Wat kost het huren van een camper eigenlijk?

Nog niet zo'n goed beeld van wat een camperreis via Camptoo je nou eigenlijk zal kosten? Na het lezen van deze blog kom je niet voor financiële verrassingen te staan wanneer je een camper huurt.

Wat kost een camperreis? Goede vraag! Een camperreis kun je natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wil, van low-budget tot een luxe verblijf. In deze blog geven we een overzicht van veelvoorkomende kosten aan de hand van een specifiek voorbeeld.

Reiskosten zijn van een aantal factoren afhankelijk, zoals het aantal medereizigers en de bestemming, duur en periode van de reis. Ter illustratie gebruiken we een tiendaagse reis in augustus voor twee personen naar Granville in Normandië (Noord-Frankrijk), waarvan de retourafstand ± 1500 km betreft.

Wat kost een camperreis

De kosten: minimum versus maximum

Camperhuur

Campers zijn er in alle soorten en maten en dus ook in verschillende prijscategorieën, ook op ons deelplatform. Eigenaren zijn bij Camptoo vrij om hun eigen huurprijs te bepalen voor hun camper, waarbij het aantal voorzieningen bepalend is. Zodra het aantal voorzieningen en bijgeleverde accessoires toeneemt, groeit de prijs vaak mee.

De minimale huurprijs is gemiddeld zo’n 45 euro per nacht. De maximale huurprijs betreft gemiddeld genomen ongeveer 180 euro per nacht. In dat geval is er over het algemeen sprake van meer ruimte en voorzieningen zoals een toilet, douche, verwarming en dergelijke. Kies dus een camper die past bij je budget en behoeften.

Wat kost een camperreis

Voorbeeld camper minimale huurprijs

Wat kost een camperreis

Voorbeeld camper maximale huurprijs

Overnachting

Je kunt kiezen voor een overnachting op een camping of op een camperplaats. Een camperplaats is (meestal) een verharde parkeerplek voor camperaars op doorreis. Op een camping zijn ook tenten en caravans te vinden en zijn (meer) voorzieningen aanwezig, zoals een zwembad.

De kosten voor een overnachting hangen uiteraard af van het aantal personen, het seizoen en de aanwezige faciliteiten. Het verblijf van twee personen op een camping kost gemiddeld tussen de 15 euro en 60 euro per overnachting. De kosten zijn lager als je kiest voor een overnachting op een camperplaats. Het verblijf op een camperplaats kan compleet gratis zijn en kost maximaal zo’n 20 euro. Stroom is niet altijd gratis. Heb je een camper met zonnepanelen? Dan scheelt dit in stroomkosten en ben je vrijer om te gaan en staan waar je wil.

Onderweg naar onze voorbeeldbestemming Normandië kom je vaak vanzelf camperplaatsen tegen. Als je op zoek bent naar een specifieke plek dan kun je gebruik maken van een handige website, die (gratis) camperplaatsen in de buurt kan vinden.

Een verblijf kost dus maximaal zo’n 60 euro per nacht en door te overnachten op goedkope of gratis camperplaatsen kun je kosten besparen.

Verzekeringen

Om goed voorbereid op reis te gaan kun je een eigen risico verlaging, reisverzekering en annuleringsverzekering afsluiten. Per reis verschillen de kosten voor de verzekering. Om geen verkeerd beeld te geven hebben we een voorbeeld van €170 genomen van een eerdere reis, maar dit wijkt af per vakantie. Hieronder staan de opties die je hebt.

– Eigen risico verlaging –
Door het afsluiten van een eigen risico verlaging (via Camptoo) heb je minder kosten bij ontstane schade tijdens je huurperiode: het eigen risico wordt dan deels (alles boven € 150) gedragen door de eigen risicodekking. Dit sluit je af via je ‘Mijn reizen’ overzicht op elk moment tussen het voldoen van de aanbetaling en de dag voor de start van de huurperiode.

– Reisverzekering –
Met een reisverzekering ben je goed verzekerd voor medische kosten, reisongevallen en verlies/diefstal van bagage tijdens de huurperiode. Dit kun je via Camptoo afsluiten via je ‘Mijn reizen’ overzicht op elk moment tussen het voldoen van de aanbetaling en de dag voor de start van de huurperiode.

– Annuleringsverzekering –
Je kunt naast een reisverzekering ook een annuleringsverzekering afsluiten. Het voordeel van het afsluiten van een annuleringsverzekering is dat je de gehele huursom terugkrijgt van de verzekeringsmaatschappij indien je (wegens omstandigheden) de huurperiode moet annuleren. Daarnaast kun je boekingen voor geplande activiteiten op je vakantiebestemming terugkrijgen.

Zowel de eigen risico verlaging, reisverzekering als annuleringsverzekering is af te sluiten bij verschillende aanbieders

 

Borg

De waarborgsom betreft 1.000 euro per camper. De borg wordt achteraf in zijn geheel terugbetaald door Camptoo of de verzekeraar. Bij een reservering van maximaal tien dagen kan de waarborgsom ook via creditcard geautoriseerd worden. Daarmee geef je je garantie af voor de borg en hoef je het bedrag niet vooraf over te maken.

Tolkosten

Onderweg kun je tolkosten tegenkomen, vooral als je door Frankrijk reist. De tolkosten voor een camper verschillen over het algemeen niet van de tolkosten die je betaalt voor een auto. De maximale tolkosten voor een reis naar Normandië kunnen neerkomen op ongeveer 38 euro. Dit geldt voor campers die niet hoger zijn dan twee meter.

Je kunt gebruik maken van routeplanners zoals de Michelin routeplanner om in te schatten hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn aan tolkosten. Je kunt er ook voor kiezen om de autosnelwegen zoveel mogelijk te vermijden. Er zijn genoeg alternatieve routes buiten de autosnelwegen om, waar je iets langer over doet maar die je de mooiste plekjes laten zien. Navigatiesystemen kunnen je van verschillende opties voorzien.

Brandstof

Campers rijden veelal op diesel, een overzicht van de actuele dieselprijzen vind je hierBuscampers rijden over het algemeen het zuinigst. Daarmee is het vaak mogelijk om 1 op 12, of zuiniger te rijden. Als we uitgaan van de dieselprijzen in Nederland komen de minimale brandstofkosten voor een rit naar Normandië en terug dan (ruim genomen) neer op 170 euro. Als we uitgaan van de campers die minder zuinig rijden (1 op 6), komen de brandstofkosten (ruim genomen) neer op maximaal 330 euro.

Besparen?
De brandstofprijzen verschillen per gebied, zo liggen de dieselprijzen in België en Frankrijk lager dan in Nederland. Hier kun je tactisch mee omgaan door een jerrycan onderweg voordelig te vullen voor de terugreis.

Daarnaast kan het geld schelen als je tankt bij de tankstations die verder van de snelweg afliggen. Zo is tanken in Frankrijk vaak het goedkoopst bij de tankstations die zijn verbonden aan grote supermarkten (zoals Carrefour, Géant en Intermarché). Andere tips om zuinig te rijden kun je vinden in onze blog ‘Zuinig rijden met de camper’.

Wat kost een camperreis?

We zetten hieronder de de minimale en maximale kosten van een tiendaagse camperreis naar Normandië nog een keer voor je op een rij.

Minimale kosten

Camperhuur: €405
Overnachting: €0
Voorbeeld verzekering: €169,60
Tolkosten: €0
Brandstof: €170             +
————————————-
Totaal: ± €744,60
Deze reis maak je met z’n tweeën, dus kost minimaal €372,30 per persoon.

Maximale kosten

Camperhuur: €1620
Overnachting: €540
Voorbeeld verzekering (volledig): €257,81
Tolkosten: €38
Brandstof: €330             +
————————————-
Totaal: ± €2785,81
De reist kost maximaal €1392,90 per persoon

Last but not least: dit zijn de kosten exclusief borg en persoonlijk zakgeld. Voor een nog completer beeld tel je het zakgeld dat je voor de reis hebt gereserveerd erbij op.

Enthousiast geworden om zelf met een camper op pad te gaan?
Bekijk al onze campers en caravans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>