Met de camper naar Kroatië

18 juli 2023 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Kroatië

Er gaan steeds meer mensen met de camper naar Kroatië. Niet gek ook, want het is een prachtig land. Niet alleen zijn de mensen aardig en het land mooi, je kunt er ook nog eens heerlijk eten. Ben je van plan om een camperreis door Kroatië te maken? Lees dan snel verder, want in deze blog vertel ik je wat de mooiste plekjes van Kroatië zijn. 
Goboony met de camper naar Kroatië

Waarom met de camper naar Kroatië

Dat Kroatië steeds populairder wordt, is niet voor niets! In het land vind je historische steden, gezellige kustplaatsen, adembenemende, groene natuurparken en helderblauw zeewater. De Kroaten zijn hele leuke gastvrije mensen, kijk er zelfs niet van op dat je bij een Kroaat thuis wordt uitgenodigd als je hem een beetje leert kennen. Gek op lekker eten? Dan is Kroatië de place to be! Kroatië heeft een rijke culinaire traditie en in iedere regio eet je weer anders, van pittige worstjes tot schaal- en schelpdieren en van goed gevulde stoofpotjes tot verse soepen. Vergeet niet om bij je eten een goed glas Kroatische wijn te bestellen. De Kroaten zijn bovendien erg vriendelijk naar honden toe, dus je viervieter komt gezellig mee. 

Om goed voorbereid op roadtrip naar Kroatië te gaan is het ook handig van tevoren je goed in te lezen over zaken als tolwegen en de verkeersregels

Mooie camperroute Kroatië

Een roadtrip door Kroatië is, ondanks dat het land niet zo groot is, zeker wel heel mooi. Om je voor te bereiden op je roadtrip door Kroatië hebben we een mooie route voor je uitgestippeld. Om in Kroatië te komen kan je verschillende routes door verschillende landen nemen. Een rechtstreekse route brengt je sowieso door Duitsland, dus plan bijvoorbeeld een bezoekje naar Ulm, München of Passau in op de heen- of terugreis. Vervolgens doorkruis je Oostenrijk en Slovenië, dus heb je iets meer tijd? Dan zou je de camperroute Kroatië ook kunnen combineren met een route door een van deze twee landen. Eenmaal aangekomen in Kroatië brengt deze camperreis je onder andere door de volgende plaatsen: Pula, Krk, Zadar, Split, Dubrovnik en Nationaal Park Plitvice.
Goboony met de camper naar Kroatië

#1 Istrië

Deze camperroute door Kroatië start in het noordelijk gelegen schiereiland Istrië met als belangrijkste bestemming Pula. Pula is de grootste stad van de provincie en heeft veel historische bezienswaardigheden zoals een amfitheater. Vanuit de stad kun je ook goed de rest van het schiereiland ontdekken. Andere mooie plekken om te bezoeken zijn bijvoorbeeld het havenstadje Umag, de Baredine grotten, het nationale park Brijuni en het dorpje Rovinj waar je de bijzondere Balbi Arch vindt. 

#2 Kvarner Baai

Langs de oostkust van Istrië ligt de Kvarner baai. Dit gebied staat vooral bekend om de prachtige kustlijn en de mooie eilanden die in deze baai liggen. Dit zorgt echter wel voor een luxeprobleem. Om de reis te vervolgen kun je kiezen voor de route over de eilanden Cres, Krk en Rab of zelfs helemaal naar Zadar te eilandhoppen. Deze route zal ik onderaan nog als bonus meegeven. 

Mijn tip: rijd langs de gezellige havendorpjes Lovran en Opatija richting Rijeka en steek net ten zuiden van deze stad via de brug over naar Krk. Je zou vanaf Rijeka ook door kunnen rijden naar de beroemde Plitvice meren, maar voor deze route bewaren we die voor het laatst. Krk wordt ook wel het ‘Gouden Eiland’ genoemd vanwege de natuurlijke rijkdommen op het eiland. Je vindt hier dan ook de meeste en beste producten zoals de heerlijke wijn van Vrbnik. Wil je weten wat er verder te doen is op Krk? Desi en Leroy delen ook nog een boel leuke tips en ook Lex vertelt je graag over de avonturen die hij met zijn gezin op de eilanden beleefde

Na het verkennen van het eiland pak je bij Valbiska de veerboot naar Lopar op het eiland Rab. Waar je in de rest van Kroatië vooral kiezelstrand vindt, is dit eiland een van de weinige plekken waar je op een zandstrand kunt genieten van de zon. Onderweg naar de veerboot van Mišnjak kom je langs het historische dorpje Rab waar je heerlijk even kunt ronddwalen door de oude straten. 

De laatste stop in deze prachtige baai is het eiland Pag. Om hier te komen reis je een klein stukje zuidwaarts via het vasteland en maak je de oversteek bij Prizna naar Žigljen. Het eiland Pag staat bekend om twee dingen, namelijk het nachtleven en de afwijkende natuur. Bekijk je Kroatië via satellietbeelden, dan zie je dat het eiland namelijk een stuk minder groen is dan de rest van het land. Rij door dit prachtige rotslandschap langs het plaatsje Pag en steek de brug over terug het vaste land op. 

#3 Zadar

Je komt vervolgens aan in de provincie Zadar met de gelijknamige plaats langs de kust. Vanaf het eiland Pag is het maar een half uur rijden voordat je in dit prachtige kustplaatsje bent. Zadar is misschien een minder bekende plaats, maar is tijdens een camperreis door Kroatië zeker de moeite waard. De stad is in de afgelopen 3000 jaar onderdeel geweest van veel verschillende rijken en de nog geen 30 jaar geleden woedde hier nog een oorlog.

Gelukkig is daar nu niet meer zoveel van te merken en kun je hier genieten van de prachtigste zonsondergangen. De meest bijzondere plek om dit te doen is het zee-orgel dat in 2005 werd gebouwd om de plaats opnieuw op de kaart te zetten. 

<-- Premium blog lead generator CTA replacement block -->

#4 Šibenik-Knin

De volgende stop ligt in de provincie Šibenik. Rij je met een navigatiesysteem vanaf Zadar naar Šibenik, zet dan vooral de optie ‘snelwegen vermijden’ aan. Je rijdt dan namelijk langs de prachtige Jadranska Magistrala, een van ‘s werelds mooiste kustwegen. 

Net ten noorden van Šibenik ligt Nationaal Park Krka. Dit park is misschien niet zo bekend als Plitvice, maar de watervallen zijn hier minstens zo mooi. Nadat je een paar prachtige plaatjes hebt kunnen schieten in dit gebied zoek je bij Šibenik wederom de D8 route (Jadranska Magistrala) op richting Split. Langs deze weg ligt het plaatsje Primošten waar de rode Babic-wijn wordt geproduceerd. Een mooie plek dus om te eindigen na je dagtocht door het Nationaal Park. 

#5 Split-Dalmatië

Op de weg naar Split vind je must-see Trogir en de Romeinse opgravingen van Salona. Hoofdstad Split is op zichzelf al een prachtige plaats met onder andere het paleis van Diocletianus en het net buiten de stad gelegen fort van Klis (allebei Game of Thrones locaties). Verder vind je langs de prachtige boulevard erg gezellige terrasjes en kijk je uit op de haven waar regelmatig de mooiste en grootste jachten aanmeren. 

Deze haven is tevens de uitvalsbasis voor het vervolg van de reis. Het hangt een beetje van je smaak en tijd af welke overtocht je maakt vanuit Split. De opties:

  • Brač, met het mooiste strand van Kroatië en Zlatni Rat, nabij het plaatsje Bol
  • Hvar, ‘het Ibiza van Kroatië’, met een gezellig nachtleven
  • Vis met het verscholen strand van Stiniva

#6 Dubrovnik-Neretva

Op Brač en Hvar is het mogelijk om eiland over te rijden en aan de andere kant de oversteek naar het vasteland te maken. Voor deze route kiezen we ervoor terug naar Split te varen om vanaf daar de veerboot naar Vela Luka op het eiland Korčula te pakken. Dit eiland staat bekend als de geboorteplaats van Marco Polo. Dan zou je denken, die komt toch uit Venetië? Het eiland was echter heel lang onderdeel van het Venetiaanse rijk en tegenwoordig dragen nog veel Korčulanen de naam Polo. Het is echter nooit bewezen dat Marco Polo daadwerkelijk op dit eiland geboren is.

Vanaf Korčula maak je de oversteek naar Orebić en stel je de navigatie in op eindbestemming Dubrovnik. Je zult dan eerst over het schiereiland Pelješac reizen. Hoewel niet zo toeristisch als de rest van Kroatië, is dit eiland een perfecte plek voor de culinaire reiziger met heerlijk eten en natuurlijk de lekkerste wijnen. 

Eenmaal aangekomen in de mooiste stad van Kroatië, Dubrovnik, zal de gemiddelde Game of Thrones-fan meteen doorhebben dat hij of zij is aangekomen in Kings Landing. De makers van de serie kozen niet zomaar voor deze plek als filmlocatie. De stad staat ook bekend als de ‘Parel van de Adriatische Zee’ en is ook voor niet Game of Thrones-fans een prachtige plek om te bezoeken. 
Goboony met de camper naar Kroatië

De terugreis - Omiš, Nationaal Park Plitvice en Varaždin

Op de weg richting het zuiden heb je lekker van eiland naar eiland kunnen hoppen, maar daardoor heb je grote delen van de prachtige kustweg gemist. De terugweg is dus een mooi moment om deze route alsnog te rijden. Volg vanaf Dubrovnik de D8 noordwaarts tot aan Split.

Net ten zuiden van Split ligt Omiš. Een echt pareltje. In Omiš mag je de hooggelegen middeleeuwse vesting niet overslaan en ga ook varen op de Cetina rivier, die je regelrecht de kloof inneemt. In het achterland van Omiš kun je nog de authentieke Kroatische dorpjes bezoeken.

Eenmaal terug in Split sla je de D1 op het binnenland in en volgt deze helemaal tot aan de meren van Plitvice, het allermooiste plekje van Kroatië. Ik kan hier genoeg over schrijven, maar eigenlijk raad ik aan om gewoon eens op Google naar afbeeldingen te zoeken en waarschijnlijk kom je na vijf minuten al terug om deze route op te slaan omdat je volgende camperreis naar Kroatië gaat. En wees net als Desi en Leroy verstandig. Overal op internet staat dat je het beste vroeg in de ochtend de meren kunt bezoeken, maar als iedereen dat doet, is het natuurlijk veel beter om later op de dag te gaan. Zij hadden heel Plitvice voor zichzelf

Nu je hebt kunnen zeggen dat je op het mooiste plekje ter wereld bent geweest is het tijd om weer richting huis te rijden. Tip: steek de grens met Slovenië nu over bij Varaždin. Zo zie je ook een andere gezicht van Kroatië met de authentieke barokke gebouwen in deze stad.

Bonus: eilandhoppen van Brestova naar Zadar

Zoals beloofd zou ik nog een alternatief deel van de route geven waar je de Kvarnerbaai via de eilanden doorkruist. De eerste oversteek is van Brestova naar Porozina op het eiland Cres. Vervolgens rijd je zuidwaarts en steek je via een kleine brug over naar het eiland Lošinj waar je weer doorrijd naar het plaatsje Mali Lošinj. Vanaf deze haven neem je een veerbootroute die via de eilanden Premuda, Silba, Olib en Ist helemaal naar Zadar gaat. Dit is de autoveerbootlijn 401 die maar één keer per dag vertrekt. Dus als je niet van plan bent om op een van de eilanden te overnachten, raad ik het af om de boot af te gaan om het eiland te verkennen. 

Bijna alle veerboten gaan via vervoerbedrijf Jadrolinija. Op de website van Jadrolinija vind je meer informatie over afvaarttijden en prijzen.
Goboony met de camper naar Kroatië

Camperplaatsen in Kroatië 

Camperplaatsen in Kroatië zijn schaars. Je hebt er vooral veel mooie campings. Toch hebben we een paar mooie camperplaatsen voor je gevonden die perfect aansluiten op deze route aangevuld met twee campings omdat op die plekken toch echt geen camperplaats te vinden was. 

Wil jij ook met de camper naar Kroatië? Dat snappen we! Huur snel een camper bij Goboony en plan die roadtrip! Dan ben je gegarandeerd van een vakantie vol mooie belevenissen en vrijheid. 

Bekijk onze uitgebreide camper reisgids
Ontdek meteen welke camper bij jouw plannen past, en welke bestemmingen je niet mag overslaan.