Winterbanden camper: welke zijn geschikt en waar in Europa zijn ze verplicht?

Als je veilig met de camper op pad wilt en liever geen bekeuringen betaalt, is het handig om onderweg naar de wintersportbestemming te rijden op winterbanden. Wij zetten de belangrijkste informatie over winterbanden voor je op een rijtje!

Zomer-, winter- of allseasonbanden

Bij winterse omstandigheden is het altijd het veiligst om winterbanden of all season banden te hebben voor je camper. All season banden leveren goede prestaties onder alle weersomstandigheden en daardoor hoef je dus niet te wisselen tussen zomer- en winterbanden. Wanneer je naar een bergachtig gebied gaat wordt het wél aangeraden winterbanden te nemen, omdat de tractie van all season banden minder goed is.

Wanneer je op zomerbanden rijdt, kan je er dus voorkiezen om deze te wisselen met winterbanden, wanneer de temperatuur of de omstandigheden hierom vragen. Een andere optie is om het hele jaar door op winterbanden te rijden. Wel is er een kans dat winterbanden in de zomer sneller slijten en dat je een langere remweg hebt op een nat wegdek.

Het is belangrijk om eens in de 5 à 6 jaar de banden van je camper te vervangen. Lees er hier meer over.

winterbanden

Alhoewel winterbanden in Nederland en België niet verplicht zijn, zijn ze wel erg nuttig omdat de banden beter geschikt zijn voor lagere temperaturen. De regelgeving omtrent winterbanden is in heel Europa verschillend, het hangt er vaak vanaf of er winterse omstandigheden zijn. Er is sprake van winterse omstandigheden bij: ijzel, ijsvorming, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder.

Duitsland:

In Duitsland is het verplicht om met banden met winterse eigenschappen te rijden bij winterse omstandigheden. De banden moeten voorzien zijn van het Alpine-symbool (een sneeuwvlokje). Deze banden zijn speciaal gemaakt voor winterse omstandigheden. Als je er zeker van bent dat je niet door winterse omstandigheden gaat rijden of deze kan vermijden, dan volstaan zomerbanden. Niet alleen zijn winterbanden belangrijk, ook moet de camper winterse omstandigheden aan kunnen. Naast de winterbanden moet ook het reservoir voor ruitensproeiervloeistof goed gevuld zijn in de winter. Wanneer je een ongeluk krijgt zijn dit zaken waar je streng op afgerekend kan worden en zelfs aansprakelijk voor kan worden gesteld.

Banden met alleen een M+S aanduiding zijn niet langer voldoende (M+S staat voor modder en sneeuw). Het M+S logo vindt je tegenwoordig namelijk bijna op alle soorten banden en zegt daarom niks meer over de winterse eigenschappen van een moderne band. Banden met een M+S markering mogen nog gebruikt worden tot 30 september 2024 wanneer deze vóór 31 december 2017 zijn geproduceerd.

Frans Camptoo

Zwitserland:

Hier is het rijden op winterbanden niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen. Als je niet op winterbanden rijdt en je zorgt daardoor voor verkeershinder, kan je een boete krijgen. Dit gebeurt wanneer je bijvoorbeeld niet genoeg grip hebt op het wegdek.

Oostenrijk:

In Oostenrijk zijn winterbanden wél verplicht tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden. Buiten deze periode kunnen ze ook verplicht zijn, bijvoorbeeld op bergwegen. Als dit het geval is wordt het aangegeven met verkeersborden. De banden moeten hier een minimale profieldiepte van 4 mm hebben, ook moeten ze een M+S aanduiding hebben.

Frankrijk:

Winterbanden in Frankrijk zijn niet verplicht, tenzij dit door middel van verkeersborden wordt aangegeven. De profieldiepte van deze banden in Frankrijk moet dan minimaal 3,5 mm zijn. Sneeuwkettingen kunnen hier ook verplicht zijn, mits dit wordt aangegeven door een verkeersbord. Op dit blauwe bord is een autoband met een sneeuwketting afgebeeld.

Kroatië:

Winterbanden zijn in Kroatië verplicht bij winterse omstandigheden. De banden moeten dan beschikken over een M+S aanduiding en een minimale profieldiepte hebben van 4 mm.

camper verhuren in het laagseizoen

Italië:

In Italië is er geen algemene verplichting voor winterbanden. Maar vanaf 15 november t/m 15 april is het in sommige gebieden wel verplicht om op winterbanden te rijden, zoals in Zuid-Tirol. Deze periode kan worden vervroegd of verlengd door de weersomstandigheden. Deze verplichting wordt aangegeven met een blauw- of groen kleurig bord waar op staat: ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’ .

Luxemburg:

In Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. De banden moeten een M+S markering hebben, maar het is aanbevolen om banden te nemen met het Alpine-symbool en een profieldiepte van minimaal 4 mm.

Noorwegen:

Winterbanden zijn niet verplicht voor voertuigen onder de 3500 kg, maar bestuurders moeten wel op banden rijden die genoeg grip hebben bij winterse omstandigheden. Dus winterbanden worden in Noorwegen wel aangeraden in de winter. De minimale profieldiepte van de banden moet dan 3 mm zijn. Heb je zomerbanden en rij je met winterse omstandigheden door Noorwegen? Dan zijn sneeuwkettingen verplicht.

Voertuigen boven de 3500 kg zijn wel verplicht om van 15 november tot en met 31 maart met winterbanden te rijden. Deze banden moeten een minimale profieldiepte hebben van 5mm en beschikken over een M+S logo. Ook ben je verplicht om altijd sneeuwkettingen bij je te hebben.

Finland:

Hier zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart. Als er buiten deze periode sprake is van winterse omstandigheden, worden deze wel aangeraden. De minimale profieldiepte is 3 mm, maar er wordt een profieldiepte van 5 mm aangeraden.

Zweden:

In Zweden zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 1 april, mits er sprake is van winterse omstandigheden. Als dit niet het geval is, mag er ook gereden worden op zomerbanden. De banden moeten beschikken over de M+S aanduiding en ze moeten een minimale profieldiepte hebben van 3 mm.

Wil je meer weten over de symbolen op winterbanden? Kijk dan hier

 

Overige landen waar winterbanden wel verplicht zijn, kijk voor de specifieke regelgeving per land op de website van het verkeersbureau van het betreffende land of op de website van de ANWB : Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije, IJsland, Bosnië-Hercegovina. 

Verhuren

Ga jij deze winter niet op pad met de camper? Maak dan iemand anders blij door jouw camper te verhuren!

Verhuur informatie

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>