Elektriciteit in de camper: zo werkt het

3 mei 2022 in Campertips en -weetjes , Camper bouwen & Voor campereigenaren

Ondanks dat het soms heel lekker kan zijn om even helemaal off the grid te zijn - vooral met een camper - kunnen we het ons bijna niet meer voorstellen dat er niet direct elektriciteit tot onze beschikking is. Handig om even je telefoon of je GPS op te laden, maar ook om je koffiezetapparaat te kunnen gebruiken, lampjes aan te doen en je kraan te laten werken. Hoe de elektriciteit in de camper precies werkt, leggen we je graag even uit. 

Elektriciteit in de camper

In principe zijn er drie manieren om je camper van stroom te voorzien:

  1. 220 volt van de camping

Het is vaak een beetje een dingetje tussen camperaars: ga je voor zoveel mogelijk wildkamperen of kamperen op een camperplaats zonder voorzieningen, of ga je voor een camperplaats met voorzieningen of een camping. Wat betreft stroom is dat laatste het allermakkelijkst. Je kiest een mooi plekje uit, parkeert je camper en met je stroomkabel leg je de camper vast aan een stroompaaltje. Hier doen we het je even voor:


Goed om te weten! Niet alle campings hebben deze CEE aansluiting, daarom is het altijd verstandig om een verlengstoer mee te nemen. In sommige landen hebben ze een eurostekker of Zuid-Europese aansluiting, in de UK hebben ze een UK-stekker en in Zwitserland heb je op sommige plekken het Zwitsers verloopsnoer nodig. 

Dat is vooral ook ideaal voor als je apparatuur gebruikt die veel stroom vraagt zoals dat koffiezetapparaat of een oventje op stroom. Voordat je die gebruikt is het verstandig om even te checken hoeveel ampère de stroomtoevoer is. Dit kun je meestal vinden/vragen bij de receptie. Om te weten of dat genoeg is voor jou, kun je een simpel rekensommetje maken. Je neemt de wattage van het apparaat dat je wilt gebruiken en deelt dat door 220 volt. De uitkomst is wat je minimaal aan ampère nodig hebt. 

Zeker even doen. Het is mij al een paar keer overkomen dat ik m’n elektrische kacheltje net iets te hoog had gezet. Daardoor viel de stroom uit. Gelukkig meestal alleen van het door mij gebruikte paaltje en op dat paaltje kun je het schakeltje vaak zelf weer omzetten. Toch heb ik er ook al eens voor gezorgd dat hele camping zonder stroom kwam te zitten en ik met het schaamrood op m’n kaken naar de receptie moest.Goboony elektriciteit in de camper, 220 volt

  1. De huishoudaccu

Vrijwel alle campers hebben een huishoudaccu, een tweede accu die losstaat van de startaccu. De huishoudaccu zorgt ervoor dat je stroom in je camper kunt gebruiken, vooral je ledlampen en compressor koelkast houden het daar prima even mee vol. Je hoeft dus niet altijd direct op zoek te gaan naar een stroompaaltje. 

Wil je helemaal even een tijdje niet aan de stroom staan omdat je bijvoorbeeld in Scandinavië bent en graag wilt wildkamperen? Of omdat je graag gebruik maakt van camperplaatsen zonder voorziening? Dan is het verstandig om uit te rekenen wat je energiebalans is. Dit leggen we je uit in het artikel over de energiebalans en zonnepanelen voor je camper

Als je dat hebt berekend weet je hoe lang je zonder stroom op een vaste plek kunt blijven staan. Als dat lang genoeg is, dan hoef je daar niks aan te doen. Kun je niet zo heel lang blijven staan voordat je accu weer opgeladen moet worden tijdens het rijden? Dan kun je overwegen om een grotere of betere accu te plaatsen. Het is dan verstandig om te kijken naar een lithium accu. Een gewone accu kan namelijk maar tot de helft ontladen worden, terwijl een lithium veel verder kan ontladen zonder stuk te gaan. Ook gaan ze langer mee. 

Sta je niet aan de stroom en wil je een beetje in de gaten houden hoe het met je accu gaat? Check dan af en toe het instrumentenpaneel: 

  1. Zonnepanelen

Campers zijn natuurlijk gemaakt om mee rond te reizen, maar soms wil je ook gewoon wat langer op een plekje blijven staan en niet perse hoeven rijden om je accu weer op te laden. Een zonnepaneel of meerdere zonnepanelen kunnen dan ook helpen. Zonnepanelen laden je accu namelijk op en verlengen je statijd. 

Om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen om in jouw energiebalans te voorzien, hebben we een rekensommetje gemaakt in het artikel over de energiebalans en zonnepanelen voor je camper. Ook vertellen we je hier welke verschillende zonnepanelen voor de camper er zijn en wat je allemaal nodig hebt om ze te plaatsen. Goboony elektriciteit in de camper, zonnepaneel

Omvormers 

Lampjes, het kraantje van de keuken en de compressor koelkast zijn vaak direct aangesloten op de huishoudaccu. Wil je ook bijvoorbeeld je telefoon, tablet of batterijen van je camera opladen, dan heb je een omvormer nodig. Deze zet 12v om naar 220v. Voordat je die plaatst is het wel handig om te weten of je omvormer wel de hoeveelheid watt aan kan die je graag zou willen gebruiken. Check dat altijd even bij de aanschaf.

Weet ook nu weer dat je niet oneindig gebruikt kunt maken van de accu. Het is handig om weer even een rekensommetje te maken: hoeveelheid watt / 12v = hoeveelheid ampère per uur. Reken dit om naar hoelang je het apparaat daadwerkelijk gebruikt en je weet hoeveel Ah het per keer gebruikt. Kijk dan even hoeveel Ah je accu levert en je weet hoevaak je het apparaat via de omvormer kunt gebruiken voordat je weer een stukje moet rijden of voordat je op zoek moet naar een camping of camperplaats met stroom. 

Tip! Vraagt een apparaat wel erg veel stroom? Beperk het gebruik dan tot de momenten op de camping. Natuurlijk hoef je niet in te leveren op luxe, maar de charme van het back to basic gaan is ook wat waard. Zolang de elektriciteit in de camper voldoende is voor het laten stromen van je water, koude biertjes uit de koelkast en een paar lampjes, is het super knus. 

Meer tips voor camperaars