Weet jij waar je op moet letten bij de banden van je camper?

De camperbanden bepalen voor een groot deel het rijcomfort en de veiligheid van je camper. Als eigenaar is het daarom belangrijk om je camperbanden in de gaten te houden. Maar waar moet je precies op letten?

1. Let niet op het profiel van de banden

Laat je bij het beoordelen van camperbanden niet leiden door het profiel. Een duidelijk grof profiel betekent niet automatisch dat de banden nog in goede staat zijn. Het is belangrijker om te kijken naar hoe oud de banden zijn. In het algemeen slijten camperbanden niet, maar raken ze verouderd. Ook wanneer je de camper niet vaak gebruikt, slijten de banden door het zware gewicht dat ze dragen.

Een goede richtlijn is om na 5 à 6 jaar de banden jaarlijks te controleren door een expert, want de veroudering of slijtage aan de band is soms niet te zien met het blote oog. Vergeet hierbij ook zeker niet het reservewiel te controleren. Na 10 jaar wordt het sterk aangeraden om alle banden te vervangen.

Waar kun je zelf op letten bij het controleren van de banden?

 1. Controleer of er scheurtjes in de banden zitten. Dit kan een indicatie zijn dat je banden zijn uitgedroogd. De uitdroging kan bijvoorbeeld ontstaan door langdurige blootstelling aan zonlicht. Haal ook kleine steentjes en andere dingen die schade brengen uit het profiel.
 2. Kijk naar het gebruik van de camper. Het juiste moment om de banden te vervangen is ook afhankelijk van hoe vaak je met de camper op pad bent, jouw rijstijl en hoe lang de banden al onder de camper zitten.
 3. Kijk naar de informatie op de band. Op de  zijkant van elke band staat een DOT-code vermeld waar je uit afleest wanneer de band is geproduceerd. Bijvoorbeeld: DOT 2111. Dit houdt in dat de band is geproduceerd in week 21 in het jaar 2011.

dot code

2. Bandenspanning

Het is noodzakelijk om zelf regelmatig de bandenspanning te controleren. Hierbij is het zaak om de spanning niet te laag, maar ook niet te hoog te hebben. Een te lage bandenspanning rijdt misschien lekkerder, maar je vergroot hiermee wel de kans op een klapband en de camper verbruikt meer brandstof. Een te hoge bandenspanning zorgt voor minder rijcomfort. Daarnaast verkort een verkeerde spanning de levensduur van de banden.

Zeker als de camper een tijdje heeft stilgestaan is het nodig om de spanning regelmatig te controleren. Op de banden staat de PSI waarde vermeld dat aangeeft wat de maximale spanning mag zijn.

camperbanden

Deze band heeft een maximale PSI waarde van 80. Dit betekent dat de banden niet meer opgepompt mogen worden.

3. De Load Index

De loadindex of het draagvermogen is bepalend voor hoeveel gewicht je banden mogen dragen. Om te weten of de loadindex van de banden bij jouw camper past, kun je dat opzoeken in de onderstaande tabel. De loadindex vind je in een cijfer op je camperband, achter de bandenmaat. Dus weet dat wanneer je een camper hebt van tegen de 4000 kilogram, dat je per band een loadindex moet hebben van minimaal 1000 kilogram.

Onze camper heeft een loadindex van 116, wat je in de tabel kunt aflezen als 1250 kg per band

4. Neem een reservewiel mee

Het kan voorkomen dat je onderweg problemen krijgt met een band. Het is dan handig om een reservewiel bij je te hebben voor het geval de plaatselijke garage jouw band niet op voorraad heeft. In het ergste geval moet de band geïmporteerd worden en gaat dit ten koste van jouw vakantie.

camperbanden

5. Rijd niet met verschillende banden

Het is onverstandig om bijvoorbeeld met winterbanden en zomerbanden tegelijkertijd te rijden. Dit maakt de camper moeilijk te besturen. Laat je daarom niet misleiden door het uiterlijk en het profiel van de banden, maar kijk goed naar het type band. Rijd je alleen in de zomer met de camper? Kies dan voor zomerbanden. Ga je het hele jaar door met de camper op pad dan zijn M+S (modder en sneeuw) banden een goede optie.

camperbanden

M+S banden herken je aan de letters op de buitenkant van de band.

6. Koop de juiste banden

Niet elke band is geschikt voor een camper. Banden met de letter C of de woorden Camping, Caravan en Commercial zijn geschikt voor campers.

Informeer bij de fabrikant welke banden zij aanraden voor jouw camper. Vaak zijn de banden van A-merken als Michelin en Continental van goede kwaliteit. Deze zijn vaak aan de prijzige kant, maar laat je hier niet door afschrikken. Banden van betere kwaliteit hebben een langere levensduur en vergroten de veiligheid onderweg.

 1. B.Bumper says:

  rijd niet met verschillende banden is volgens u bij wet verboden ?
  WAAR staat dat dit niet mag !
  Wettelijk moeten twee de zelfde banden op een as zitten, dus b.v. stuur as met Michelin zomer banden van het zelfde type en maat en profiel
  En op de achteras winterbanden _M+S_ of een ander merk banden is NIET verboden.
  niet zomaar bla bla fabeltjes opschrijven

  • Ryan van der Zwet says:

   Beste B.Bumper,

   Bedankt voor uw opmerkzaamheid, het is inmiddels aangepast. Het is inderdaad niet verboden om op verschillende assen verschillende banden te hebben. Desniettemin raden wij het iedereen af om dit te doen wegens het mindere weggedrag van de camper. Met vriendelijk groet, Ryan – Camptoo.

  • Thuur ten Horn says:

   OK , maar dat is de Nederlandse wetgeving , reis je bijvoorbeeld naar Duitsland dan zou ik maar 4 gelijke banden monteren , MET hetzelfde DOT-nummer . banden ouder dan 4 jaar zijn taboe . als men ergens fanatiek is wat betreft banden is dat in Duitsland , Oostenrijk en Zwitserland .

 2. Voordat ik op vakantie ga met mijn camper zal ik mijn banden nog even goed nalopen. Ze zij nog niet zo oud, maar je weet nooit of er kleine scheurtjes in zitten natuurlijk. Ook check ik gelijk even of mijn bandenspanning nog goed is. Bedankt voor de tips!

 3. André Stubbe says:

  De c op een band staat niet voor camper maar voor commercial, dwz bestelwagens, deze beter links laten liggen bij een camper!

  • Merijn Wierenga says:

   Hi André,

   De c staat inderdaad voor cargo of commercial, en vanwege het draagvermogen zijn deze ook geschikt voor campers.

  • Jos Schilder says:

   U heeft helemaal gelijk zijn niet geschikt voor campers er moet CP op de band staan een stevig zitvlak van de band is heel belangrijk voor het rijgedrag banden met slappe wangen zijn levens gevaarlijk voor Campers is mijn eigen rij ervaring

 4. Beste Andre, waarom banden voor bestelwagens links laten liggen? Ik rij er nu al 4 jaar mee en heb er nog geen problemen me ondervonden.

  Grt. Peter

 5. Mishendr says:

  Banden…. Een jungle op zich. C banden worden heel veel verkocht als geschikt voor campers, terwijl er ook CP banden zijn maar mijn Hymer handleiding heeft het over beide (tabel bandenspanning). Dus mag het nou wel of niet?

  Vraag: waar kan je de MINIMALE snelheidindex voor de band vinden? Q zou al ruim voldoende zijn, maar is gerelateerd aan de maximaal mogelijk te behalen snelheid van het voertuig. Maar waar kan je dat vinden…?

  • Frans Hoofwijk says:

   Voor banden geldt er geen minimale snelheidsindexering. Wel voor de maximale snelheid. De C of CP banden zijn zeer geschikt voor campers. Wel altijd de maximale belading per band goed controleren.
   Een Q band heeft een indexering van max 160 km/h wat ruim voldoende is. De loadindex moet per band meestal minimaal voor 875 kg per band zijn (4x 875 is 3500kg -> index 103) maar beter is om een hogere index te kiezen. Wanneer je camper een TMM heeft van meer dan deze 3500kg dan ook de loadindex hierop aanpassen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>