De langste camperroute door Groot-Brittannië: van zuid naar noord

25 november 2022 in Bestemmingen en Verenigd Koninkrijk

Het staat misschien al wel op je verlanglijstje, want je weet van tevoren al dat het geweldig gaat worden. Je rijdt langs de meest schitterende landschappen waar Groot-Britannië om bekend staat, van de glooiende Engelse heuvels, tot het mysterieuze meer van Loch Ness. Als echte kampeerliefhebber is dit een trip die je gedaan móet hebben.

Langste Camperroute Groot-Brittanië van zuid naar noord

Je denkt nu natuurlijk: de hele lengte van Groot-Brittannië, dat is best wel een ambitieus project. Is dat niet teveel van het goede? Voor sommigen misschien wel, maar je kunt deze route ook prima in meerdere keren doen of het deel van de route afleggen dat jou het meeste aanspreekt. Ga je wel voor het volle pond? We beloven je dat het elke kilometer van de ongeveer 1750 in totaal waard is. Er is een goede reden voor dat deze trip bij veel mensen op de bucket list staat.

De afwisselingen van landschappen, monumenten, nationale parken, dorpjes en steden maakt dit de perfecte roadtrip, helemaal als je je huisje op wielen bij je hebt! Geef toe aan je gevoel voor avontuur en geniet van deze geweldige ervaring. Wij beschrijven de trip hier in 8 dagen maar we raden aan om langer de tijd te nemen als je dat kan. Meer tijd is = meer genieten!

Dag 1-2: Beginnen bij het einde

Land’s End

Laten we beginnen bij het einde. Letterlijk. Land’s End is het beroemde uiterste zuidwestelijke puntje van Engeland en een schitterende plek om onze trip te beginnen. Bovenop de tot 122 meter hoogte kliffen geniet van een schitterend uitzicht. Je kunt niet anders dan genieten daar. Je kijkt uit over de oneindige Atlantische Oceaan, de krachtige Longships Lighthouse en het Lost Land of Lyonesse. De laatste is volgens de legendes lang geleden in de zee gezonken. Vandaar de mysterieuze sfeer die er op deze plek hangt! Het blijft een legende, beoordeel het zelf. Ondertussen starten we snel de motor weer want we hebben een lange reis voor de boeg. We kunnen nog even bij de West Country Shopping Village stoppen voor handgemaakte souvenirs maar dan gaan we echt door.

Langste camperroute Groot Brittanië VK zuid Goboony

Exeter

Je kan er voor kiezen om meteen door te rijden naar het Exmoor National Park maar het kleine stadje Exeter is een kleine omweg zeker waard. Dit kleine maar burisende stadje heeft een rijke geschiedenis. Het was zowel een Romeinse nederzetting als een religieus centrum. Het is daarom ook niet gek dat hier prachtige gebouwen staan. De kathedraal van Exeter laat je even sprakeloos: een must-see. 

langste camperroute Groot Brittanië mendip hills nationaal park exmoor Goboony

National Park Exmoor en Mendip Hills - Verwacht je aan wilde paarden 

Nu heb je een goede dosis van mooie architectuur gehad en is het tijd om de schoonheid die is gemaakt door de natuur te gaan aanschouwen. Exmoor National Park is een van de bekendste Engelse parken met de fraaiste landschappen. De mooiste heides, bossen, valleien en boerenland gemaakt door mens en natuur vind je hier. Sta oog in oog met edelherten of spot zeldzame vlinders en vleermuizen. Een goede reden om je wandelschoenen aan te trekken! Na je prachtige wandeling is het tijd om weer terug te gaan naar de bewoonde wereld, maar niet voordat we genieten van de rit door de Mendip, een adembemende bergketen van kalksteen.

De weg door Mendip leidt ons naar Bristol. Bristol was in 2017 voor de derde keer in vier jaar benoemd tot de beste plaats om te wonen in het Verenigde Koninkrijk. Wij kunnen wel raden waarom: geweldige barretjes en restaurants, wijdgestrekte parken, schattige shopstraatjes en inspirerende straatkunst. Bristol heeft het allemaal. Als je niet bang bent voor hoogtevrees is een van de meest iconische attracties van de stad een goede optie: de Clifton Suspension Bridge, 74 meter boven de rivier de Avon.

langste camperroute Groot Brittanië  bristol clifton bridge Goboony

Bristol

Dag 3-4: Milestones, natuur en steden

Oxford & Stonehenge

We hopen dat je goed bent uitgerust want we hebben weer een bijzondere dag voor de boeg! Onze eerste stop vandaag is… Oxford! Deze iconische stad heeft veel meer te bieden dan de oudste universiteit in de Engelssprekende wereld, toch moet je hier ook echt even bij de universiteit stoppen! Daarna is het tijd voor de leuke winkeltjes, fascinerende musea (zoals ’s werelds oudste publieke museum – Ashmolean Museum), of plaatsen om gewoon even te relaxen. Er zijn genoeg parkjes, groen en tuinen te vinden (wat denk je van de oudste botanische tuin ter wereld?!). Reizigers met stalen zenuwen kunnen ook nog terecht in de enige krokodillenzoo in het Verenigde Koninkrijk.

Voordat je Oxford binnenrijdt kun je ook nog een kleine omweg nemen en een bezoek brengen aan de Stonehenge! Heb je daar al wel eens van gehoord? Schijnt bekend te zijn… Volg de voetstappen van onze Neolitische voorvaders en bedenk je eigen theorie over hoe dit monument is gebouwd. Ook al zijn er veel verschillende theorieën bekend, het blijft nog steeds een mysterie of er een van klopt!

Langste camperroute Groot Brittanië Oxford Goboony

Peak District National Park

Het Peak District National Park is een van de meest bezochte nationale parken ter wereld en er is een goede reden waarom dat zo is. Er zijn eindeloos veel dingen om te doen, zelfs zo veel dat je misschien nog wel een paar nachtjes extra wilt blijven. Het is de perfecte omgeving voor wandelaars, prachtige heides, dalen, rivieren en bronnen om langs te lopen. Maar ook kun je er rotsklimmen, de dorpjes bezoeken of de kalkstenen grotten ontdekken. Er zijn in dit gebied meer dan 100 grotten en oude mijnen!

York

Als je niet bent verdwaald in de grotten en je camper of auto weer hebt gevonden kun je doorrijden naar het prachtig York. York heeft een Romeinse- en een viking-achtergrond en dat zie je goed terug in de stad. Als je over de straten loopt dan voel je je een beetje alsof je in de Middeleeuwen loopt. De huizen met houten frame, de traditionele winkels en een van de mooiste gotische kathedralen zijn een paar van de uithangborden van deze stad. Voor culturele uitstapjes kun je terecht in een van de meer dan dertig museum van wereldklasse en er is een festival voor elke maand van het jaar. Wil je je graag vervelen? Dat is jammer, want dat is heel erg lastig in York.

Langste camperroute Groot Brittanië York - Goboony

Lake District National Park

Vorig jaar kreeg Lake District National Park de werelderfgoedstatus. Elke natuurliefhebber die de adembenemende bossen en heuvels, spectaculaire bergen en rustige meren heeft bezocht kan het alleen maar eens zijn met deze beslissing. Het is geen verrassing dat Lake District een van de meest populair nationale parken is en per jaar miljoenen bezoekers van over de hele wereld trekt. Er is een heleboel te zien, maar vergeet niet om de indrukwekkende Scafell Pike (de hoogste berg in Engeland) te eren met een bezoekje!

Camperroute Groot Brittanië  Lake District National Park Goboony

Dag 5-6: Dag Engeland, hallo Schotland!

Galloway Forest Park

Zwaai nog even over je schouder naar Engeland, want we zijn nu in Schotland aangekomen! Het Galloway Forest Park is een mooie eerste stop in Schotland. Dit park heeft een uitstekende verscheidenheid aan flora en fauna en wordt vaak de ‘Highlands van de Lowlands’ genoemd. Geniet van de stokoude bossen, prachtige uitzichten en de wilde dieren. Of je nou houdt van wandelen, fietsen, vissen of relaxen: het kan allemaal. Dit is wat je je voorstelt van Schotland. Je hoeft je camper niet eens te verlaten want je kunt ook een schitterende route door de bossen rijden!

Glasgow

Schotland heeft meer te bieden dan alleen mooie natuur. Glasgow was vroeger een industriestad maar heeft een geweldige metamorfose ondergaan en herbergt nu musea van wereldklasse (Kelvingrove Art Gallery is het grootste museum van Schotland en stelt de Europse grootmeesters ten toon), levendige festivals en een van de beste live muziekscenes van Brittannië. Ook als je graag de winkels in duikt, is Glasgow een paradijs, het heeft veel goede restaurants en staat bekend om zijn vriendelijke mensen met veel humor. Vergeet ook niet de beroemde Schotse malt whiskey te drinken!

Camperroute Verenigd Koninkrijk Glasgow Schotland Goboony

Loch Lomond

Van het bruisende stadscentrum van Glasgow gaan we onze trip vervolgen naar een van de meest iconische en geliefde plekken in Schotland: Loch Lomond, het grootste meer van het Verenigde Koninkrijk. Wat wil je nog meer? Het betoverende meer kun je vinden in het hart van Loch Lomond en het Trossachs National Park, omgeven door charmante dorpjes, mooie buitengebieden en glooiende heuvels. Het is de perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukte, ook al is het slechts een uur van Glasgow verwijderd! Het meer heeft een aantal eilanden die je met een gehuurde boot kunt bezoeken, als je alles nog verder wilt ontsnappen aan de drukte!

 

Dag 7-8: Onderweg naar het meest noordelijke punt

Aviemore

Aviemore was ooit een gewoon klein dorpje in het Cairngorm National Park maar het heeft zich ontwikkeld tot een ware aandachtstrekker voor avonturiers. In de winter is Aviemore een skigebied en in de zomer komen de avonturiers om te wandelen, paardrijden of te raften. Hier kun je ook een aantal van Schotlands mooiste meren, bossen en bergen bezoeken. Het Highland Wildlife Park is ook zeker een bezoek waard: hier is het eerste ijsbeerjong geboren in het Verenigd Koninkrijk in 25 jaar.

Langste camperroute Verenigd Koninkrijk Schotland Aviemore Goboony

Inverness

Inverness staat bekend als de hoofdstad van de Highlands en is de grootste stad in de Highlands. Toch heeft dit stadje zijn gezellige gevoel weten vast te houden. Een andere reden waarom de “Gateway to the Highlands” veel mensen trekt, is dat bezoekers vanuit hier op zoek gaan naar het monster van Loch Ness. Een bezoek aan Schotland is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan “Nessy” te brengen! Zelfs als je het magische wezen niet kan vinden, je vindt er zeker een uniek landschap.

John O’Groats

We zijn nu bijna aan het einde gekomen van een reis die ons lang zal bijblijven, maar niet zonder een geweldige laatste bestemming. In het meest noordelijke punt van het vasteland ligt John O’Groats. Dit speciale kustplaatsje trekt grote bezoekersaantallen vanwege de prachtige wandelingen langs de ruige kust, de indrukwekkende kastelen, bloeiende tuinen en de Pulteney Distillery. Deze plaats heeft voor ieder wat wils.

Langste Camperroute Verenigd Koninkrijk Schotland Goboony

Alsof het nog niet genoeg is ligt John O’Groats ook nog eens aan een 800 kilometer lange kustroute, die bekend staat als de North Coast 500. Op deze route vind je de echte ruige, afgelegen Schotse gebieden zoals je ze kent van de foto’s. Dit maakt de camperroute in Groot-Britannië helemaal af!

Tot slot, hoe kan je beter je roadtrip eindigen dan met het spotten van het noorderlicht? Je had misschien niet verwacht dat het in Schotland zou kunnen maar omdat dit zo ver naar het noorden is zou het zo maar kunnen. Je weet alleen nooit precies wanneer het zou kunnen, maar luister vooral naar de plaatselijke bevolking of meld je aan bij Aurora Alerts, om op de hoogte te worden gehouden van geomagnetische activiteit.

Wat een prachtige camperroute hebben we dan achter de rug. Laat je het ons weten als je hem ook gaat maken? Vraag je je nou af waarom Wales niet in deze camperroute zit? Omdat we graag een aparte route daaraan besteden, want dat is Wales zeker waard! Hou de blog in de gaten voor de route in Wales.

Geschatte reistijden: 

Land’s end – Exeter 2h 22 min

Exeter – National park Exmoor 1h 4 min

National park Exmoor – Bristol 1h 36 min

Bristol – Stonehenge 1h 28 min

Stonehenge- Oxford 1h 36 min

Oxford – Peak District national park 3h 20 min

Peak District national park – York 1h 50 min

York – lake district national park 2h 1 min

lake district national park – Galloway Forest Park  2h 4 min

Galloway Forest Park – Glasgow 2h 4 min

Glasgow – Loch Lomond Loch Lomond 52 min

Loch Lomond – Aviemore 2 h 55 min

Aviemore – Inverness 44 min

Inverness – John O’Groats 2 h 44 min

Wist je dat wel al veel campers hebben in het Verenigd Koninkrijk? Klik op de link hieronder. Wil je nog meer lezen over Engeland? Klik hier.