangrijkste om te wildkamperen met de camper.

Motorvoertuigen

Het is verboden om met motorvoertuigen op onbedekte bodem in de natuur te rijden en op particulieren wegen die gesloten zijn voor motorverkeer. Oei, dat kan nogal lastig zijn als je met de camper midden in de natuur wilt staan. Toch is dit logisch: het is niet de bedoeling dat kwetsbare gronden beschadigd worden door campers die daar genadeloos overheen rijden. Bij vrij kamperen met de camper dien je dus extra voorzichtig te zijn.

belangrijke kosten voor camperaars

Natuurregels

  • Beschadig nooit landbouwgrond (gecultiveerde grond), bosgrond of andere kwetsbare grond.
  • Betreed nooit zomaar een privéterrein.
  • Stoor landeigenaren niet bij de dagelijkse werkzaamheden.
  • Bewonder dieren op een afstand, maar laat ze verder met rust.
  • Beschadig hekwerken niet en doe altijd het hek achter je dicht, zodat kuddes niet kunnen uitbreken.

Afval

Neem je eigen afval altijd weer mee wanneer je vertrekt. Vind je ergens een vuilnisbak dan kan je daar gebruik van maken. Als deze vol zit, mag je er natuurlijk geen vuilniszak naast zetten.

Een kampvuur

Bij kamperen hoort natuurlijk een kampvuur! Dit is toegestaan, maar het zorgt wel voor bezorgdheid bij vele grondeigenaren. Het kan natuurlijk ook mis gaan. Houd daarom rekening met droog weer, de plaats waar je het kampvuur maakt en doof het vuur altijd zorgvuldig. Ruim ook de sporen van het kampvuur netjes op zodra je vertrekt.

kampvuur maken

Bloemen en planten

Wanneer je de natuurplekken in Zweden, Finland en Noorwegen opzoekt, zul je al snel mooie bloemen en planten tegenkomen. Misschien wil je er iets van meenemen, maar mag dat zomaar? Ja, dat kan! Het is namelijk toegestaan om bloemen te plukken of paddestoelen, takken en bessen van de grond te rapen. Sommige planten zijn beschermd en mogen om die reden niet worden geplukt. Dus ben je van plan een mooi souvenir mee te nemen, verdiep je dan even in de beschermde bloemen en planten van het land.

 

In Schotland mag je op bepaalde plekken ook wildkamperen, lees hier een ervaring van 2 reizigers die via Camptoo een camper huurden en in Schotland hebben wildgekampeerd. Hoe zit het met andere landen? Lees hier een handig overzicht of bekijk hieronder de infographic van huurautoverzekering over wildkamperen in Europa

wildkamperen met de camper

Zelf wildkamperen met een camper?
Bekijk al onze campers en caravans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>