Verhuurder uitgelicht: waarom kiest Theo ervoor om zijn camper te verhuren?

Sinds 27 juli van dit jaar is de camper van Theo te huur via Camptoo en 3 weken later vertrokken de eerste huurders al met zijn camper. Tijd voor een gesprek met Theo over waarom hij kiest voor verhuren.

Waarom verhuren?

Verhuurders hebben verschillende redenen waarom zij verhuren. Waarom heb jij de beslissing genomen?
Theo: “Om een financiële reden. Vroeger hadden we een camper, maar die hebben we op een gegeven moment weggedaan. Daarna zijn we op verschillende manieren op vakantie geweest, zo hebben we een keer een huisje gehuurd, maar het was toch niet wat we wilden. We misten de camper. We zijn op zoek gegaan naar campers, maar kwamen er al snel achter dat een camper best kostbaar is. Je hebt de onderhoudskosten, verzekering, reparaties en de afschrijving. En dan wil je er natuurlijk zelf ook nog zo veel mogelijk mee weg. We besloten dat als we weer een camper willen, we ‘m ook moeten verhuren vanwege de kosten.”

Hoe ben je uiteindelijk terecht gekomen bij Camptoo?
“Nou, ik wist van het bestaan van Camptoo af en ik heb me erin verdiept. Het verhuren van de camper was voor ons daarom een ideale oplossing. Voordat mijn advertentie online kwam werd ik gebeld met de vraag of ze mij konden helpen bij het plaatsen van mijn online advertentie. Op de site werd namelijk flink gezocht naar beschikbare campers. Door de hulp kwam mijn advertentie snel online en ontving ik gelijk aanvragen. We gaan zelf in het voorseizoen weg en kunnen verhuren in het hoogseizoen. Daar hebben huurders ook profijt van. Het huren via een bedrijf is vaak duurder dan van een particulier. Een win-win situatie voor ons allebei.”

Vooraf zaken regelen

Om te verhuren moet je eerst wat dingen regelen, zoals de verzekering en het aanmaken van een advertentie. Hoe was dit voor jou?
“Ik heb aan het begin wel flink wat uurtjes gestoken in het uitzoeken hoe verhuren werkt. Maar dit kwam omdat ik er enthousiast van werd.”

Wat heeft je zoal tijd gekost?
“De eerste aanloop heeft vooral veel tijd gekost: camper zoeken op internet, bij bedrijven langsgaan, een advertentie opmaken, de inkoop van een nieuwe inventaris en hier een lijst van maken. Ook heb ik mezelf goed afgevraagd hoeveel nachten ik wil verhuren, de huurprijs en wel of geen schoonmaakkosten toevoegen. Ik moet de camper klaar maken voordat de huurders weggaan, maar het scheelt gelukkig dat de huurders de camper afgetankt en schoon terug moeten brengen. En natuurlijk maken de verdiensten een hoop goed.”

camper verhuren

De camper van Theo en een foto van Theo zelf

Verhuurrisico’s

Verhuren van je camper heeft altijd risico’s. Onderweg kan altijd wat gebeuren met de camper. Dit kan ook gebeuren als je zelf met de camper weg bent. Hoe denk jij over de risico’s van het verhuren?
“Ik heb een verzekering afgesloten bij NKC waardoor de huurder ook verzekerd is. Dit stelt gerust, want zo weet ik dat het qua verzekering goed zit. Ik vertrouw erop dat eventuele schadegevallen en andere zaken goed worden afgehandeld. Bovendien moeten huurders €1000 borg betalen waarvan eventuele schades betaald worden.”

“Camptoo adviseert verhuurders om eerst met de huurder kennis te maken. Hierdoor kan je erachter komen wat hun plannen zijn en weet je wie je voor je hebt. Na de ontmoeting hoef je pas te beslissen of je de boeking accepteert. Ik heb hier nog geen gebruik van gemaakt, maar het is prettig dat dit mogelijk is, want zo houd je het zelf in de hand.”

Tip: Maak eerst een afspraak om de huurders te ontmoeten zodat je weet aan wie je de camper meegeeft. Vraag ook naar hun vakantieplannen. Heb je geen goed gevoel of twijfel je? Dan ben je vrij om de aanvraag te weigeren.

Eigen instructieboekje

Voor vertrek leggen verhuurders uit hoe de camper werkt. Hoe pak jij dat aan?
“Ik heb bijvoorbeeld een document gemaakt voor huurders met daarin een uitgebreide uitleg over hoe alles werkt in de camper. Dit mail ik ze enkele dagen van tevoren toe en geef ik mijn huurders mee als ze vertrekken. Als er onderweg wat is kunnen zij dit gebruiken. Voor vertrek leg ik ook nog het een en ander uit en zo vertrekken de huurders goed voorbereid. Dit verkleint de kans op schades, want huurders gaan dan namelijk niet zelf wat proberen.”

Tip: Het geven van een goede instructie vooraf verkleint de kans op onnodige schades. Maak daarom net als Theo een instructieboekje zodat huurders onderweg altijd kunnen opzoeken hoe iets werkt.

camper verhuren

De camper van Theo

Omgang met huurders

Theo kreeg nadat zijn advertentie online stond gelijk huuraanvragen. Hoe is het contact met huurders verlopen?
“Goed. Mijn huurders zijn divers en dit maakt het leuk. Ik had bijvoorbeeld een ouder echtpaar dat wilde ontdekken hoe het is om met een camper weg te gaan. Maar ik heb ook een groep vrienden gehad die naar de Formule 1 in België wilde. Toen dacht ik wel even dit is een klein risico, want hoe gaan ze ermee om? Maar toen ik ze voor het eerst zag wist ik dat het goed zat.” 

Vond je het moeilijk om de eerste keer je camper mee te geven aan huurders?
“Ja, bij de eerste keer dacht ik er toch elke dag aan. Maar ik kon het ook wel loslaten en dit kwam door de zekerheid: de camper is goed verzekerd bij NKC en huurders hebben een borg betaald. 
Vanaf eind juli tot eind september heb ik in totaal 6 boekingen achter de rug die allemaal goed zijn verlopen en ik heb om de hoek 2 garagebedrijven die me altijd kunnen helpen als er wat is. Dus ook in 2018 blijven we verhuren.”

Bekijk hier de mooie en compacte alkoof camper van Theo. 

Benieuwd naar wat je kunt verdienen met het verhuren van je camper of caravan? Klik dan op de button hieronder.

Bereken hoeveel je kunt verdienen met verhuren

Anderen bekeken ook

  1. Dankjewel voor dit artikel over camperverhuur. Ik kan me voorstellen dat je je camper verhuurt om de kosten te drukken. Als je niet heel het jaar met de camper op vakantie gaat, is dit een uitkomst. Voor mensen die een camper willen proberen maar niet zeker weten of ze er een willen kopen is het huren ook fijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>