Kampeeravontuur: een kampvuur maken doe je zó!

Ga je kamperen? Neem dan genoeg marshmallows mee, want met deze tips rooster je ze heerlijk in de openlucht boven een gezellig kampvuur!

Een kampvuur maken hoort wel echt bij het kamperen. Omdat dit toch niet zo makkelijk blijkt te zijn, geven wij je de nodige informatie!

Een veilige stookplaats

Zoek een veilige plek voor het kampvuur. Dat betekent dat het vuur uit de buurt van ontvlambaar materiaal moet staan, zoals een berg hooi of een stapel takken. Houd ook rekening met de wind: welke kant waait het vuur straks op? Het is niet handig als het vuur precies de kant op waait waar je wilt gaan zitten of in de richting van andere kampeerders. Zoek dus altijd een plekje uit op basis van veiligheid en of je niemand tot last bent. Tenslotte is het goed om altijd een emmertje water of zand in de buurt te hebben waarmee je het vuur kan doven indien nodig.

Materiaal verzamelen voor kampvuur maken

Bij het maken van vuur heb je altijd 3 elementen nodig: zuurstof (lucht), brandstof (vaak hout) en voldoende warmte. De hoeveelheid warmte is afhankelijk van de brandstof. Gebruik je hout als brandstof, dan zul je meer moeite moeten doen om het vuur aan te krijgen en ook aan te houden. Zorg dus voor voldoende materiaal om het vuurtje te stoken. Maak voor jezelf 3 stapels:

  1. Tondel: dit is het materiaal dat je gebruikt om van een vonk een vuurtje te maken. Dit bestaat uit licht en droog materiaal dat in ieder geval voor even blijft branden of gloeien. Denk hierbij aan papier, hele kleine droge takken, watten, droge bladeren etc.
  2. Aanmaakhout: kleine en droge takken hout kunnen dienen als aanmaakhout. Zowel zachte houten als harshoudend houten zijn hier geschikt voor. Het aanmaakhout zorgt ervoor dat de grotere stukken hout ook ga.
  3. Brandhout: zoek voor de derde stapel grotere en zwaardere stukken droog hout. Dit wordt gebruikt om het vuur brandend te houden. Dat betekent dat je een flinke voorraad hout nodig hebt. Kan je geen droog hout vinden? Probeer dan het natte gedeelte af te snijden. De kern van hout is vaak droger.

Piramide vuur bouwen

Nu je een veilige stookplaats hebt gevonden en de benodigde materialen hebt, kan je beginnen met het bouwen van het kampvuur. Er zijn verschillende manieren om een kampvuur te maken. Wij bespreken nu de meest bekende vorm van een kampvuur, de piramide.

kampvuur maken

De basis is heel simpel. Je bouwt met de materialen die je verzamelt hebt een soort piramide. Je gebruikt de tondel in het midden en daaromheen komt het aanmaakhout. De grootste stukken hout komen aan de buitenkant. Houd altijd een kleine opening aan de kant waar de wind vandaan komt. Deze opening gebruik je om het vuur aan te steken. Gooi regelmatig nieuw brandhout in het vuur om het brandend te houden. En als er geen wind is, waai dan even met een stuk karton of papier richting het vuur, zodat het vuur weer goed warm wordt. De regel is: hoe meer zuurstof het vuur krijgt, hoe warmer het vuurtje wordt. Zo heb je een lekker warm en grote kampvuur. Vergeet niet de resten van het kampvuur op te ruimen als je het kampvuur hebt gedoofd!

Heb je nog meer leuke tips voor het bouwen van een kampvuur? Laat het ons weten in de reacties onderin!

Anderen bekeken ook

  1. Bouwaanbod says:

    Hout is goed voor een vuurtje. Je kan het voor veel meer gebruiken! Ook veel huizen worden van hout gebouwd tegenwoordig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>