Camperroute uitgestippeld: het Zwarte Woud in Duitsland

Beren, wijnen, taart, wandelroutes, bloemenvelden, watervallen, steden en zelfs een strand; het Zwarte Woud biedt meer dan alleen mooie heuvels en bossen.

Het Zwarte Woud ligt in het zuidwesten van Duitsland en is een mooi vakantiegebied voor natuurliefhebbers en gezinnen. Als je denkt aan het Zwarte Woud, komt het beeld van bergen en bossen waarschijnlijk als eerste bij je naar boven. Het is inderdaad een groot bosgebied, van zo’n 200 kilometer lang en 60 km breed! Maar er is meer. Wijn en beren bijvoorbeeld… We hebben een route uitgestippeld door het verrassende natuurgebied.

Proost op een mooie vakantie!

Het wijngebied Baden is een groot onderdeel van het Zwarte Woud. Door het gebied loopt ook een wijnweg: de Badische Weinstraße. Deze weg is zo’n 160 kilometer lang en slingert van Baden-Baden (in het noorden) helemaal tot aan Weil am Rhein (bij de Zwitserse grens). Deze weg voert je langs prachtige wijnheuvels en wijnboerderijen. Geniet tijdens de rit dus niet alleen van het uitzicht, maar parkeer je camper ook gewoon even bij een wijnboer om te genieten van een plaatselijk wijntje. Een mooie manier om de vakantie in te wijden!
Het Zwarte Woud

Wandelparadijs

Je kunt het wijnavontuur combineren met waanzinnige wandelingen. Door het Zwarte Woud lopen namelijk ook wijnwandelwegen, het Ortenauer Weinpfad bijvoorbeeld! Dit pad loopt van Gernsbach naar Diersburg en is in totaal zo’n 90 km lang. Als je af en toe een stukje door het heuvelgebied wandelt, langs de mooie wijngaarden, zal je gegarandeerd wijnkelders ontdekken. Wist je dat je ook vaak bij een wijnboer kunt kamperen?

Toegegeven: het hele Ortenauer pad in één ruk aflopen is wellicht wat overdreven 😉 Volg je eigen (wijn)pad; begin de wandeling gewoon waar je wil en bepaal je eigen finish. Wissel een wijnwandeling bijvoorbeeld af met een bezoekje aan één van de strandjes. Strandjes? Jaaa! Hierover later meer.

Het Zwarte Woud

Naast de wijnpaden zijn ook de “Schwarzwälder Geniesserpfade” aan te raden. Het leuke van deze wandelpaden is dat je onderweg niet alleen kunt smullen van de mooie natuur, maar ook van de cultuur en lokale lekkernijen, zoals de Schwarzwälder Kirschtorte (de populaire kersentaart die vrijwel overal in het Zwarte Woud verkrijgbaar is). Het Wasserfallsteig wandelpad leidt je bijvoorbeeld langs mooie bloemenvelden en prachtige watervallen.

Het Zwarte Woud

Geocaching“, had jij er al eens van gehoord? Je gaat al wandelend op zoek naar verborgen schatten, met behulp van GPS coördinaten die je doorkrijgt op je telefoon. De zoektocht voert je langs de mooiste plekjes, die je anders nooit ontdekt zou hebben. Ook in het Zwarte Woud liggen kistjes verborgen!

Benieuwd hoe Geocaching precies werkt? Hier lees je er meer over.

Ga toch fietsen!

Met behulp van GPS maak je niet alleen het wandelen spannender, maar kun je ook de mooiste fietsroutes afleggen. De Faszination Schluchsee bijvoorbeeld, met behulp van deze 41 kilometer lange mountainbike-route fiets je in een halve dag langs de mooiste wateren, waaronder de Schluchsee, het grootste meer van het Zwarte Woud! Meer informatie en de bijbehorende gps-track vind je hier.

Een dagje strand

De Schluchsee is niet alleen een heerlijke locatie om je uit te leven op je fiets, maar ook gewoon voor een lekker stranddagje.

Het Zwarte Woud

Het berenpark

Beren? In de natuur van Duitsland? Jep! Het berenpark in Bad Rippoldsau-Schapbach is een fantastische plek om beren te bewonderen in een natuurlijke omgeving. Er leven momenteel tien beren, die wegens omstandigheden helaas niet meer in het wild kunnen leven, circusberen bijvoorbeeld. In dit mooie park kunnen ze een nieuw leven opbouwen in hun natuurlijke habitat. Het leefgebied van de beren is netjes afgezet, er loopt ook een hek langs het wandelpad.

Het Zwarte Woud

Zonnige stedentrip

We sluiten de reis af met een stedentrip, een leuke afwisseling van alle mooie natuur! Freiburg im Breisgau is de meest zonnige stad van het Zwarte Woud – en zelfs van heel Duitsland! Wandel door de gezellige straatjes, plof neer in één van de cafeetjes, bewonder de kleurrijke voorgevels en bezoek de Münsterkirche, een belangrijke toeristische trekpleister.

Het Zwarte Woud

Overnachten en reistijden

Je kunt de reis beginnen bij camping Müllerwiese, hier rijd je vanaf Amsterdam in ongeveer 7 uur naartoe. Later kun je je verplaatsen naar de zuidelijker gelegen camping Sandbank. Vanaf camping Müllerwiese ben je hier in ongeveer 2 uurtjes

1. Camping Müllerwiese ligt nabij het beginpunt van zowel het wijnwandelpad als de Badische Weinstraße. Enne… De kans is aardig groot dat je wijnboerderijen tegenkomt terwijl je over het wijnpad rijdt en er zijn óók wijnboeren die camperplaatsen aanbieden. Je kunt dus altijd nog besluiten om de camper spontaan bij een wijnboer te parkeren!

2. Camping Sandbank ligt op een half uurtje rijden van de Schluchsee en ligt letterlijk aan de Titisee (dit is ook een hele mooi plek voor een zonnige stranddag). Vanaf de camping ben je binnen een uur in Freiburg en binnen twee uurtjes bij het berenpark. Het geniesserpfad Wasserfallsteig ligt op een kwartiertje rijden vanaf de camping.

Camper huren voor je reis?

Bekijk via de button hieronder alle campers en caravans die je via ons platform van een particulier kunt huren Via Camptoo huur je veilig, makkelijk én leuk!

Bekijk al onze campers en caravans

Anderen bekeken ook

 1. Jan Boshuizen says:

  Wij hebben plannen om met de camper deze reis te volgen. Ziet er wat ons betreft leuk en interessant uit. Hebben jullie de route mogelijk digitaal en eventueel beschikbaar voor de Garmin navigatie?

  M.vr.gr

  Jan en Corry

  • Merijn Wierenga says:

   Hoi Jan en Corry,

   Wat leuk dat jullie deze route gaan volgen! Helaas hebben we hier geen digitale route van. Het beste kun je de losse punten invoeren voor je volgende bestemming.

   Succes!

   Merijn van Camptoo

 2. Gerrit says:

  Hoi, wij willen deze route ook gaan doen, hoeveel dagen heb je er voor nodig om rustig aan te doen?

  Groet!
  Fam Boon

  • Merijn Wierenga says:

   Dag familie Boon!

   Wat leuk dat jullie deze route willen doen. In een week is deze route prima te doen. Wil je het wat rustiger aan doen, zou je 10 dagen tot 2 weken kunnen nemen, als je die kans hebt.

   Veel plezier!

   Avontuurlijke groet,

   Merijn van Camptoo

 3. P.Wiersma says:

  Hallo,
  Wij overwegen deze mooie route ook te doen met de camper,
  Graag zou ik deze ontvangen, zodat we even kunnen puzzelen waar hij zoal langs gaat.
  Gr P.Wiersma

  • Merijn Wierenga says:

   Hoi P. Wiersma,

   wat leuk dat jullie deze route gaan doen! Wij hebben geen uitgeschreven route gemaakt, maar de belangrijkste highlights van deze route in kaart gebracht. Je kunt dus zelf bepalen hoe je de rest precies gaat invullen.

   Heel veel plezier en veilige kilometers gewenst!

 4. gerard says:

  goedemorgen,
  ben van plan om het zwartewoud te bezoeken met mijn bus campertje en hond, bij slecht weer doorgaan naar croatie
  waar kan ik het best starten vanuit limburg ?

  • Merijn Wierenga says:

   Hoi Gerard,

   wij starten deze route bij Camping Müllerwiese die staat genoemd in het artikel. Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel kilometer per dag je rijdt en of je tussen Limburg en de start nog ergens wilt overnachten.

   Heel veel plezier en veilige kilometers gewenst!

  • Heb je deze reis nog gemaakt? Ik heb net een bus campertje gekocht en wil aankomend jaar ook naar het Zwarte Woud met de hond. Ik ga ‘m eerst opnieuw inrichten van de winter. Ben benieuwd naar jouw ervaring.

  • Merijn Wierenga says:

   Hoi Andre,

   Honden zouden geen probleem moeten zijn, ik zou even op de websites van de campings kijken of er honden worden toegelaten op de campings waar je gaat staan.

   Heel veel plezier!

 5. Frederiek says:

  Beste ,

  Ik heb veel interesse in deze leuke route. Kan je mij de coördinaten doorsturen?

  Veel dank,
  Frederiek

  • Merijn Wierenga says:

   Hoi Frederiek,

   We hebben van deze route geen coördinaten, maar je kunt de losse plaatsen makkelijk invoeren op je navigatie. Succes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>