Zo houd jij de schoonwatertank schoon

Hoe onderhoud jij de schoonwatertank? Wij hebben hier enkele schoonmaak trucjes waar je mee aan de slag kan.

Hoewel het drinkwater in Nederland veilig en betrouwbaar is, kan het water in de watertanks van je camper na enige tijd toch onbetrouwbaar worden. Vuil kan in de tank terechtkomen en er kunnen allerlei bacteriën en nare geuren ontstaan. Met deze tips heb jij de juiste middeltjes om de schoonwatertank schoon te houden! Voordat je begint met het reinigen van de watertank, laat je boiler, watertank en leidingen goed leeglopen.

Steradent

Steradent is een middel om gebitsprotheses te reinigen. Hoewel dit geen agressief middel is, kan je het voor meerdere doeleinden gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van glaswerk en natuurlijk de reiniging van je watertank in de camper. Hiervoor heb je één buisje Steradent nodig op 30 liter heet water. Los alles op en vul de tank ermee. Je kan eventueel een rondje met de camper rijden, zodat het middel zich goed verspreidt door het klotsen van het water in de tank. Na enige tijd kan je de watertank weer doorspoelen met schoon drinkwater. De watertank is nu schoon voor gebruik!

Bleekmiddel

Je kan ook met bleekmiddel aan de slag. Ook nu is het weer belangrijk om de watertank, boiler en leidingen te laten leeglopen. Mix vervolgens één dop bleekmiddel (zonder geur) op 50 liter drinkwater. Dit gaat de watertank in. Na 24 uur kan je de tank en leidingen doorspoelen met schoon water.

Schoonmaakazijn

Ook met schoonmaakazijn kan je de watertank reinigen. Het remt de groei van bacteriën en voorkomt algengroei. Dit doe je op dezelfde manier als wanneer je met citroenzuur en bleekmiddel aan de slag gaat. Voor een tank van 100 liter water heb je één liter schoonmaakazijn nodig. Laat alles 24 uur inwerken en spoel de tank en leidingen ook weer goed door met schoon water.

Belangrijk is dat je met alle middeltjes, welke je ook gebruikt, de leidingen goed vol laat lopen zodat die goed gereinigd worden.

schoonmaken watertank

Onderhoud

Wat je zelf kunt doen om te zorgen dat je watertank zo schoon mogelijk blijft, daarvoor hebben we een aantal tips. Doe je watertank nooit helemaal vol, dat is vaak extra gewicht dat je met je meesleept en dat je niet per se nodig hebt. Als camperaar zul je vaak rondtrekken en kom je veel plekken tegen waar je schoon water kunt innemen en het vuil water af kunt storten. Dit zorgt er ook voor dat je het water sneller ververst waardoor de tank ook minder snel vies zal worden. Het schoonmaken zoals we hier hebben benoemd kunnen we aanraden om dat 2 keer per jaar te doen. Wat je vaker tussendoor kunt doen om te voorkomen dat je watertank minder schoon wordt is de tank regelmatig droog te maken via het mangat met een schone doek. Kortom, zorg goed voor je watertank, dan zal hij ook goed voor jou zorgen. Succes!

Wil je meer weten over het gebruik van water in je camper? Bekijk dan ook onze video hieronder.

Camptoo

Camptoo is het deelplatform waar je campers en caravans rechtstreeks bij de eigenaar huurt. Camptoo koppelt niet alleen de eigenaren met de huurders, maar zorgt ook voor al het papierwerk, benodigde verzekeringen, checklist en hulp onderweg. Benieuwd wat jij kan verdienen aan jouw camper of caravan? Klik op onderstaande button voor een overzicht van alle voordelen!

Bekijk de voordelen

 

Heb je meer handige tips die je wil delen met andere camper eigenaren? Laat het weten in de reacties onderin! 

Anderen bekeken ook

  • Varisha says:

   Hoi Dorus, goed dat je meedenkt! Ik heb dit nog eens nagevraagd, maar volgens ons kan het geen kwaad wanneer je één liter schoonmaakazijn gebruikt op 50 tot 100 liter water. Wel goed spoelen natuurlijk.

  • Andrë says:

   Ik gebruik hiervoor ui eringszout en spoel enkele keren de tank en lekdingen hiermee ,
   Zuiveringszout ontsmet en reinigt

 1. Dorus heeft gelijk want schoonmaak azijn tast synthetische rubbers aan zoals O-ringen ,manchetten etc.
  Sterandent is vriendelijker.

  • Varisha says:

   Hallo Jaap, als je 1 liter schoonmaakazijn op 50 tot 100 liter water gebruikt, kan het zeker geen kwaad! De juiste dosering en goed doorspoelen zijn hierbij dus belangrijk. Groet!

 2. Foppe Elzinga says:

  Mijn tank van de camper staat nu nog leeg, maar zodra de vorstdreiging over is ga ik aan de slag, maar ga nog niet rijden want hij staat nog op de steunen i.v.m. voorkomen van vierkante wielen en daarbij is hij nog geschorst..

 3. Varisha says:

  Hoi Wim, goed dat je nog even een vraag achterlaat. Het is raadzaam om de watertank al na 3 of 4 dagen leeg te laten lopen als je deze niet veel gebruikt. Op die manier kunnen bacteriën geen bedreiging vormen. Het is afhankelijk van je gebruik hoe vaak je de watertank moet schoonmaken. Wanneer de leidingen en tank constant worden doorgespoeld met schoonwater hoeft dit minder vaak dan wanneer de camper beperkt gebruikt wordt en bacteriën dus de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Ik hoop dat ik je vraag hierbij beantwoord hebt! Groeten!

 4. Haagees says:

  Je kan in de watersportwinkel een watertankantivries koppen die ook een reinigende werking heeft. dubbele werking met vorst en schoonhouden van de leidingen.
  Mag ook in de boiler en drukvat, dus heel eenvoudig . zodra de winter voorbij is even doorspelen en je bent gereed voor gebruik

 5. Jaap says:

  Schoonmaak azijn tast o-ringen en manchetten aan tenzij van NBR maar anders zwelt synthetisch rubber en krijg je bv bij kranen etc lekkages

 6. Heb ooit gelezen dat juist steradent tabletten slecht is voor het rubber wij kopen in Duitsland druppels die je aan het water toevoegd en dan is het ook schoon.In Nederland is het niet te koop mag niet.
  Wij drinken het water niet uit de tank is alleen voor de w.c. en de afwas koffie of thee wordt toch eerst gekookt.

 7. Bass says:

  Tank, leidingen en kranen droog wegzetten na elke trip is 98% van de oplossing. Alg en bacteriën krijgen zo weinig kans:
  – Afvoeren en boiler openzetten terwijl alle kranen (keuken, wastafel,
  douche etc.) in middenstand opengezet zijn.
  – Pomp even aanzetten.
  – Deksels van de watertank afhalen (eventueel vloerluiken open laten)

  1 x per jaar tank vullen met water en 1 dopje chloor per 100 liter toevoegen (goed mengen) en dit mengsel ook in de leidingen, de boiler en de kranen pompen.
  Na 24 uur alles opnieuw openzetten, legen en laten drogen of vullen met schoon water.

  • Haha, je lijkt mij wel. Maar wij gebruiken het water uit de tank alleen voor het toilet en afwassen. Voor drinkwater en koffie/thee kopen we een tray van 6 flessen mineraalwater en vullen die continue bij met kraanwater op de camperplaats/camping. Toch ga ik dit najaar de tank eens grondig reinigen. Bacterietjes aan boord is drie keer niks al wordt ik zelfs niet ziek van slootwater. Je weet maar nooit als je wat ouder wordt. Wat ik ga doen is gewoon al dan niet duur spul kopen wat absoluut ongevaarlijk is voor rubbers en daarna de boel droog wegzetten (goede tip want bacteriën gedijen alleen in een vochtige omgeving).

 8. Anna says:

  Wij kamperen al sinds 1989, de tank wordt altijd goed geleegd voor de winter en voor wij weer op reis gaan worden de tank en de leidingen gespoeld met sodawater. In een litermaat los ik 3 eetlepels soda in heet water op, vervolgens doe ik het in een schone gieter met koud water en dan in de tank. Een poosje laten staan en dan de kraan open. Soda heeft een reinigende en ontsmettende werking. (Dat wisten onze grootmoeders al). Als de tank leeg is nog eens met schoon water naspoelen en klaar is Kees.

  • Bedankt! Soda spreekt me ook t meeste aan. Mijn vraag is alleen: moet je de tank na t ingieten van t sodamengsel helemaal met water vullen of is dat niet nodig/niet de bedoeling? Ik bedoel dus niet bij t naspoelen maar bij t schoonmaken. Alvast bedankt voor t advies.

 9. Als ik de camper na de winter voor het eerst weer gebruik maak ik de tank en leidingen schoon door chloor in het water te doen en zet alle kranen open zodat het goed in de leidingen en boiler komt laat het een dag staan dan flink naspoelen met schoon water en klaar ben ik voor het hele seizoen en heb nooit geen problemen met het water en ik gebruik het ook als drinkwater

  • Vere de Valk says:

   Bedankt voor je reactie, Dirk. Zo zien we maar weer dat er meerdere manieren zijn om een schoonwatertank te behandelen.

 10. maria waninge says:

  wij laten de tank en de leidingen voor de winter leeg lopen als wij weer op pad gaan spoelen we eerst alles goed schoon met gewoon water als we dat gedaan hebben dan als de tank weer vol gaat doen we gelijk er druppels bij dan blijft het water een half jaar goed maar dat doen wij niet want omdat er toch regelmatig water bij komt de druppels voor het schoonwater kan je bij een campeerwinkel of bij een sportvisser zaak want de jachtjes gebruiken het ook voor de schoon water tank

 11. Henk van Hemert says:

  Dit jaar voor het eerst citroenzuur gebruikt volgens uw advies. Nu helaas kraan (2 jaar oud) lek! Zijn er mensen met soortgelijke “slechte” ervaringen? En is er iemand die wellicht een oplossing heeft?

  • Vere de Valk says:

   Hoi Henk, dat is vervelend om te horen. Wat is er precies kapot gegaan, waar lekt de kraan? Groetjes!

 12. Ik heb eerlijk gezegd de watertank nog nooit schoongemaakt. Wel altijd leeg laten lopen als we thuis kwamen, en doorspoelen voordat we weer weggaan. We drinken ook gewoon uit de kraan. We doen nooit langer dan 3 dagen van een vulling. Als we naar warme klimaten gaan laat ik de tank vaker leeg lopen om vers water in te nemen. Maar we zitten meestal in het noorden. In de 15 jaar dat ik gebruik maak van een vaste watertank, eerst in de caravan en nu in de camper, hebben we nooit problemen met de gezondheid en/of stoelgang gehad. Mijn theorie is dat je weerstand opbouwd als je ook eens wat bacteriën binnenkrijgt.

  • Bens says:

   Helemaal mee eens , wij rijden al wel 30 jaar met de camper rond , vullen als hij leeg is en verder niks

 13. Kees Moorlag says:

  Ik maak de watertank schoon met 10.l heet soda water en ga dan een aantal kilometers rijden en laat het dan 24 uur in de tank,deze ,leeg laten lopen daarna doe ik dan een buisje sterandert en heet water dit gaat dan weer in de tank ongeveer 5 km rijden en weer 24 uur in de tank leeg laten lopen en goed spoelen met schoon water dat voldoet mij zeer goed. .Geen last van veteranen ziekte

 14. Ik vul de schoonwatertank bij thuiskomst door met een oplossing van backing soda. Dan leeg wegzetten totdat we weer vertrekken. Dan spoel ik met schoon water en vul de tank met ca 80 liter water waaraan ik 8 ml chloor toe voeg. Tijdens gebruik vul ik telkens bij met leidingwater en per liter water voeg ik dan 0,1ml chloor toe. (Hadex) Thuisgekomen weer legen, spoelen en leeg maken en als we weer vertrekken spoel ik eerst en dan vul ik weer met 80 liter leididing water waaraan ik dan weer 8 ml chloor toe voeg. Enz.

 15. Na het schoonspoelen en daarna vullen voor gebruik, hoe lang kun je het verse water in de tank dan nog goed houden?

 16. Jos Roelofs says:

  Hallo,
  Ik heb vlokjes alg in mijn drinkwater. Om dit te reinigen heb ik de leidingen gevuld met een chlooroplossing. Stom als ik was heb ik geen chloor zonder chloorsmaak gebruikt. Na het doorspoelen van de leidigen met een steradentoplossing en enkele malen met schoon water blijf ik de chloorsmaak houden.
  Enig idee hoe ik de smaak weer neutraliseer ?

 17. Jeannie Bolwerk says:

  Ballon aan de kraan????????????
  alleen als je jarig bent of is er een andere reden voor? hoor het graag!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>