Maak een roadtrip door Montenegro 

7 januari 2022 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes, Campings en camperplaatsen & Montenegro

Montenegro is misschien klein (drie keer zo klein als Nederland!), maar onwijs veelzijdig. Waar je aan de kust historische steden en verlaten stranden (117 stuks om precies te zijn) vindt, is het midden en noorden van het land vooral gevuld met nationale parken en ruige gebergtes. Maak een roadtrip door Montenegro met onze uitgestippelde route langs de meest unieke plekjes van het Montenegrijnse landschap, dat nog niet wordt platgelopen door de massa! 

Let op! Plannen om met een camper van Goboony naar Montenegro te rijden? Omdat Montenegro nog niet officieel tot de EU behoort, raden we aan om als huurder bij de verhuurder van de camper te checken of de verzekering de reis naar Montenegro dekt. De Goboony Dagverzekering voor Nederland onderschrijft een camperreis naar Montenegro namelijk niet (in België overigens wel). Wil je toch met een gehuurde camper naar Montenegro? Dan dien je zelfstandig voor een verzekering te zorgen of dit in overeenstemming met de verhuurder in orde te maken. Kom je er niet uit? Je kunt altijd contact met ons support team opnemen voor advies!Goboony roadtrip Montenegro

Roadtrip door Montenegro

In tegenstelling tot Kroatië, is buurland Montenegro een minder bekende vakantiebestemming. Voor avonturiers die liever van de gebaande paden afwijken is dit dan ook een droombestemming. Snuif historie op in Kotor, maak een boottocht op een van de vele meren, doe een trektocht langs de kloven en bergen van een van de nationale parken of ga even goed achterover leunen in je campingstoel tijdens een bezoek aan een van de kleinere stadjes. Hoeveel diversiteit wil je hebben? Vanaf Utrecht is het ongeveer 2.000 kilometer naar de grens van Montenegro. Dit klinkt ver, maar onderweg stop je natuurlijk ook op andere prachtige plekken (hallo Slovenië!). 

Met de camper overnachten in Montenegro

In Montenegro zijn er genoeg opties om te overnachten op een camping of camperplaats. Wild of vrij kamperen is helaas officieel niet toegestaan. Wel moet ik er eerlijk bijzeggen dat de inwoners van dit land zeer gastvrij zijn, waardoor buiten de gebaande paden kamperen vaak wel wordt getolereerd. Zorg er wel even voor dat je je niet al te opvallend gedraagt en uit de buurt blijft van de hele toeristische plekken. De lokale bevolking en autoriteiten zullen dan al snel een oogje dichtknijpen. 

Overige informatie

Bereid je voor op het feit dat de lokale bevolking elkaar nogal graag inhaalt op de meeste wegen. Niet zo gek ook trouwens, als je je bedenkt dat je meestal niet harder dan 80 km/u mag rijden. Waarom? Omdat Montenegro bestaat uit moeilijk bergwegen en slechte wegomstandigheden en een gebrek aan snelwegen of verkeersborden heeft. Ik kan je daarom niet aanraden om in het donker met je camper op pad te gaan. Naast verbanden, een gevarendriehoek, reservebanden (of een reparatieset), sleepkabel en waarschuwingsvest, is het verplicht om brandblussers en een set vervangingslampen aan boord te hebben. 

Camperroute door Montenegro 
Goboony roadtrip Montenegro

  1. Herceg Novi

Wanneer je met de camper vanuit Nederland via Kroatië Montenegro binnenrijdt, kom je als eerste langs badplaats Herceg Novi. Het is een populaire bestemming en dat is niet voor niets: Herceg Novi is de jongste kustplaats van Montenegro en heeft een onwijs relaxed sfeertje. Je vindt hier heerlijke stranden, eeuwenoude forten en prachtige kerken om te bezoeken. Haal een ijsje op de boulevard terwijl je kijkt hoe het zonnetje langzaam in de zee zakt. Sla ook zeker Fort Mamula niet over: een eilandje met een oud fort dat tijdens de Tweede Wereldoorlog als concentratiekamp werd gebruikt. Onwijs indrukwekkend! 

Autocamp Naluka ligt op loopafstand van de Morinj rivier en het strand van Morinj, het St. Tropez van Montenegro. Verkoeling of een idyllisch uitzicht is dus zo gevonden wanneer je op deze camping verblijft! 

  1. Kotor 

Kotor is een van de meest pittoreske stadjes van Montenegro. Het eeuwenoude centrum vormt een doolhof van smalle steegjes en historische gebouwen. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van de stad zijn de Kampana-toren en de sprookjesachtige klokkentoren. Uiteraard gaan beide torens gepaard met de allermooiste uitzichten! Iets buiten de stad vind je het kasteel van Sint-Ivan. Een bezienswaardigheid die ook zeker op je lijstje mag staan, want vanaf hier heb je uitzicht op Kotor en op de azuurblauwe baai. 

Vanaf Camping Zlokovic aan de baai van Kotor loop je zo het meer in. Dus dat wordt wakker worden in je camper en vervolgens een verfrissende duik nemen, heerlijk toch? Het sanitair is netjes, de plekken zijn ruim en op loopafstand vind je een bakkerij en een kleine supermarkt. 
Goboony roadtrip Montenegro

  1. Virpazar

De weg van Kotor naar Virpazar is een van de mooiste routes om te rijden in Montenegro. Kilometer na kilometer wordt je getrakteerd op de meest fotogenieke uitzichten tot je uiteindelijk uitkomt bij het charmante vissersdorpje Virpazar, dat is gelegen aan het meer van Skadar. Ik kan je absoluut aanraden om hier een boottochtje te boeken! Vanaf het water is de kans groot dat je uilen, pelikanen of andere bijzondere vogelsoorten spot. 

Aan het meer van Skadar ligt Konoba Murici Skadarsko Jezero. De camping heeft een fijn restaurantje, schaduwrijke plekken en ligt op slechts 2 kilometer vanaf het centrum. Ook kun je vanaf de camping een boot huren om naar het eiland Beska te varen. 

  1. Cetinje

Ooit de hoofdstad van Montenegro, nu vooral een culturele en historische hoofdstad: Cetinje. Cetinje omschrijft zichzelf het beste als openluchtmuseum en wordt ook wel de museumstad van Montenegro genoemd. Dus absoluut de moeite waard om doorheen te wandelen! Toch is de voornaamste reden om Cetinje te bezoeken voor het nabijgelegen Nationaal Park Lovcen en het mausoleum van Njegos

Aan de voet van het nationale park vind je een parking voor je camper. Het gaat hier om een parkeerplaats, dus verwacht er niet teveel van, maar een prima plekje om een nachtje te staan! 
Goboony roadtrip Montenegro

  1. Niksic

Niksic is na hoofdstad Podgorica de grootste stad van Montenegro. Bezoek je Niksic, sla dan zeker het klooster van Ostrog niet over. Dit in rotsen uitgehakte klooster bevindt zich op zo’n 900 meter hoogte en lijkt wel regelrecht uit een sprookjesfilm te komen! Maar ook het centrum van Niksic is prachtig; bezoek de kathedraal of het koninklijke paleis, loop een rondje langs de eeuwenoude stadsmuren of ga varen op het Slano-meer

Verblijf vannacht op Riverside Camping. Een vrij eenvoudige, maar rustige camping dat aan de rivier ligt. Het restaurant van de camping is ook erg geliefd bij de lokale bevolking, dus dat is zeer zeker een goed teken! 

  1. Zabljak

Zabljak bezoek je niet voor de stad, want die is maar klein en niet veel bijzonder, maar zet zeker koers richting Zabljak om Nationaal Park Durmitor te ontdekken! Tijdens de wintermaanden een populaire wintersportbestemming en zomers een feest van spectaculaire bergtoppen en kristalheldere gletsjermeren. Om die reden wordt deze plek ook vaak de “Montenegrijnse Alpen” genoemd. Een waar paradijs voor hikers en rafters! Combineer je bezoek aan het park van Biogradska, nog een van de weinige oerbossen op aarde, of met Crno Jezero (het Zwarte Meer). Vergeet ook niet te stoppen bij de Tara Bridge voor legendarisch uitzicht over de Tara Canyon, de langste en diepste kloof van Europa en daarmee het Europese antwoord op de Grand Canyon. 

Overnacht je graag middenin het park? Doen! Camping Kod Boce ligt 1450 meter boven zeeniveau, dus je kunt je voorstellen dat je vanaf hier prachtig uitzicht hebt. 
Goboony roadtrip Montenegro

  1. Pluzine

Ten westen van National Park Durmitor vind je Pluzine, waar het meer van Piva en de rivier Piva op je wachten. Het meer van Piva is het hoogste kunstmatige meer ter wereld en ligt maar liefst 685 meter boven zeeniveau. Liefhebbers van watersport kunnen hier absoluut hun hart ophalen! Vergeet op de terugweg niet om met je camper over de Piva brug te rijden voor een adembenemend uitzicht over de gelijknamige rivier. 

Auto Camp Mlinski Potok ligt in het National Park Durmitor, dus een beter plekje voor je camper ga je niet vinden! Er hangt een fijn en relaxed sfeertje op de camping en je wordt warm onthaald met een traditioneel drankje. Vanaf de camping starten een aantal wandelroutes die allemaal naar de top van de bergketen leiden. Uitgewandeld? Boek op de camping een jeepsafari, ga raften, paardrijden of hang de waaghals uit op de kabelbaan. 

Ik kan in ieder geval niet wachten om koers te zetten richting Montenegro, hopelijk jij ook niet! Zoek alvast jouw droomcamper uit om een mooie en unieke reis naar dit Balkanland mee te maken.