Voor de eerste keer in een camper rijden? Dit zijn de tips!

Het rijden met een camper kan intimiderend werken, zeker voor een eerste keer. Als je goed op een aantal zaken let, hoeft het helemaal niet zoveel anders te zijn dan in een personenauto rijden. Waar je op moet letten leggen we uit in deze blog.

Voor de eerste keer in een camper rijden is spannend, al helemaal als je een camper huurt van een campereigenaar. Probeer je daarom goed voor te bereiden om vervelende verrassingen te voorkomen. Natuurlijk helpen wij je daar graag bij, bekijk ook de video hieronder!

Voordat je wegrijdt

Voordat je wegrijdt loop je nog even om de camper heen om te controleren of alle ramen, luiken en de deur goed gesloten zijn (bekijk ook hier onze video). Dat doe je ook binnen in de camper. Kijk of alle lades en kastjes goed dicht en vergrendeld zitten, ook de koelkast en alle dakluiken gesloten zijn en de raamverduisteringen rondom zijn geopend. Ook het muggengaas. Dan is het leefgedeelte klaar voor je reis en kun je achter het stuur gaan zitten. Stel dan als eerste de spiegels goed af. Zorg dat je een ongehinderd zicht naast de camper hebt. Vaak is een camper ook voorzien van een achteruitrijcamera want de binnenspiegel geeft geen zicht achter de camper. Op naar de bestemming!

Je rijstijl aanpassen

Hou er bij het rijden in een camper altijd rekening mee om ruime bochten te nemen. Door de wat langere wielbasis en de overhang achter de achterwielen heb je deze nodig(een duidelijk voorbeeld zie je in bovenstaande video). 

Het rijden in een camper vraagt om een andere manier van rijden. Je zit ten eerste een stuk hoger dan in een auto. Dat is een groot voordeel. Zo heb je een goed overzicht op de weg. De camper heeft een flink gewicht, waardoor inhalen, invoegen of een bocht maken langzamer gaat dan je waarschijnlijk gewend bent en je meer ruimte nodig hebt. Schat je inhaaltijd en ruimte dus goed in. Ook is door je gewicht in de meeste gevallen je remweg wat langer, houd daarom zoveel mogelijk afstand met ander verkeer. Pas je rijstijl dus aan bij de eerste keer in een camper rijden!

Rijden met een camper

Afmetingen

Weet ook altijd de afmetingen en gewichten van de camper. Er kunnen wel eens beperkingen zijn qua gewicht en afmetingen. Denk hierbij aan viaducten, bruggen, tunnels en bergweggetjes. Schrijf deze afmetingen en gewichten bij voorkeur op en plaats of plak deze dan op een handige plaats. Bijvoorbeeld op het dashboard of achter de zonneklep. Je zou het in de paniek maar net vergeten… Let ook op bij bosrijke weggetjes. Je camper is een stuk hoger dan een personenauto en kan dus wel eens problemen krijgen met laaghangende takken, maar ook bijvoorbeeld laaghangende balkons of lantaarnpalen. 

Neem de rechterbaan bij tolwegen

Een andere handige tip, is om bij de tolpoort altijd de rechterbaan aan te houden. De rechterbaan wordt uiteindelijk ook weer de rechterbaan op de snelweg. Zo hoef je na het betalen van de tol niet onnodig een aantal banen naar rechts te verschuiven.

eerste keer in een camper rijden

Ken de verkeersregels

Verdiep je in de verkeersregels en verkeersborden voor camperbestuurders. Welke borden geven belangrijke informatie? En wat is de maximale snelheid die je mag rijden? Het is altijd goed om je hier even op voor te bereiden bij de eerste keer in een camper rijden.

Inparkeren met een camper

Laat bij het inparkeren altijd even een medepassagier meekijken. Samen zie je meer dan alleen en je kan niet altijd alles even goed zien in je spiegels of achteruitrijcamera. Ben je alleen op stap dan kun je ook zelf even uitstappen om de situatie te bekijken. Je kunt beter heel even uitstappen dan net iets over het hoofd zien!

Rijden met een camper

Stel de juiste vragen

Misschien is dit wel een van de belangrijkste tips die we kunnen geven: stel de juiste vragen. De verhuurder weet precies hoe zijn camper werkt en wat je bijvoorbeeld moet doen als de stroom ineens uitvalt. De campereigenaar vertelt je altijd graag van alles over zijn camper. Vraag om een hand-out op papier of maak zelf wat aantekeningen.

eerste keer in een camper rijden

Heb jij nog vragen over de eerste keer in een camper rijden, die we in dit artikel niet beantwoorden? Laat het ons dan weten in de reacties onderin! 

Bekijk al onze campers en caravans

Anderen bekeken ook

  1. Bedankt voor het delen van deze tips, ik ga er zeker rekening mee houden tijdens onze eerste camper reis. Zo wist ik niet dat het het beste is om de rechterbaan bij tolwegen te nemen. Ook ga ik de verkeersregels nog een keer doornemen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>