Zuinig rijden met de camper

Besparen op het brandstofverbruik van de camper? Dat kan! En wie wil dat nou niet? Wij geven we je dé tips om het brandstofverbruik te verminderen.

De meeste campers rijden op diesel. Hoewel diesel goedkoper is dan benzine, maakt dat voor jou als camperaar geen verschil. Een camper verbruikt nu eenmaal meer brandstof dan een auto. Maar weet je dat zuinig rijden met de camper voornamelijk afhankelijk is van jouw eigen rijgedrag? Zó kun jij zuinig rijden met de camper.

Snelheid

De maximaal toegestane snelheid en zuinig rijden gaan helaas niet altijd samen. De snelheid heeft grote invloed op het brandstofverbruik. Je zult niet denken dat het verschil tussen 90 km en 110 km per uur iets uitmaakt, maar toch is dat zo. Het verschil kan al snel een kilometer op een liter brandstof schelen. Neem daarom de tijd om onderweg te zijn. Waarom haasten als je op vakantie bent toch? Tenslotte is het rijden in gelijkmatige snelheid aan te raden. Als de camper over cruisecontrol beschikt, maak hier dan gebruik van.

Schakelen

Schakel al in een lage snelheid naar een hogere versnelling. Doe dit telkens voor 2000 toeren tot je in de hoogste versnelling zit. Probeer ook niet te snel op te trekken, maar geef geleidelijk meer gas.

Gewicht

Ook het gewicht is een bepalende factor. Hoe zwaarder de camper is, hoe meer brandstof het verbruikt. De ene camper is zwaarder dan de andere. Je hebt wel invloed op wat je meeneemt in de camper. Probeer daarom altijd rekening te houden met de maximale massa van de camper.

Zuinige banden

Controleer de bandenspanning! Rijd je met een lage bandenspanning dan heb je een slechtere wegligging en grotere rolweerstand. Bij een te lage bandenspanning van 25%, verhoogt de rolweerstand met 10%. Dit betekent dat het brandstofverbruik met ongeveer 2% toeneemt. De juiste bandenspanning van je camper staat altijd in het instructieboekje van de camper.

zuinig rijden

Anticiperen

In een gelijkmatige snelheid rijden gaat alleen als je goed vooruit kijkt. Door snel in de gaten te hebben wat er om je heen gebeurd, hoef je minder vaak op de rem te trappen. Moet je dan toch remmen voor bijvoorbeeld een rood verkeerslicht. Laat de camper dan uitrollen in de versnelling en laat gas los.

Motor afzetten

Sta je in een lange file? Zet je motor dan af. Doe dit bij elke kleine stop die je maakt. Ook als de brug openstaat. Kun je weer rijden? Herstart de motor dan zonder gas te geven.

zuinig rijden

Heb jij meer handige tips die niet in dit lijstje staan? Laat het ons weten in de reacties onderin!

 

Anderen bekeken ook

  1. Om zuinig te rijden met de camper kun je beter met zo lag mogelijke toeren rijden, dus in een zo hoog mogelijke versnelling. Bovendien moet je het 90% bereik nemen om met de juiste trekkracht en belasting voor de motor op te trekken en te rijden met zo min mogelijk br. st. verbruik. Dat 90% gaat zo; neem het toerental waar de motor het meeste Koppel heeft. Neem daar 90% van en tel die bij het maximale motorkoppel toeren op en af, zo ontstaat een teorengebeid waarin de motor het zuinigst is en het sterkst.

  2. boudewijn says:

    na een afdaling stoppen de camper NOOIT met de hand rem aangetrokken weg zetten maar in de versnelling

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>