Camperroute uitgestippeld: Italiaanse meren

We hebben een route uitgestippeld langs het Iseomeer en het Comomeer: twee meren in Noord-Italië waar je heerlijk gaat wandelen, winkelen, terrashoppen, vliegtuigspotten en eilandhoppen.

Italië, het land van de heerlijke pizza’s, pasta’s, ijsjes… – excuus, ik dwaal af – heeft een flinke kustlijn, van in totaal zo’n 7.600 km. Perfect voor een strandvakantie dus, maar ook de meren van Italië zijn mooie vakantiebestemmingen!

Meer, meer, meer!

Er liggen een aantal mooie meren in Lombardije, een regio in Noord-Italië. Van het Gardameer had je vast al eens gehoord, maar er is meer. Ken je het Comomeer en het Iseomeer al? We hebben weer een mooie route voor je uitgestippeld.

1. Lago di Como

De reis begint bij het Comomeer, het diepste meer van Italië. In dit meer ligt Isola Comacina, een mooi eilandje dat je kunt bezoeken van 18 maart tot en met 31 oktober. Het eilandje ligt op ongeveer 100 meter van de oever en is bereikbaar per taxiboot, die vertrekt vanaf Ossuccio. Heb je het eilandje verkend? Dan is het tijd om de omgeving van het meer te ontdekken. Er zijn een aantal dorpen en steden rondom het meer die een bezoekje waard zijn.

Winkelen

Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Como, de grootste stad aan het Comomeer. Het oude stadscentrum van Como ligt direct aan het Comomeer en heeft een gezellig plein met uitzicht op de Dom van Como, een belangrijke kathedraal in Como. Het plein is een mooi uitgangspunt om het oude stadscentrum te ontdekken. In de vele smalle straatjes hebben zich tegenwoordig veel winkeltjes gevestigd.

Nog niet uitgewinkeld? Vanaf Como rijd je in ongeveer een uurtje naar Milaan. Wist je al dat er in deze shopstad iedere zaterdagochtend een vlooienmarkt plaatsvindt? In Milaan kun je overigens niet alleen goed winkelen; je kunt ook genoeg culturele uitjes maken. Bewonder bijvoorbeeld de beroemde Duomo kathedraal en de Torre Velasca (een 106 meter hoge wolkenkrabber, die je met een beetje fantasie met een paddenstoel zou kunnen verwarren) van binnen en buiten. Enne, als je er toch bent: probeer dan ook een (of twee) ijsje(s) bij Enrico Rizzi, een ‘ijsboutique’ in Milaan.

Het balkon van de Alpen

Losgegaan in Milaan en alweer op de terugweg, richting de camping? Stop onderweg dan toch weer even bij Como. Vanaf hier vertrekt een kabelbaan, die je naar het kleine dorpje Brunate brengtDe kabelbaan is ongeveer een kilometer lang en brengt je binnen 7 minuten naar Brunate. Brunate ligt zo’n 500 meter hoger dan Como en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het Comomeer en de westelijke Alpen. Vandaar dat het dorpje ook wel “het balkon van de Alpen ‘ genoemd wordt. Op heldere dagen kun je vanaf hier zelfs de wolkenkrabbers van Milaan zien. Tip: het mooiste uitzicht schijn je te hebben bij de fontein van Pissarottino.

Italiaanse meren

Terrashoppen in Varenna

Als je Como, Milaan en de kabelbaan achter de rug hebt, is het tijd om Varenna te bezoeken. Dit schilderachtige dorpje ligt direct aan het meer en heeft een schitterende boulevard en een wandelpad langs de rotswand boven het Comomeer. In het dorpscentrum van Varenna tref je veel terrasjes, direct aan het Comomeer. Zonde om geen gebruik van te maken! 😉

Boven Varenna – in het dorpje Vezio – staat een kasteel: Castello di Vezio. Vanaf de bijbehorende kasteeltoren heb je 360 graden uitzicht op het Comomeer. De rest van het dorpje is ook een wandeling waard, je kunt er zelfs een waterval tegenkomen.

Italiaanse meren

– Overnachten –
Direct aan het Comomeer (in Domaso) ligt Camping North Wind.

2. Lago d’Iseo

Na het terrashoppen in Varenna, is het nu tijd voor de volgende ‘hopsessie’: eilandhoppen bij het Iseomeer. In het Iseomeer liggen meerdere eilandjes, waaronder Monte Isola. Lijkt het je leuk om de eilandjes te verkennen? In juli en augustus kun je een cruise boeken die je in één dag meerdere eilandjes laat zien.

Wandelen

Rondom het Iseomeer beginnen een heleboel wandelpaden. Ook op Monte Isola (één van de eilandjes) kun je heerlijk wandelen; vanaf Peschiera beginnen er een aantal idyllische wandelroutes. Monte Isola is bereikbaar per veerboot, die vertrekt vanaf Iseo.

Italiaanse meren

Vliegtuigspotten

Ben je in september bij het Iseomeer? Heb jij even geluk! In september wordt er boven het meer een spectaculaire vliegshow gegeven door beroemde Italiaanse vliegtuigen: de Frecce Tricolori. Een bijzondere afsluiter van de reis!

Italiaanse meren

– Overnachten –
Camping Punta d’Oro ligt in Iseo, een stad aan de oever van het Iseomeer.

Reistijden

Ter illustratie hebben we voor deze route Amsterdam als startpunt genomen. Ook hebben we een tussenstop ingepland: zowel op de heen- als de terugweg een overnachting in het Zwarte Woud (Duitsland).

  • Amsterdam – Camping Müllerwiese (Duitsland): 6,5 uur
  • Camping Müllerwiese – Camping North Wind (Comomeer): 5,75 uur
  • Comomeer (Camping North Wind) – Iseomeer (Camping Punta d’Oro): 2,5 uur
  • Iseomeer – Camping Sandbank (Duitsland): 5,5 uur
  • Camping Sandbank – Amsterdam: 7 uur

Vanaf camping North Wind rijd je in ongeveer 1,5 uur naar Como, in een uurtje naar Milaan en in een uurtje naar Varenna.

Camping Punta d’Oro ligt op loopafstand van de veerboot die je naar Monte Isola brengt en vanaf de camping rijd je in ongeveer een half uurtje naar de vliegshow in Lovere.

 

Wil je meer zien?

Camper huren Groningen

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>