Waarom verrassende roadtrips je goed doen

Tip: laat je reis bepalen door het toeval! Dat bezorgt je een onvergetelijke reis. Onderzoek heeft aangetoond dat onverwachte situaties je goed doen: je onthoudt ze niet alleen beter, ze leveren je ook nieuwe inzichten op én ze maken je sterker.

Gewoon je neus achterna rijden, durf jij het aan? Het klinkt misschien spannend, maar het is beter voor je dan je denkt. Het zorgt namelijk voor verrassingen – en die doen je goed!

Voorkeur voor de vertrouwde weg

“Waarom zou ik verdwaald door een vreemde buurt heen rijden, als ik ook gewoon mijn navigatie kan gebruiken?” Zoiets klinkt misschien wat onpraktisch en misschien zelfs onaantrekkelijk. Als mensen de keuze hebben, geven de meeste mensen de voorkeur aan de vertrouwde weg.

Onvoorspelbaarheid brengt namelijk risico’s met zich mee en die gaan we over het algemeen liever uit de weg. We houden van zekerheid en we willen dingen graag onder controle hebben. Onvoorspelbaarheid kan zelfs angst oproepen. Toch is het goed om de controle af en toe even los te laten en jezelf open te stellen voor verrassingen, want onverwachte situaties zijn eigenlijk hartstikke goed voor je. Sterker nog, ze bezorgen je een onvergetelijke reis! Hoe komt dat dan? Vandaag verklappen we het! 

Verrassende roadtrips

Verrassingen

Een dag verloopt niet altijd zoals je had verwacht. Het leven zit vol verrassingen en die zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kan een verrassing aangenaam (“Lieve schat, wil je met me trouwen?”), neutraal (“Goh, de buurman heeft zijn haren geknipt.”) of onaangenaam (“Hé hallo, deze plensbui stond niet op de buienradar vermeld!”) zijn. Maar wat voor verrassing het ook is – groot, klein, fijn of juist vervelend – de mentale gevolgen zijn hetzelfde. Bereid je voor (of juist niet, haha flauw hé?), want daar komen ze.

Levendige herinneringen

Of je het nou wil of niet, verrassingen trekken direct je aandacht. Je verwerkt verrassende situaties veel bewuster en daardoor blijven ze beter hangen in je geheugen dan gebruikelijke situaties. Zo onthoud je onverwachts bezoek van een oude vakantievriend beter dan de wekelijkse borrel met je collega’s.

Een dag niet verrast is een dag niet geleefd

“Wauw, kijk! Een gigantische waterval midden in de stad! Wist jij dat?!”

Verrassende roadtrips

Als je in een onverwachte situatie terechtkomt, sta je meteen op scherp. Door verrassingen voel je meer dat je leeft.

Verrassend creatief

Verrassingen zetten je aan het denken en verbreden je perspectief. Daarmee geven verrassingen je creativiteit een boost: je komt op ideeën, waar je normaal nooit opgekomen was.

Sterk, sterker, sterkst

Verrassingen maken je flexibeler. Het lukt je makkelijker om een positieve draai te geven aan een nare ervaring; je kunt beter omgaan met tegenslag.

Verrassende roadtrips

Conclusie

Het voelt veilig om te kiezen voor een bestemming waar je reeds vertrouwd mee bent en het is handig om voor vertrek goed uit te zoeken waar je naartoe wil. Als je van tevoren onderzoek hebt gedaan naar je bestemming, hoef je hier tijdens de reis geen energie in te steken. Maar… je mist dan wel alle aangename gevolgen die verrassingen kunnen hebben:

verrassingen maken je sterker, scherper, creatiever en bezorgen je een onvergetelijke reis.

Natuurlijk heb je veel verrassingen zelf niet in de hand; meestal overkomen ze je. Maar je kúnt verrassingen ook zelf opzoeken. Hoe? Volg gewoon je gevoel; je eigen pad. Of…

  • Bezoek alle plaatsen die beginnen met een A.
  • Ga het alfabet af.
  • Volg steeds voor een half uur lang het voertuig dat voor je rijdt.
  • Laat je kampeerbuurman voor je beslissen waar je eerstvolgende overnachting zal zijn.

Verrassende roadtrips

Wil jij ook een onvergetelijke reis maken?

Stap 1: Laat je verrassen door het camper-aanbod.

Verras me

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>