Camperroute uitgestippeld: het mooie van Montenegro

"Huh, drijft daar nou een kerk op het water? Wacht eens even, dat lijken wel de Canadese Niagara Falls! Krijg nou wat, groeit daar nou een klooster uit een rots?" Met behulp van deze route ontdek je de meest unieke stukjes van Montenegro.

Montenegro is een redelijk onontdekt vakantieland. Zonde! Het land barst namelijk van het natuurschoon en biedt zonnige zomers.

Montenegro is drie keer zo klein als ons eigen kleine kikkerlandje, desondanks is het een land van uitersten. Zo vind je er ruige gebergten, maar ook mooie rivieren, eeuwenoude stadjes en schitterende stranden. We hebben een route uitgestippeld langs de meest unieke plekken van het Montenegrijnse landschap.

Camperroute door Montenegro

1. Durmitor Nationaal Park

Deze reis door Montenegro begint in het Durmitor Nationaal park. Hoge gebergten, groene heuvels, gletsjermeren, rivieren, ijsgrotten, prachtige kloven… Je vindt het allemaal in het Durmitor Nationaal park. Kortom, het is hier goed vertoeven als je van buitensport houdt. ’s Winters is het park een groot ski-resort en in de zomermaanden kun je er heerlijk wandelen, klimmen en raften.

Leef je bijvoorbeeld uit in en rondom de Tara kloof en kom tot rust bij het Zwarte Meer, één van de mooiste meren van het park. Deze twee pronkstukken van het park worden hieronder uitgelicht 🙂

Ontdek het diepste ravijn van Europa

De Tara kloof is één van de bijzondere blikvangers van het park. Met een diepte van 1300 meter is de Tara kloof het diepste ravijn van Europa en het op één na diepste ravijn van de wereld. Je kunt hier van het uitzicht genieten terwijl je over de imposante Tara brug wandelt, deze hangt namelijk maar liefst 172 meter boven de prachtige Tara rivier.

Camperroute door Montenegro

Vind je het leuk om de kloof op een nog wat actievere manier te ontdekken? Ook dan kun je hier je je ei kwijt; je kunt bijvoorbeeld met een zipline van de ene kant naar de andere kant zoeven en raften over de knalblauwe Tara rivier, maar ook canyoning is een gewilde activiteit.

Wandelen rondom het Zwarte Meer

Ook het Zwarte Meer (Crno Jezero) in het Durmitor park is een bezoekje waard. Dit meer ligt op een hoogte van 1197 meter, wordt omgeven door naaldbossen en vormt het perfecte decor voor een ontspannende wandeling.

Camperroute door Montenegro

— Overnachten —
Camping Kod Boce: deze camping ligt middenin het park, 1450 meter boven zeeniveau. Dat wordt genieten van een prachtig uitzicht!

2. Is het een rots… of is het een klooster?

Op de route van het Durmitor Nationaal Park naar de volgende camping, aan de kust, ligt een ander pronkstuk van Montenegro: Manastir Ostrog. Dit is een indrukwekkend klooster dat geheel uit rotsen gehakt is, op ruim 900 meter hoogte. Het klooster lijkt wel uit de berg te zijn gegroeid. Zeker een tussenstop waard!

Camperroute door Montenegro

3. Op een onbewoond ei-hei-hei-land

Hé, dobbert daar nou een kerk? Een ander bijzonder onderdeel van het Montenegrijnse landschap is de ‘Lady of the Rocks’ (Gospa od Škrpjela). Deze kerk staat sinds 1630 op een ieniemienie eilandje, middenin de baai van Kotor. Het is een sprookjesachtig geheel en ook al is de ruimte klein, het interieur meet zich aan die van de grootste kathedralen.

Een kijkje nemen? Vanaf Kotor vertrekken er boten die je binnen een kwartiertje naar de drijvende kerk brengen. 

Camperroute door Montenegro

Het verhaal rondom dit bijzondere kerkje

Voor €1,- vertelt een plaatselijke gids je over de geschiedenis van de kerk. Een bijzonder tipje van de sluier: om de bouw van de kerk te herdenken, versieren locals hun boten ieder jaar op 22 juli met bloemen, rond zonsondergang varen ze dan naar de kerk toe om daar stenen in de zee te gooien…

Hapje eten? Nabij Lady of the Rocks ligt Restaurant Conte in Perast, een terras aan de kust met een uniek uitzicht over de baai van Kotor. Als je op 22 juli een plekje op dit terras weet te veroveren, heb je zicht op de feestelijke botenoptocht ter ere van de kerk!

Camperroute door Montenegro

Kotor naar Njeguši – Montenegro

Je kunt Kotor ook van boven bekijken. Haarspeld na haarspeld rij je omhoog tot 1000 meter boven zeeniveau. Pittig? Deze Volkswagen T2 kon het ook!

mooiste wegen europa

— Overnachten —
Autocamp Naluka: deze camping ligt aan de Morinj rivier, waar je lekker verkoeling kunt vinden op warme zomerdagen. De camping ligt niet alleen aan een rivier, ook aan de kust! Het strand van Morinj ligt op loopafstand van de camping.

4. De “Niagara Falls” van Montenegro

Op slechts 5 km afstand van Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, tref je de gigantische watervallen van de Cijevna rivier, die ook wel de Montenegrijnse “Niagara Falls” worden genoemd. Neem vooral je zwemkleding lekker mee voor het geval je behoefte hebt aan een verfrissende duik! De lokale bevolking heeft hier ook handje van 🙂 Heb je genoten de rivier? Dan is het tijd om jezelf te verwennen met één van de nationale lekkernijen in het plaatselijke restaurantje (Niagara restaurant), karper of forel bijvoorbeeld.

Camperroute door Montenegro

5. Terug over de Piva brug (dat rijmt)

Grijp de kans om op de terugweg van het uitzicht te genieten, terwijl je met de camper over de 130 meter lange Piva brug crosst, die boven de gelijknamige rivier hangt.

Camperroute door Montenegro

Reistijden

Amsterdam – Žabljak (Camping Kod Boce): 21 uur (2040 km)
Žabljak – Manastir Ostrog: 1,75 uur (96 km)
Manastir Ostrog – Morinj (Autocamp Naluka): 1,5 uur (95 km)
Morinj – Lady of the Rocks: 15 minuten (10 km)
Lady of the Rocks – Podgorica: 2 uur (105 km)
Podgorica – Piva brug – Amsterdam: 21,5 uur (1958 km)

Tussenstop

De reis naar Montenegro duurt zo’n 20 uur. Vandaar dat we deze camperroute hebben voorzien van een tussenstop. Je kunt de de heen- en terugreis doorbreken met een overnachting in Duitsland, bij Park Grubhof bijvoorbeeld.

Camperroute door Montenegro

Ontdek jij de rest? Bekijk het aanbod  en spot je ideale camper!
Bekijk al onze campers en caravans

 

 1. Heidi Driesen says:

  Mooie reis, we zijn erover aan t denken dezelfde te maken… hoe lang hebben jullie hierover gedaan? Groetjes!

  • Merijn Wierenga says:

   Hoi Heidi,

   Montenegro is een relatief klein dus je kunt het best snel doen (zou ik niet aanraden, veel lekkerder om rustig aan te doen en te genieten). Wij waren op doorreis en hebben in 6 dagen deze hoogtepunten beozcht. Omdat je alles makkelijk in een paar uur rijdt kan dat ook prima, alleen de reis erheen en terug komt er dan nog bij. Het kan dus in een week maar als het kan zou ik dus lekker 2 weken nemen, dat je lekker langzaam aan kan doen. Je wilt misschien ook nog wel even stoppen bij de baai van Kotor, die ook prachtig is.

   Veel plezier!
   Merijn van Camptoo

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>