Camper kiezen: alle soorten op een rij

Besloten om te gaan genieten van een heerlijke camperreis? Goede keuze! Nu nog een geschikte camper kiezen. Je had het vast al gezien; er zijn allerlei soorten campers in verschillende maten.

In deze blog geven we je een overzicht van de verschillende soorten campers, om zo je camperkeuze wat gemakkelijker te maken. Welke past het beste bij jou?

Allerlei soorten campers

Campers zijn onder te verdelen in vier types: de alkoofcamper, integraalcamper, semi-integraal camper en de buscamper. Bij de indeling wordt onderscheid gemaakt aan de hand van onder andere de opslag- en woonruimte, het brandstofverbruik en het rijdgemak van de soorten campers.

Alkoofcamper

Kenmerkend voor de alkoofcamper is de extra ruimte boven de bestuurdersplek: de alkoof. In de alkoof bevindt zich een (royaal) tweepersoonsbed, waar je in klimt via een trappetje. Zo heb je een ruimer woongedeelte en meer opslagruimte. Door het alkoofbed kunnen er beneden extra slaapplaatsen worden gecreëerd. De alkoof zorgt wel voor een wat minder vloeiende stroomlijn, wat deze camper wat windgevoeliger maakt. Daarnaast liggen de brandstofkosten vaak wat hoger.
Aantal personen: geschikt voor 2 tot 6 personen
Afmetingen: Lengte vanaf 5 meter, 2,5 tot 3 meter hoog
Voordelen: de stahoogte, ruimte, royaal (!) alkoofbed
Nadelen: windgevoeligheid, beperkte wendbaarheid, hoger brandstofverbruik

Nog twijfels? Lees de voorbeeldreis: Sjarrel en zijn vrouw Edith gingen op reis met de alkoof camper van Robin. Herken jij je in hun vakantie? Dan is de alkoof camper wellicht ook iets voor jou!

Integraal camper

Ook een integraal camper heeft boven de bestuurdersruimte vaak plaats voor een extra bed – een hefbed, in dit geval. De bestuurdersruimte is onderdeel van de leefruimte, dit creëert veel ruimte. Daarnaast is de isolatie van een integraal camper beter. Ook zijn deze campers voorzien van een extra grote voorruit, wat je een goed overzicht op de weg geeft. Deze veelal luxe campers vallen vaak in een hogere prijsklasse.
Aantal personen: geschikt voor 2 tot 6 personen
Afmetingen: 5,5 tot 8 meter lang, 2,5 tot 3 meter hoog
Voordelen: zeer ruim, grote voorruit, goede isolatie
Nadelen: duurder, bijrijder heeft geen eigen portier

Voorbeeldreis: Dionne en haar gezin gingen op reis met de integraal camper van Rien en Harriët. Lees hun ervaringsblog om te ontdekken of een integraal camper ook iets voor jou is.

soorten campers

Semi-integraal camper

Evenals alkoofcampers zijn semi-integraal campers voorzien van een extra ruimte boven de bestuurderscabine. Deze ruimte is wat kleiner dan de alkoof en wordt daardoor doorgaans niet gebruikt als slaapruimte. Wel biedt het extra opbergruimte of stahoogte en is soms zelfs een hefbed. De semi-integraal camper is hierdoor wel wat gestroomlijnder en wendbaarder dan de alkoofcamper, waardoor het brandstofverbruik wat lager ligt. De bestuurdersruimte en de leefruimte zijn – net als in een integraal camper – aaneengesloten. In een semi-integraal camper is ruimte voor maximaal vier personen.
Aantal personen: twee tot vier personen
Afmetingen: 6 tot 8 meter lang, minimaal 2 meter hoog
Voordelen: rij-eigenschappen (o.a. betere stroomlijn dan alkoof camper), brandstofverbruik
Nadelen: minder slaapruimte

Bekijk hier onze verschillende semi-integrale campers.

soorten campers

Buscamper

Busjes of bestelwagens kunnen worden omgebouwd tot camper: een buscamper. De laadruimte is dan omgetoverd tot leefruimte, die hierdoor wat beperkter is dan die van andere campers – met minder bedden en opslagruimte. Buscampers zijn meestal niet voorzien van vaste bedden, de banken worden vaak uitgeklapt tot bed. Buscampers zijn wat compacter en bieden veelal maximaal twee slaapplaatsen. Er bestaan ook modellen met een hefdak, waardoor extra slaapplaatsen worden gecreëerd. Ondanks de compacte bouw, is de buscamper zeer populair, denk maar aan de retro Volkswagenbusjes. De compacte vormgeving brengt ook voordelen met zich mee; de wagens zijn wendbaarder en zuiniger in brandstofverbruik.
Aantal personen: veelal geschikt voor twee personen.
Afmetingen: 4,5 tot 6 meter lang, meestal maximaal 2 meter hoog
Voordelen: wendbaarheid, brandstofverbruik
Nadelen: kleinere leefruimte

Voorbeeldreis: Kan jij je in Joost en Frank verplaatsen? Zij huurden de buscamper van Bart voor een weekje Normandië.

vw

Conclusie

Dus, heb je behoefte aan een klein en compact plekje met een hoog rijgemak? Dan is een buscamper de keuze voor jou. Reis je met het hele gezin? Dan is een alkoof camper misschien wel geschikt. Hecht je waarde aan een wat hogere wendbaarheid? Dan is een integraal camper een goede optie. Verlang je naar een goede stroomlijn én kun je een slaapplekje missen? Dan ga je natuurlijk voor de semi-integrale camper!

Veel reisplezier!

Benieuwd naar het volledige aanbod?

Camper huren Groningen

Anderen bekeken ook

  1. Wim Aartsen/struver says:

    INFORMATIE, vraag ,mijn vrouw mindervalide, wij zoeken voor de huur periode plusminus 3 weken in juni n (2 pers) camper met n normale instap hoogte(vast bed??) van bed evt.; enkel of twee enkele slaapplaatsen.??reis doel zoals vanouds af 1969 Istria(HR)(beroeps chauffeur gepensioneerd, met vrije km ,incl. verz, enz. tv. vaste wc, compleet.?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>