Hoe vind je goede camperplaatsen in Europa?

24 februari 2021 in Alles voor je eerste camperreis, Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Europa

Onze blog staat vol inspiratie voor jouw volgende camperreis. Daarbij besteden we ook aandacht aan mooie camperplaatsen in Europa. Helaas kunnen we niet alle camperplaatsen benoemen, maar gelukkig bestaat er ook een manier om zelf op zoek te gaan naar de beste campingspots voor jouw camper. Lees ook hier alles over camper campings

1. Campercontact (WERELDWIJD)

De app voor camperplaatsen van NKC heet Campercontact en is bij bijna iedere camperaar wel bekend. Voer jouw gewenste bestemming in, zet jouw wensen om in filters en zie daar de camperplaatsen die helemaal bij jou passen. Je vindt er camperplaatsen over de hele wereld. Er staan zelfs camperplaatsen in Iran genoemd! Wat erg fijn is aan Campercontact, is dat veel gebruikers reviews achterlaten bij de camperplaatsen. Je kunt hiermee goed de kwaliteit van de camperplaats of camping beoordelen en zo zul je hoogstwaarschijnlijk niet voor verrassingen komen te staan. In de app van NKC vind je de juiste contactgegevens van alle camperplaatsen en ook staan de goede coördinaten erbij, zodat je de plek makkelijk in kunt voeren in je GPS.

Prijs: €5,99 per jaar, maar is voor NKC-leden gratis. Naast de app kun je ook gebruik maken van de website en in je account zaken als routes beheren. 

2. CamperLink (NL, BE)

We zijn altijd gek op op de bonnefooi rondtrekken en maar zien waar je terechtkomt. Toch kan het heel lekker zijn om ’s middags al te weten dat je ’s avonds gegarandeerd een plekje op een fijne camperplaats hebt. Gelukkig is er CamperLink voor camperplaatsen in België en Nederland! Met behulp van dit platform kun je super eenvoudig de actuele beschikbaarheid van een camperplaats checken, daarnaast kun je ook direct een plekje reserveren. Dat geeft niet alleen rust, het is ook nog eens beter voor het milieu omdat je geen onnodige kilometers meer hoeft te maken (en dat scheelt ook weer in je portemonnee ;)! 

Prijs: Registeren voor de website is gratis. Reserveringen van camperplaatsen kun je gemakkelijk en veilig betalen via Ideal, met behulp van PayPal of met je creditcard.

3. Park4night (EU)

Een andere goede camperplaatsen app is Park4night. De app werkt een beetje hetzelfde als Campercontact en geeft ontzettend mooie plekken weer. Je kunt specifiek zoeken op bijvoorbeeld gratis camperplaatsen, camperplaatsen bij een boerderij, gewoon een picknickplaats, offroad weggetjes of ontzettend mooie wildkampeerplekken. Je moet soms wel een beetje spelen met de taalinstellingen, maar de plekken die je met behulp van deze app kunt ontdekken zijn het helemaal waard.  

Kosten: Gratis, maar biedt wel in-app aankopen. Een jaarabonnement is dan €9,99 of betaal maandelijks €1,99.

Goboony camperplaatsen Europa

4. ACSI (EU)

ACSI is ook een bekende in de kampeerwereld. Zowel op de website als in hun papieren gidsen vind je een enorm uitgebreid overzicht van campings in Europa, maar naast de website en de gidsen hebben ze ook een aantal apps: CampingCard ACSI-app (die je alleen kunt gebruiken met een ACSI CampingCard), de ACSI Campings Europa-app, en de Klein & Fijn Kamperen-app. Ideaal voor iedereen, omdat je campings in allerlei soorten en maten kunt vinden, van kleine natuurcampings tot campings met zwemparadijs. 

Kosten: Gratis, maar biedt wel verschillende in-app aankopen die per land verschillen. 

5. Natuurkampeerterreinen (NL, BE, FR)

De campings van Natuurkampeerterreinen zijn misschien niet echt camperplaatsen, het zijn eerder minicampings. Toch wil ik ze hier even noemen, omdat ik groot fan van de plekken ben. Deze zijn klein, midden in de natuur en vaak wel van alle gemakken voorzien. Kruip 's avonds bij het kampvuur, neem de tijd voor jezelf, je geliefde, je vrienden of je familie en leef met het ritme van de natuur. Op de site kun je makkelijk zoeken naar terreinen en filteren op land en provincie. Ook kun je filteren op campings die toegankelijk zijn voor campers en/of camperbusjes. Om te kunnen kamperen op een Natuurkampeerterrein hoef je alleen maar even het Groene Boekje aan te schaffen. Je kunt daarnaast ook nog de Kamperen app downloaden. 

Prijs: In het Groene Boekje staan 145 Natuurkampeertereinen voor €15,95. De Kamperen app is gratis!

Goboony camperplaatsen Europa

6. Campspace (NL, BE, FR)

Een andere goede site is Campspace. Ook deze site biedt je camperplaatsen over de hele wereld aan. Het leuke is dat ze niet alleen grote campings op hun site hebben staan, maar dat er ook veel mensen zijn die een plekje in hun tuin aanbieden. Microcampings noemen ze die! Je kunt op die manier echt op de meest sprookjesachtige plekken kamperen en op zoek gaan naar hele bijzondere plekjes. Van een spot tussen de wijngaarden en olijfbomen in Italië tot een plekje bij een ecolodge bovenop een berg in Spanje. Al vind je er ook de mooiste plekjes in Nederland. 

Prijs: Hartstikke gratis, je betaalt wel voor de camperplaatsen zelf bij de eigenaar.

7. Rustiek Kamperen (EU)

Op de website Rustiek Kamperen vind je, zoals de naam al doet vermoeden, rustieke campings. Veel van de campings zijn op boerenerven, te midden van veel groen. De plaatsen zijn ruim opgezet, terwijl de campings maar klein zijn. Het aanbod op de website is niet heel groot, waardoor je op reis niet altijd in de buurt van een camping bent. Toch zijn veel campings de moeite waard van het omrijden, want neem maar van mij aan dat je op de meeste plekken nog wel een paar nachtjes zult willen blijven. Je kunt heel gemakkelijk zoeken per land en daarna per regio. 

Prijs: Gratis!

8. Wijngaarden en boerenerven 

In meerdere landen in Europa is er de mogelijkheid om op boerenerven en tussen de wijngaarden te kamperen. Houd er bij alle opties rekening mee dat het even duurt voordat je het bestelde boek inclusief sticker in huis hebt. Bereid je dus goed voor, voor vertrek. 

8.1 Britstops

Als je met de camper naar Engeland gaat, kun je overnachten op bijvoorbeeld deze mooie camperplaatsen, maar je kunt ook gebruik maken van Britstops. Gratis plekken waar je 24 uur mag staan met je camper. Vaak vind je deze Britstops bij pubs, wijngaarden, boerderijen, boerenwinkels of brouwerijen. Om op deze Britstsops te overnachten, hoef je je alleen maar even aan te melden op de website en de gids te kopen. Je ontvangt dan een sticker die je op je voorruit kunt plakken. Zo weet iedereen dat je lid bent en kun je op de mooiste plekken overnachten! 

Prijs: €36,95 

8.2 France Passion 

De Franse versie van Britstops is France Passion. Het principe werkt hetzelfde, je wordt lid en ontvangt een gids en raamsticker. Zo kun je van alle plekken die aangesloten zijn bij France Passion terecht. Een goede manier om in Frankrijk van het gebaande pad te gaan en voor weinig te kamperen op de mooiste plekken op het platteland. 

Prijs: De gids kost €30,-. De app is wel gratis te gebruiken. 

8.3 España Discovery

Ook España Discovery hoort in dit rijtje thuis. Met España Discovery kan je Spanje op een fijne ontspannen manier met de camper ontdekken. Verwacht geen overvolle campings en massa toerisme, maar bijzondere en rustige plekken bij wijngaarden en boerderijen. Ze hebbenduurzaamheid en groen toerisme hoog in het vaandel staan en dan heb je bij mij altijd een streepje voor. Daarnaast is het extra fijn kamperen bij een Spaanse boer op het erf, terwijl je waarschijnlijk ook nog eens meer leert over (en proeft van) zijn biologische manier van produceren. Win-win! 

Prijs: In het boek staan 200 aangesloten (wijn)boeren en bodega's voor €23,-. De app is gratis!

8.4 Landvergnügen

De Duitse versie van de bovenstaande apps is Landvergnügen. Ook hier kun je lid worden door het boek te bestellen. Met het vignet op je raam, mag je op zo’n 675 plekken in Duitsland overnachten. Een bijzondere manier om ons buurland te ontdekken en vooral om midden in de natuur te zijn. 

Prijs: Voor het boek, het vignet en de app betaal je samen €34,90. 

8.5 Andere landen

Ook in Zwitserland, Zweden en Denemarken zijn deze formules uitgerold. In de blogpost over Landelijke camperplaatsen gaan we uitgebreid op élk platform in dat er te vinden is per land. 

Goboony camperplaatsen Europa

9. Camperstop 

De app van Camperstop geeft informatie over ruim 12.000 camperplaatsen door heel Europa. Hiermee kun je jouw persoonlijke camperroute maken, je favoriete camperstops bewaren en makkelijk camperplaatsen opzoeken. Onmisbaar voor iedere camperaar! Persoonlijk vind ik het erg fijn dat je veel details, zoals reviews, en afbeeldingen van de camperstops kunt zien. 

Prijs: De eerste week gratis, daarna €5,49 per jaar. 

10. iOverlander

De app iOverlander is ook een handige app om te gebruiken. Hij wordt vooral veel gebruikt door mensen die lange tijd in een camper aan het reizen zijn en letterlijk van de baan af gaan. Je vindt er campings, plekken om te wildkamperen en bijvoorbeeld service stations. 

Prijs: Helemaal gratis!

11. Van Secrets

Een andere site is Van Secrets. Deze site deelt allerlei geheime plekjes voor mensen die dol zijn op wildkamperen. Ze maken onderscheid in free spots, wild spots en paid spots en ook kun je locaties vinden waar je kunt douchen of naar het toilet kunt gaan. Zo kom je op de mooiste en meest onbekende plekjes terecht. Per spot worden de coördinaten gegeven zodat je ze makkelijk met de GPS kan vinden. Ook krijg je informatie over in wat voor omgeving je staat, wat er in de omgeving te doen is, de veiligheid van de plek, de actuele weersinformatie en zelfs de exacte tijd van de zonsondergang en zonsopkomst. Wil je toch liever helemaal zeker zijn dat je mag wildkamperen in het land waar je op dat moment bent? Lees dan even deze blog over wildkamperen en in welke landen het is toegestaan

Prijs: Gratis

12. Bijzondere Camping

Ook Bijzondere Camping is misschien niet gericht op camperplaatsen, je kunt er wel prachtige campings vinden! Zoek op land en op type camping en binnen een mum van tijd heb je een mooi plekje gevonden. 

Prijs: Gratis

13. Harvest Hosts

We maken even een klein uitstapje buiten Europa: Harvest Hosts biedt namelijk een netwerk van (wijn)boerderijen, brouwerijen, distilleerderijen en andere unieke plekjes in Noord-Amerika waar je mag overnachten met je camper. Het is de bedoeling dat je tijdens je verblijf op een van de locaties de lokale ondernemers support door iets van hun lokale producten te kopen. Daarnaast is het belangrijk dat je een camper hebt met een toilet, watertank en kookfaciliteiten aan boord. 

Prijs: Een lidmaatschap voor een jaar kost $79 en geeft je toegang tot 1589+ locaties. Goboony camperplaatsen Europa

Wat zijn jouw favoriete camperplaatsen in Europa en hoe zoek je die? Mocht je nog een goede andere manier hebben om goede camperplaatsen of bijzondere campingspots te vinden, of heb je nog campingspots die iedere camperaar zou moeten kennen, laat het ons weten!