Geloof het of niet: dit is Turkije!

In Turkije ligt een bijzonder natuurverschijnsel: het kasteel van katoen (Pamukkale). Je kunt Pamukkale bewonderen op je blote voeten, terwijl je in de lucht hangt en/of vanuit een antiek zwembad, badend in het bijzondere bronwater.

In het westen van Turkije ligt een waanzinnig stukje landschap: Pamukkale. Dit Turkse natuurverschijnsel lijkt op een verzameling bevroren watervalletjes, maar wordt ook wel eens vergeleken met een “kasteel van katoen” – althans, dit is de letterlijke vertaling van “Pamukkale”. Van ijs is overigens ook geen sprake. Warmwaterbronnen zijn zelfs een belangrijk onderdeel van Pamukkale.

Pamukkale

Heeft het gevroren in Turkije?

Het water dat uit de bronnen ontspringt is minimaal 35 graden Celsius. Het water is niet alleen warm, maar ook gemineraliseerd en kalkhoudend. Het “kasteel” is in totaal ongeveer 200 meter hoog en opgebouwd uit meerdere terrassen (horizontale stukken grond). Het water stroomt vanuit de bronnen over de terrassen naar beneden en door kalkafzetting van het water wordt er een dikke, witte laag gevormd op de terrassen; een soort versteende watervallen. Op de terrassen ligt een laag water. Dit alles zorgt samen voor een bijzonder stukje Turkse natuur.

Pamukkale

Terrassen

Schoenen uit

Dit soort terrassen vind je niet alleen in Turkije, ook in China bijvoorbeeld. Het leuke van de Turkse variant is dat het net een stukje minder ver weg is, maar ook dat Pamukkale een gedeelte heeft waar je overheen mag wandelen. Klein detail: je mag het wandelpad alleen betreden op blote voeten. Dat wordt genieten van het uitzicht terwijl je de zenuwuiteinden van je voeten prikkelt.

Pamukkale

Zwembroek aan

Bovenaan de Pamukkale ligt het zogenoemde “antieke zwembad”: the antique pool. Dit is een groot natuurlijk zwembad, waar je kunt badderen in het warme, gemineraliseerde bronwater. Wat dit bad extra bijzonder maakt, is dat je er pilaren en andere overblijfselen tegenkomt. Er stond ooit een tempel, die is vroeger door een aardbeving ingestort. Dit heeft ervoor gezorgd dat je daar nu tussen pilaren kunt zwemmen.

Het water zou vroeger een geneeskrachtige werking gehad hebben en er wordt beweerd dat dit nog steeds zo is. Geneeskrachtig of niet, een bezoekje aan een antiek bad is vast een bijzondere ervaring 😉

De lucht in

Oké, wandelen en zwemmen hebben we gehad. Dan is het nu tijd om te vliegen (logisch). Bij Pamukkale kun je een ballonvaart maken om de kalkterrassen ook van bovenaf te bewonderen.

Pamukkale

Overnachten

Overnachten in de omgeving van Pamukkale kan bijvoorbeeld op Tepe Camping. Deze camping ligt op 5 km afstand van Pamukkale.

Als je er dan toch bent…

Er is natuurlijk meer dan het kasteel van katoen. De liefdesvallei van Cappadocië bijvoorbeeld! Ooit van gehoord? Ook dit is een verrassend stukje Turkse natuur. Maak gebruik van de camper-vrijheid, je bent er nu toch 😉

Pamukkale

Met welke camper zou jij Turkije willen verkennen?

Bekijk het aanbod

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>