Het kan altijd gekker: Tomatenfestival in Spanje

Houd je wel van een bijzonder feestje? Dan is het Spaanse tomatenfestival misschien wel wat voor jou! Eind augustus vindt het La Tomatina Festival weer plaats: tienduizenden mensen bekogelen elkaar met geplette tomaten in het Spaanse dorpje Buñol.

Het festivalseizoen is inmiddels alweer begonnen en één van de meest bizarre festivals die wij kennen is het La Tomatina Festival. In het Spaanse dorpje Buñol bekogelen duizenden mensen elkaar ieder jaar (op de laatste woensdag van augustus) een uur lang met tomaten. Ja, echt!

La Tomatina Festival

Kan je het je al voorstellen? Je staat midden in een Spaans dorpje tussen duizenden mensen in zwembroeken en oude t-shirts, met duikbrillen op hun hoofd. Het gevecht kan beginnen als enorme trucks met overrijpe tomaten het centrum van het dorp binnenrijden. Vanaf de trucks wordt er zo’n 132 ton aan tomaten naar beneden gegooid. Het duurt niet lang of je staat tot over je enkels in de tomaten en je wordt van alle kanten bekogeld met geplette tomaten. Het festival duurt een uur en dat is ook lang genoeg om ervoor te zorgen dat alle straten en mensen bedekt zijn met tomatensmurrie. Na dit uur begint de grote schoonmaak. Grote brandweerauto’s rijden door de straten om alles schoon te maken. Mensen maken elkaar schoon met tuinslangen of nemen een duik in de plaatselijke rivier. Binnen een paar uur is het dorp dan ook weer schoon.

Het klinkt alsof alles mag en kan, maar er zijn gelukkig ook een aantal regels die het festival wat veiliger maken. Zo mag je alleen tomaten gooien die al geplet zijn en mag je geen harde objecten meenemen. Bij het het eindschot moet je ook écht stoppen met het gooien van tomaten.

Hoe ontstaat zo’n tomatenfestijn?

Over hoe het festival is ontstaan bestaan verschillende theorieën, waaronder een grap met een slechte straatmuzikant, een voedselgevecht onder vrienden en een incident met een gekantelde vrachtwagen met tomaten. Hoe het ook ontstaan is, de bewoners vonden het zo leuk dat ze het elk jaar weer opnieuw doen. Het festival wordt de laatste jaren steeds populairder, nu zijn er elk jaar zo’n 40.000 mensen betrokken bij dit vrolijke tomatengevecht.

La Tomatina Festival

Herkomst foto: “SPAIN-FESTIVAL-TOMATINA” by Diario Critico Venezuela is licensed under CC BY 2.0

Tips van de organisatie

– Stop je shirt in je broek, zodat je een schoon stukje kleding over hebt om je ogen mee af te vegen. En ja, dat betekent dat de rest dus vies wordt. Echt vies. 😉
– Wat je ook vooral niet moet doen is ergens in klimmen om over de mensen uit te kijken. Dat zorgt er namelijk voor dat je een doelwit wordt voor duizenden mensen.
– Ga niet op je slippers want deze kunnen je verwonden en je kunt ze kwijtraken in de tomatenstrijd.

Heb je een beeld? Wil je er heen? Je moet dan wel een kaartje kopen en die zijn er maar beperkt! Dus kijk van tevoren even of je een kaartje en een overnachting kan boeken, want het is altijd druk de dagen rond het festival.

Praktische informatie

Waar: Buñol (Spanje)
Wanneer: Woensdag 29 augustus 2017
Verblijf: Bij Valencia (39 km afstand van Buñol) ligt Valencia Camper park. Niet heel bijzonder, maar een goede uitvalsbasis om zowel Buñol als Valencia te bezoeken.

Durf jij het aan? Oud shirt aan, duikbril op en gaan met die banaan (pardon: tomaat!) 😉

Anderen bekeken ook

  1. Klinkt super! Weet iemand een plek waar ik het beste kan overnachten tijdens dit festival, niet al te duur… wel al te gezellig!

  2. Jaaaa super leuk! Ik was vorig jaar naar La Tomatina met Stoke Travel. Echt super fijne reisorganisatie, omdat ze alles voor je regelen & ze zijn super flexibel. Oneindig drank & er zijn vooral mensen van een wat jongere leeftijd. Zeker aan te raden!

  3. tessa says:

    Hee Pepijn,

    Ik ben 2 jaar geleden ook met Stoke travel gegaan en ga dit jaar met ze naar Oktoberfest! Ze hebben altijd een fantastische sfeer en geweldige campingen! Zou ze ook zeker aanbevelen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>