Fietsen mee op campervakantie

3 juli 2020 in Alles voor je eerste camperreis, Camper- en campingtips, Campertips en -weetjes , Voor reizigers & Voor campereigenaren

De fietsen meenemen tijdens je campervakantie is een heel goed idee. Je zet je camper ergens neer en kan zo op de fiets de omgeving verkennen. Ook kan het handig zijn voor een snel bezoekje aan de supermarkt. Wel moet je tijdens het meenemen van je fiets op de camper op een aantal dingen letten. 

Goboony fietsen mee op campervakantie

Op een drager of in de garage

Allereerste is een goede drager van belang. De meeste fietsendragers worden zo gemaakt dat ze zo’n 100 tot 150 kg kunnen dragen. Een aantal fietsendragers kunnen zelfs meer gewicht houden. Ideaal voor elektrische fietsen of zelfs een scooter. De meeste dragers wegen zelf tussen de 25 en 30 kg. 

Voor grotere campers is een drager echter niet nodig. Wanneer de garage van de camper ruim genoeg is, kun je de fietsen ook hier in meenemen. Dat kan prettig zijn, vooral omdat de fietsen dan binnen in de camper staan en de garage afgesloten kan worden. 

Let in beide gevallen echter wel op! Alle campers hebben een maximaal totaalgewicht, in de meeste gevallen tot 3500 kg. Voor campers boven dat gewicht, moet je in het bezit zijn van een C-rijbewijs. Ook fietsen op een fietsendrager tellen mee in dit gewicht. Houd hier dus rekening mee wanneer je de camper inlaadt. Gelukkig gaat het bijna altijd goed, maar vooral in bijvoorbeeld Zwitserland zijn ze streng op het gewicht en je wil liever niet langs de weg je camper uit hoeven pakken en spullen moeten achterlaten. 

Om dit te voorkomen kun je ook de fietsen meenemen op een aanhangwagen. Let dan echter ook goed op de voorwaarden en mogelijke restricties. 

Goboony fietsen mee op campervakantie

Fietshoes

Wanneer je de fietsen meeneemt op de drager, kan het fijn zijn de fietsen af te dekken met een fietshoes. Als verhuurder kun je deze meegeven aan de huurders en als huurder kun je even navragen bij de verhuurder of dit er bij inbegrepen zit. De fietsen zijn zo beschermd tegen stof en ander vuil. Ze zijn vaak niet helemaal waterdicht, maar het zal minder zijn, dan wanneer de fietsen zonder hoes op de drager staan. Vaak hebben fietshoezen een insteekvakje, ideaal voor het markeringsbord dat in een aantal landen verplicht is. 

Mooie fietsroutes

Vooraf kun je op internet heel wat informatie over mooie fietsroutes. Vergeet echter ook nooit te informeren bij de lokale VVV of op de camping. Zij kennen de verborgen pareltjes van de omgeving. In Nederland kun je ook gewoon op de bonnefooi een fietstochtje maken. Volg de bewegwijzering voor fietsers, fiets van paddenstoel naar paddenstoel of volg meerdere knooppunten. 

Tip: Toen ik met de camper in Zuid-Limburg was, fietste ik zelf de de Bokken-Rollen Route. Een route die je meeneemt langs plekken bekend van de beruchte Bende van de Bokkenrijders en waar je op verschillende plekken echte Zuid-Limburgse lekkernijen kunt eten.

Fietssloten

Je wilt natuurlijk ook dat je fietsen veilig neerzetten wanneer je even boodschappen aan het doen bent of wanneer je in een stad verschillende dingen wilt bezoeken. Het beste kun je een ART gekeurd fietsslot kopen, het liefst een kettingslot of een insteekslot. Met een ketting kun je de fiets namelijk verbinden met een vast object zoals een fietsenrek. Het ART keurmerk betekent dat het slot gekeurd is op veiligheid en ze zijn lastig te kraken door dieven. Zo weet je zeker dat je met een gerust hart je fiets even kunt achterlaten.

Goboony fietsen mee op campervakantie

 Neem jij graag de fiets mee op campervakantie?