Tol betalen in Europa: een overzicht per vakantieland

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad onderweg in Europa: tol. Om het nog ingewikkelder te maken heeft elk land zijn eigen systeem en regels. Een overzicht van de verschillende tolsystemen in de populairste vakantielanden in Europa, bekijk ook onze video.

In de meeste Europese landen kun je tol betalen met je Nederlandse bankpas, creditcard of contant. Zorg dat je altijd contant geld bij je hebt voor het geval het niet lukt om met je pas te betalen. In veel landen is het ook mogelijk om elektronisch tol te betalen. Dit gaat via een badge, een elektronisch kastje die je op voorruit kunt plakken. Bij de tolpoortjes wordt je badge gescand en de kosten worden automatisch afgeschreven. Dit kan veel tijd besparen, omdat je gebruik kunt maken van de vaak rustigere, aparte tolpoortjes.

Frankrijk

Voor bijna alle wegen in Frankrijk moet je tol betalen. Bereken hier hoeveel tolkosten jij kwijt bent op de route naar je bestemming. Ga je naar Zuid-Frankrijk of Spanje? Rijd via Luxemburg om de tolwegen deels te omzeilen.

Elektronisch tol betalen

  1. Met de tolbadge rijd je door naar de aparte vaak rustigere Télépéagé rijstroken. De tolbadge voor Frankrijk is te koop in de ANWB-winkels. Hier vind je meer informatie.
  2. Ga je naar Frankrijk én Spanje? Dan is de Bip&Go-badge een fijne oplossing, want de badge kun je in beide landen gebruiken. Plak de kaart op je voorruit en kies voor de oranje ‘t’ rijstroken. Net als de tolbadge in Frankrijk, werkt deze badge ook met een abonnementssysteem. De Bip&Go badge is online te koop.

Spanje

Ook in Spanje moet je voor de meeste autosnelwegen tol betalen. Er zijn 3 verschillende tariefklassen, afhankelijk van jouw kampeermiddel. Bereken online hoeveel tol jij kwijt bent op je route.

Elektronisch tol betalen

Je kunt de Bip&Go badge online kopen en de badge is ook geldig in Frankrijk. Je plakt voor vertrek het elektronische kastje aan de binnenkant van de voorruit. In Spanje rijd je naar de ‘t’ rijstroken. De badge werkt met een abonnementssysteem dus bereken goed of deze manier handig is voor jou.

Ga je naar Frankrijk, Spanje en Portugal? Dan is de Bip&Drive een handige oplossing.

tol betalen in Europa

Tol betalen in Italië

Bijna alle snelwegen in Italië zijn tolwegen. Hoeveel tol je betaalt is afhankelijk van je voertuig. Campers en caravans vallen in de B klasse, waarbij ook nog onderscheid wordt gemaakt tussen 2 of 3 assen. Vul hier je route in en zie hoeveel tol je moet betalen.

VIAcard

Geen gedoe met betaalpasjes en contant geld? Kies dan voor de VIAcard. De kaart werkt als een prepaid betaalpas en is te koop bij servicestations en winkeltjes langs de snelwegen. Je zet van tevoren een bepaald bedrag op de kaart en kiest voor de poortjes met het bord “VIAcard”. Als je niet voldoende geld meer op de pas hebt, kun je dit aanvullen met een tweede VIAcard of je eigen betaalpas. Let er dan wel op dat je bij een poortje staat waar je ook met een ander betaalmiddel kunt betalen.

tol betalen in europa

Duitsland

In Duitsland zijn vooralsnog geen tolwegen. De Duitse overheid is wel van plan om tol te heffen, maar vanwege hevig verzet van onder andere de Nederlandse overheid zijn de tolplannen nog niet van kracht. Wel ben je in Duitsland verplicht om in de milieuzones een milieusticker te hebben. Lees er hier meer over.

Oostenrijk en Zwitserland

Het is ook mogelijk om tol te betalen met contant geld en de bekende creditcards. Daarnaast kun je kiezen voor een tolvignet in Oostenrijk en Zwitserland. Je kunt tolstickers voor verschillende periodes kopen. De tolstickers zijn online te koop.

Je kunt in Oostenrijk ook kiezen voor een digitaal tolvignet dat is gekoppeld aan het kenteken, waardoor het plakken van een sticker op de voorruit niet meer nodig is. De prijs en geldigheid van de fysieke en digitale tolvignetten zijn hetzelfde.

Boven de 3500 kg

Voor campers boven de 3500 kg heb je in Oostenrijk een GO Box nodig waarmee automatisch tol betaald wordt. Een GO Box is een elektronisch kastje die je op de voorruit moet plakken en kun je hier kopen. Na aanschaf moet je een bedrag op het kastje laden en zodra je een tolpoortje passeert, wordt het geld afgeschreven. De tol die je betaalt is o.a. afhankelijk van het aantal gereden kilometers en de EURO-emissieklasse van de camper. In Zwitserland moet bij de grensovergang de ‘Schwerverkehrsabgabe’ betaald worden als een camper (of ander voertuig) boven de 3500 kg is. Dit doe je door je te melden bij de douanekantoor.

tol betalen in europa

Waar te koop?

De tolvignetten voor Oostenrijk en Zwitserland kun je kopen bij de grensovergangen, in postkantoren in Zwitserland, ANWB-winkels of online. Het is mogelijk om bij tankstations je GO Box op te laden. Je herkent de tankstations door een bord met hierop de letters GO. Zie hier een overzicht van alle tankstations.

Tol betalen vermijden

Vaak zijn de hoofdwegen tolwegen en kun je de tol vermijden door een alternatieve route te nemen. Trek hier echter wel wat extra tijd voor uit, want je zal met een omweg op je bestemming aankomen. Houd er wel rekening mee dat je meer geld kwijt bent aan brandstof, omdat je er langer over doet. Op sommige TomToms is het mogelijk om bij het plannen van je route te selecteren dat je tolwegen wilt vermijden. Of plan hier jouw route en selecteer Vermijd tol.

Ook in Scandinavië en Oost-Europa zijn er tolwegen of plekken moet je tol betalen. Hier vind je een overzicht van alle landen.

Onderstaande infographic van huurautoverzekering geeft een goed overzicht met informatie en tips voor reizen met de camper of caravan.

tol betalen in europa

 

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>