Camperroute uitgestippeld: de Kroatische kust

Al eens een camperreis door Kroatië overwogen? Als je behoefte hebt aan een mix van zon, zee, strand, cultuur én prachtige natuur, dan ben je in Kroatië aan het juiste adres. We hebben een route uitgestippeld langs de uitgestrekte kustlijn van Kroatië, uiteraard inclusief tips voor bezienswaardigheden.

Kroatië heeft kampeerders veel te bieden. In de zomermaanden ligt de temperatuur daar tussen de 25 en 30 graden, waardoor het zeer geschikt is voor een zonvakantie. Maar ook voor natuurliefhebbers is Kroatië ideaal. De natuur van het land is veelzijdig: een lange kustlijn, vele eilanden, maar ook watervallen, kliffen, rivieren, heuvels en gebergten.

Genoeg te zien, doen en beleven! Hoe kan dat beter dan met een camper? We hebben een camperroute door Kroatië voor je uitgestippeld.

Kustroute: Istrië, Kvarner en Dalmatië

Voordat de rondreis door Kroatië kan beginnen, doorkruis je eerst Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Hoewel het mogelijk is om de rit naar Kroatië in één keer te voltooien, staat voor deze reis een tussenstop ingepland in Neckarsulm (Duitsland).

De Kroatische kust van het vaste land is zo’n 2.000 km lang, rijk aan mooie stranden en idyllische baaien met een azuurblauwe zee. Behalve het heldere water, zijn de stranden doorgaans voorzien van prachtige kliffen. Het landschap van Istrië is heuvelachtig en naarmate we richting het zuiden reizen, gaat het heuvelachtige landschap langzaam over in bergachtig landschap.

Poreč (Istrië)

De reis begint in Poreč, een sfeervol havenstadje van bijna 2000 jaar oud. In en rondom Poreč zijn vele campings, maar ook camperplaatsen te vinden (bijv. Parking Poreč). Een plekje gevonden voor de camper? Ga er op uit voor een ontspannen wandeling over de boulevard en plof lekker neer op één van de terrasjes. In de gezellige straatjes van Poreč kom je veel ijssalons tegen, waar vrolijke ijsgoochelaars op spectaculaire wijze de meest bijzondere ijscreaties maken. De bolletjes vliegen zelfs door de lucht! Ook de basiliek van Euphrasius en het stadsmuseum zijn een bezoekje waard.

Rovinj (Istrië)

Iets zuidelijker ligt Rovinj, de volgende stopplaats van deze camperroute door Kroatië. De vele oude straatjes geven Rovinj een knusse en gezellige sfeer. Wandel door de steegjes omhoog naar de befaamde Sint Eufemiakerk, die boven de stad uitsteekt. Beklim daar tevens de toren voor een prachtig uitzicht over de stad.

Rovinj

Pula (Istrië)

Het amfitheater in Pula is een mooie bezienswaardigheid tijdens je camperroute door Kroatië. In dit amfitheater uit de Romeinse oudheid werden gladiatorengevechten gehouden. Tegenwoordig worden er ’s zomers diverse popconcerten, maar ook opera- en toneelvoorstellingen georganiseerd.

camperroute door Kroatië

Sveti Juraj (Kvarner)

Vanuit Pula reizen we door naar Sveti Juraj. Onderweg naar Sveti Juraj is het leuk om een pitstop te maken bij Hum. Hum is het allerkleinste stadje van de wereld, heeft maar dertig inwoners en ligt op de route van Pula naar Sveti Juraj. Hum is klein, maar komt geen bezienswaardigheden tekort! Leuk om even een kijkje te nemen.

Natuurliefhebbers kunnen in Kroatië hun hart ophalen. Behalve de pittoreske steden en de vele stranden, is er natuurschoon te bewonderen in meerdere natuurparken, die indrukwekkende wandelroutes aanbieden. Op ongeveer een half uurtje rijden vanaf Sveti Juraj ligt Natuurpark Velebit. De ligging van de Velebit gebergten is uniek; vrijwel nergens zie je bergen zo dicht aan zee liggen. In dit natuurpark bevindt zich zowel het grootste gebergte als de diepste grot van heel Kroatië. Maak een bergwandeling of bewonder de ruige natuur door middel van een Jeep safari.

Zadar (Dalmatië)

We reizen door naar het zuidelijker gelegen Zadar, waar je kunt dansen op zonne-energie en wandelen over een bijzondere boulevard. Deze boulevard in Zadar maakt namelijk muziek. In de treden van de boulevard zijn orgelpijpen aangebracht. Als de zeelucht door de pijpen blaast, komt hier muziek uit voort. De boulevard functioneert zo als een enorm muziekinstrument: de zee-orgel (Kroatisch: “Morske orgulje”). Als dat geen bezoekje waard is? Een andere bijzondere eigenschap van Zadar is trouwens de indrukwekkende zonsondergang, mis ‘m niet!

camperroute Kroatië

Nationaal Park Plitvice (Dalmatië)

Laat je overweldigen door de natuur in Nationaal Park Plitvice, het meest bezochte park in Kroatië. Begrijpelijk! Dit nationaal park bestaat namelijk uit zes betoverende meren die onderling met elkaar verbonden zijn door in totaal 92 watervallen. Bewonder het natuurschoon via een wandelroute naar keuze, variërend van een uur of twee tot wel een uur of acht. Voor ieder wat wils. Dit natuurpark is in ongeveer anderhalf uur te bereiken vanaf Zadar.

camperroute Kroatië

Tot slot: de stranden

In deze kustroute mogen de stranden natuurlijk niet ontbreken, die zeker een bezoekje waard zijn. Naast de reeds genoemde bezienswaardigheden, hebben zowel Poreč, Rovinj, Pula als Zadar mooie stranden te bieden. Heb je behoefte aan meer privacy? Er zijn ook genoeg verborgen of verlaten strandjes te ontdekken. Dat is het voordeel van de kilometers lange kust; je vindt altijd wel een plekje voor jezelf in één van de vele kleine afgelegen baaien. Behalve de 2.000 kilometers lange kust van het vaste land, beschikt Kroatië over een legio aan eilanden. Leuk om eens een dagje uit te trekken om één van de vele eilandjes te bezoeken. Er zijn diverse veerdiensten tussen het vaste land en de eilanden. De eilanden Krk, Murter en Pag zijn zelfs gewoon per brug te bereiken.

En dan komt ook het einde van de reis in zicht…  De terugreis doorbreken we met een overnachting in Günzburg.

Reistijden

Amsterdam – Neckarsulm: 6 uur (565 km)
Neckarsulm – Poreč: 8,5 uur (879 km)
Poreč – Rovinj: 45 min. (43 km)
Rovinj – Pula: 45 min. (41 km)
Pula – Sveti Juraj: 3 uur (279 km)
Sveti Juraj – Zadar: 2 uur (182 km)
Zadar – Günzburg: 9 uur (878 km)
Günzburg – Amsterdam: 7,5 uur (719 km)

Let’s go camping!

John en Alice hebben hun camper te huur op onze site! Voor nog geen 80 euro per nacht kun deze prachtige Fiat –  Dethleffs huren 🙂

camperroute door Kroatië

 

Of bekijk hier ons gehele aanbod!
Bekijk al onze campers en caravans

 

Anderen bekeken ook

 1. Marion says:

  Hoi,
  Ik ben even benieuwd in wat voor tijdsbestek jullie deze camperreis gemaakt hebben.

  Groet, Marion

  • Merijn Wierenga says:

   Hi Marion,

   Als je weinig tijd hebt zou je het in anderhalve week kunnen doen maar om een rustige vakantie te hebben zou ik toch zeker twee weken rekenen. En als je nog langer de tijd hebt kan je er voor kiezen om nog langer door te brengen op deze highlights of om een van de prachtige eilanden langs de Kroatische kust te bezoeken!

 2. Hallo,

  Wij gaan voor het eerst met een camper op pad, in juli. Reisdoel is Kroatië via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. We willen het liefst op reguliere campings overnachten. Kan iemand ons zeggen of je dan moet reserveren, of kun je gewoon op de bonnefooi en is er altijd wel een plek te krijgen op de campings?

  Dick

  • Juliska says:

   Beste Dick
   Wij komen al 11 jaar in Kroatië met camper en ook wel eens met caravan,
   Wij reserveren nooit! Er is altijd plek ook in het hoog seizoen voor een paar dagen op een camping
   Als je langer dan een week op een zelfde camping plek wilt staan moet je wel reserveren !

   • tina scholte aalbes says:

    zouden wij de camper reis van jullie kunnen kopen? herman en tina scholte-aalbes wij willen deze zomer ook graag naar kroatie reizen

 3. Rik visser says:

  Prachtige tips wij zijn benieuwd ,gazn voor het eers met de camper.
  Wij houden van 2wemmen ,wie weet de ultieme plek?

 4. W.Bakkers says:

  Hoe is het als je een grote hond Labrador meeneemt naar kroatie in het hoogseizoen na 18 augustus ?

  • Istrie is geen probleem wij nemen onze hond 2 x per jaar mee naar Istrie ze zijn hond vriendelijk en er zijn diverse hondenstrandjes te vinden.

 5. Wij willen deze zomer ook naar Kroatië met de camper. Wat is ongeveer het budget per dag? Wat kost een camperplaats of een staplaats op een camping gemiddeld?

  • Merijn Wierenga says:

   Dag PVH,

   De kosten voor een camping in Kroatië kunnen enorm verschillen afhankelijk van de locatie en de kwaliteit van de camping. De meeste camperplaatsen zijn tussen de 15 en 30 euro in Kroatië. De meeste websites met campings en camperplaatsen hebben wel een richtprijs voor een nacht staan, dus daar zou je even kunnen kijken. Voor andere prijzen in Kroatië zou ik je deze website kunnen aanraden: https://www.allesoverkroatie.nl/kosten-vakantie-kroatie/

   Veel plezier in Kroatië deze zomer!

 6. Jimmy says:

  Hallo,

  Ik hoor mensen die geven aan dat je beter een zwaardere motor kan hebben voor je trip naar Kroatie? Vanwege al die bergen enzo? Wij willen met een camper fiat Dethleffs 1.9 TDI. Heeft iemand daar ervaring mee?

 7. Hi Jimmy,
  Wij hebben dit ook gedaan met een 1.9 TD Dethleffs is we te doen.
  Maar duurt gewoon iets langer, geen bezwaar toch als je vakantie hebt.

 8. Bart & Tamara says:

  Hallo,
  Wij zouden naar Kroatië gaan met onze camper. We zouden wel met 7 personen gaan! Zijn er mogelijkheden voor meer dan 6 personen?
  Alsik naar de bekende sites kijk (vacansoleil, enz…) zie ik meestal 6 personen….

  Zouden een week naar de streek Dalmatië en nog een week in Istrië gaan.

  • Thomas van Duijn says:

   Hoi Bart & Tamara,

   Wat leuk dat jullie van plan zijn op pad te gaan met een camper naar Kroatië. Jullie hebben daarvoor ook twee prachtige streken uitgekozen, die zijn zeker aan te raden!
   Bij Camptoo is er een ruim aanbod van campers met 7 slaap- en zitplaatsen. Klik op deze link: https://camp.to/zevenpersonen voor alle campers voor 7 personen die worden aangeboden op ons platform!

   Avontuurlijke groet,
   Thomas van Camptoo

 9. cees en Evelien says:

  Hallo, wij zijn Cees en Evelien en zijn van plan om met onze zelfgebouwde buscamper voor het eerst naar croatie te gaan voor vier weken in september, onze vraag is er overal stroom op de campings en wat doet de temperatuur in september

  • Merijn Wierenga says:

   Ha Cees en Evelien,

   Wat gaaf, met een eigen omgebouwde buscamper. Jullie kunnen er mooi de tijd voor nemen met 4 weken! De max. temperatuur ligt rond de 24 en de minimumtemperatuur rond de 16 graden. Veel grotere campings zullen wel stroom aanbieden maar bij kleinere campings is dat niet altijd een zekerheid, het beste kun je daarvoor de campings zelf even raadplegen op internet of in een gids.

   Avontuurlijke groet,
   Merijn van Camptoo

 10. Sandra says:

  Komende zomer ook maar eens genieten van het mooie Kroatie met de camper (1e keer). Ben al enthousiast geworden van de verhalen op deze site.

  We gaan met 2 volwassenen en 3 kinderen in de leeftijd van 13, 11 en 7. Iemand nog tips voor reizen met de camper en kinderen?

  We hebben ongeveer 3 weken de tijd. Voorkeur afwisseling strand, zwembad en cultuur/natuur snuiven en beleven….

 11. Wij zijn na anderhalve week reizen door Italie deze week begonnen aan deze reis door Kroatie. Het eerste wat me opvalt is dat dit geen goedkope reis is voor rondtrekkende camperaars. In Italie, Oostenrijk en Duitsland betaalden we nooit meer dan 18euro per nacht op een camperplaats, hier is het meer dan het dubbele! Er zijn al heel weinig camperplaatsen, maar als je er een vind op een niet al te slechte lokatie, ben je 35-75euro per nacht kwijt! En dat voor een kale plaats op een parkeerplaats zonder stroom. Als je plan is om naar campings te gaan hou je rekening met zo’n tarief, als je een roadtrip maakt ben je hier niet echt op het juiste adres.

 12. Wie heeft voor mij de volgende adviezen – informaties.
  Camper reis naar Kroatie. welke campings ? (web site )
  Ben beperkt in mijn loopgedrag.
  Graag aan zee/ meer.
  Goed zwembad
  optioneel restaurants
  vlakke camping ( web site )
  max reis afstand vanaf Utrecht ca 1500 km
  advies ( Campings ) overnachtingen onderweg.
  Mooie routes geen Auto Bahn.- Tolwegen.
  Alvast dank

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>