Eten voor onderweg

10 april 2023 in Camper- en campingtips en Voor reizigers

Chocoladevlekken in de bekleding, geplette en zompige broodjes in oververhitte boterhamzakjes en je lunch over je schoot bij de kleinste hobbel in het wegdek. Onderweg eten brengt enkele uitdagingen met zich mee, dus bespaar jezelf het geknoei en lees in deze blog alles over eten voor onderweg.

Tip! In dit artikel ontdek je slimme tips en tricks voor onderweg eten. Ben je op zoek naar inspiratie voor snacks? Die vind je terug in het midden van dit artikel! Goboony eten voor onderweg eten in camper

Even snel een hapje onderweg of een uitgebreide lunch op een parkeerplaats?

De titel van deze paragraaf suggereert dat het een keuze is, maar natuurlijk kun je het gewoon allebei doen. Ik ben zelf een ontzettende snoeper tijdens het rijden en heb graag wat nootjes naast me liggen onderweg. Ideaal om wakker te blijven tijdens lange ritten. Hier gebruik ik natuurlijk ook een goede kop koffie en een fijne roadtrip playlist voor. 

Aan de andere kant vind ik het juist fijn om na een flink stuk rijden een langere rustpauze te nemen. Ik gebruik deze momenten vaak om te lunchen of bij avondritten zelfs te dineren. Hiermee kom ik gelijk op het volgende ‘dilemma’. 

Tip! Ben je al op je bestemming aangekomen? Met deze camping recepten zet je in een handomdraai iets lekkers op tafel! 

Tankstation, wegrestaurant of je eigen gezonde maaltijd?

Eten bij tankstations bespaart een hoop tijd vooraf, maar in verhouding kom je erg prijzig uit. Daarnaast is de keuze is vaak niet erg uitgebreid en al zeker niet gezond. Mocht je er toch voor kiezen om bij een tankstation op zoek te gaan naar een maaltijd, kijk dan even of ze een plek hebben waar het eten vers bereid wordt en vermijd de voorverpakte broodjes. In Nederland zijn deze ‘versafdelingen’ steeds meer te vinden, maar in het buitenland is dit niet altijd het geval. 

Een betere optie met vergelijkbare voor- en nadelen is een wegrestaurant. Zeker in Duitsland en Frankrijk zijn er langs de snelwegen restaurants te vinden waar je prima en vaak nog redelijk gezond kunt eten. De kwaliteit is echter erg afwisselend en het is onderweg iets lastiger plannen waar je eet. De Duitse menu’s bij wegrestaurants zitten vaak vol met schnitzels en worsten, dus voor vegetariërs kan het erg lastig zijn om een lekkere maaltijd te vinden. 

De beste optie als je onderweg goed wilt eten is dus vooraf de tijd vrij maken om wat lekkers klaar te maken. Je kunt het zo gek maken als je wilt, maar gewoon een paar belegde broodjes is natuurlijk ook een optie. Zelf je eten maken heeft best wat voordelen: het is goedkoper, gezonder, je weet wat je kunt verwachten, je hoeft je geen zorgen te maken over glutenvrije of vegetarische opties te vinden én je smult het zonder problemen op wanneer jij dat wil. 
Goboony eten voor onderweg

Wat heb ik nodig?

Het hangt een beetje af van wat je meeneemt, waar je wilt eten en hoe je op pad gaat. Wellicht zul je wat etenswaren gekoeld willen houden of wil je de huisgemaakte hummus goed bewaren. Wil je tijdens een stop eten, dan kun je beschaafd met mes en vork eten. Wil je zeker weten dat je niets vergeet tijdens het inpakken, lees dan ook onze blog over de inpaklijst voor de camper

Koelen

Terwijl ik deze blog schreef, besef ik nogmaals hoe fijn het is om met de camper op pad te gaan. Terwijl de meeste vakantiegangers bezig zijn met hoe ze hun etenswaren vers kunnen houden, stoppen wij onze koelkast gewoon vol en maken we ons nergens zorgen over. Check natuurlijk wel even of de huishoudaccu in orde is. 

Huur je een camper via Goboony, check dan even bij de verhuurder of en hoe het mogelijk is om tijdens het rijden de koelkast te gebruiken. In de enkele gevallen dat je geen koelkast tot je beschikking hebt tijdens het rijden, kun je ook een koelbox op 12 volt gebruiken. Doe de avond van tevoren een grote fles water in de vriezer, zodat je deze kan gebruiken om op de dag van vertrek de koelkast of koelbox sneller op temperatuur te krijgen. 

Bakjes of zakjes

Vershoudbakjes zijn het meest ideaal om je onderweg je eten in te vervoeren. Je eet er makkelijk uit en zijn ook op de plek van bestemming goed te gebruiken om restjes eten in te bewaren. Iedereen heeft wel een paar van deze bakjes liggen en zo niet, dan is het nooit een slecht idee om er een paar aan te schaffen. Knappe exemplaren van roestvrij staal of een upcycle van de afhaalchinees: het dient allemaal prima z'n doel. Hersluitbare (diepvries)zakjes zijn ook prima en nemen iets minder ruimte in, maar het eten blijft iets minder lang vers en kan geplet worden. 

Borden en bestek

Kies je ervoor om de lunch rustig langs de weg te nuttigen, dan kun je gewoon borden en bestek gebruiken. Het is dan natuurlijk ideaal dat je met de camper op pad bent, want die is er al op ingericht dat je gezellig met z’n allen aan tafel kunt eten. Pak de borden en bestek uit de kast eet smakelijk. Zoek je een rustige plek bij een tankstation, 'Aire' of 'Rastplatz' en strek die benen. 

Vuilniszakjes en (natte) doekjes

Deze moet je natuurlijk sowieso niet vergeten voor in de camper en staat daarom ook vermeld in onze inpaklijst voor de camper. Leg ze binnen handbereiek zodat je verpakkingen en klokhuisjes gemakkelijk kunt weggooien en de camper netjes houdt. 
Goboony eten voor onderweg

Eten voor onderweg

Je tas is ingepakt en de camper staat klaar. Tijd om het al het lekkers voor je roadtrip mee te nemen. Deze lijst is erg compleet, dus kies eruit wat jou het beste zal smaken. 

  1. Water

Water is lastig om op te eten, maar toch zet ik deze bovenaan de lijst. Het is zo belangrijk om goed te blijven drinken, zeker als je achter het stuur zit. Je hersenen bestaan voor 90% uit water, dus zorg dat je goed goed blijft drinken om alert en geconcentreerd te blijven. Je kunt 200 ml per persoon per uur aanhouden om goed gehydrateerd te blijven. 

Om milieuvriendelijk te blijven kun je het beste grote (statiegeld-)flessen gebruiken of beter nog een eigen afsluitbare beker of fles. Vergeet bij warm weer niet de dag voor vertrek een of meerdere flessen in de vriezer te stoppen, zodat je ook na een paar uur rijden nog heerlijk koud water hebt. Stop de bevroren fles in de koelkast of koelbox om deze sneller op temperatuur te krijgen. Wil je iets meer smaak aan je water? Dan zijn de volgende combinaties verrassend vefrissend: citroen-rozemarijn, komkommer-limoen, blauwe bes-lavendel, watermeloen-munt of citroengras. 

  1. Broodjes

Beleg zelf je broodjes. Het kost niet veel tijd, vult goed en als je het niet te bont maakt, is het onderweg ook makkelijk op te eten. Leg een blaadje ijsbergsla op je broodje als je vooraf belegt. Dit houdt het fris en geeft een extra bite. Ook komkommer en plakjes gekookt ei zijn een upgrade voor je simpele boterham. Vermijd wel ‘nat’ beleg zoals tomaat om zompige broodjes te voorkomen. 

Simpele boterham

Smeer gewoon een boterham met pindakaas of chocopasta en neem mee zoals je dat elke dag naar school of werk ook doet. Een beetje saai, maar wel lekker makkelijk. Stop je onderweg om te eten, dan kun je natuurlijk ook gewoon een brood meenemen of lokaal een stokbroodje aanschaffen. 

Afbakbroodjes

De iets luxere, het-is-tenslotte-vakantie, variant is om vlak voor vertrek een paar lekkere broodjes in de oven af te bakken. Deze zullen natuurlijk snel afkoelen, dus wacht niet te lang met opeten. Ook dit is een handige optie om onderweg tijdens een stop te beleggen, zeker gezien het feit dat afbakbroodjes lekker kunnen kruimelen onderweg. 

<-- Premium blog lead generator CTA replacement block -->
  1. Gevulde broodjes

Zijn boterhammen en afbakbroodjes te saai voor jouw roadtrip maaltijd? Ga dan voor gevulde broodjes. 

Huisgemaakt

Je kunt de keukenprins of -prinses uithangen en zelf de lekkerste broodjes bakken. Denk bijvoorbeeld aan bananenbrood of broodjes gevuld met gedroogde tomaatjes. Speur de culinaire websites eens af en je vindt genoeg inspiratie.

Krentenbollen

De simpelste manier is om gewoon een zak krentenbollen bij de supermarkt te halen. Dit is mijn persoonlijke favoriet voor onderweg. Het vult goed, eet makkelijk weg tijdens het rijden en kruimelt niet te veel.

Saucijzen- en worstenbroodjes

Een iets minder gezonde optie en mijn guilty pleasure. Je koopt ze zo op het tankstation, maar je bespaart jezelf wat centen als je ze vooraf bij de supermarkt of bakker haalt. Let wel op, het is kruimelvoedsel, dus niet ideaal voor tijdens het rijden. 

  1. Wraps of pannenkoeken

Wel ideaal tijdens het rijden zijn wraps en pannenkoeken. Wraps koop je gewoon vooraf bij de supermarkt en kun je heerlijk beleggen naar smaak. Snijd ze vervolgens in hapklare stukjes, zodat het ook onderweg makkelijk op te eten is. Ook een handige manier om je koelkast leeg te maken voor je vertrek op vakantie. Enkele voorbeelden zijn:

  • Kipfilet, sla, roomkaas
  • Hummus, avocado, (zongedroogde) tomaat
  • Guacomole met gerookte zalm, sla

Pannenkoeken zul je vooraf moeten klaarmaken, maar is zeker de moeite waard. Het kruimelt nauwelijks en is ook zonder beleg erg lekker. Zeker met een beetje kaneel in het beslag. Een favoriet voor groot én klein. 

  1. Kaasstengels, rijst- en eierkoeken

Erg populair bij kinderen, maar het kruimelt natuurlijk wel. Vind je dit geen probleem of heb je kruimels in je leven omarmd toen je eerste kind voor het eerst vast voedsel ging eten? Dan zijn kaasstengels en eierkoeken ideaal om tijdens het rijden naar de achterbank door te geven. 

  1. Fruit

Ook onderweg kun je prima gezond eten. Bedenk met fruit wel goed dat niet elk fruit handig is. Aanraders zijn:

  • Appels (maak het jezelf gemakkelijk en snijd ze vooraf in partjes, een beetje citroensap voorkomt dat ze bruin worden)
  • Bananen
  • Aardbeien (haal vooraf de kroontjes eraf en bewaar in een vershoudbakje)
  • Druiven
  • Mandarijntjes (niet heel handig als je alleen reist)
  • Ananas en mango (vooraf in stukjes gesneden en (koud) bewaren in een vershoudbakje)

Vermijd peren (snel wak) en fruit dat snel vlekken achterlaat als het valt: kersen, frambozen, blauwe bessen, etc. 

  1. Rauwkost

Nog gezonder én minder kans op vlekken dan met fruit is rauwkost. Bij veel supermarkten kun je tegenwoordig kant-en-klare bakjes met rauwkost kopen, maar als je zelf met het keukenmes aan de gang gaat weet je zeker dat het assortiment helemaal naar wens is én goedkoper. Enkele voorbeelden:

  • (Snoep)komkommer
  • (Snoep)tomaatjes
  • (Snoep)worteltjes
  • Paprika
  • Courgette
  • Bleekselderij
  • Radijs

Hoewel het tijdens het rijden misschien niet helemaal handig is, kun je de rauwkost ook combineren met dipjes. Maak bijvoorbeeld je eigen guacamole en bewaar deze in een afsluitbaar vershoudbakje. 
Goboony eten voor onderweg

  1. Nootjes en chips

Als de verveling tijdens het rijden toeslaat, kun je natuurlijk autospelletjes gaan spelen, maar misschien heb je net als ik regelmatig te maken met gekwijl op de passagiersstoel en geronk op de achterbank. Even lekker snaaien kan je dan net die paar kilometers tot een volgende stop helpen. Het zijn wel kleine caloriebommen, dus als je een beetje op het gewicht aan het letten bent, neem er dan niet te veel. Je kunt ook geroosterde kikkererwten of gedroogd fruit als alternatief nemen. Denk eens aan groentechips. Dit kruimelt namelijk minder dan aardappelchips. 

  1. Koekjes

Niet voor niets heb ik deze iets lager op de lijst geplaatst. Hoewel koekjes erg makkelijk zijn om mee te nemen, staan de meeste koekjes er niet bekend om dat ze geen sporen achterlaten. Neem je de kruimels voor lief, dan zijn voorverpakte koekjes van de supermarkt ideaal voor onderweg. Je verliest geen kostbare tijd in de keuken en ze zijn, op het kruimelen na, makkelijk te eten onderweg. 

  1. Gekookte eitjes

Een makkelijke snack voor onderweg. Kook ze op voorhand met die enkele, eenzame eieren in de koelkast en hoppa, een snelle hap met eigen verpakking! 

  1. Gedroogd vlees of worst

Beef jerky en chicken jerky blijven erg lang houdbaar en zitten bomvol energie. Het is wel iets lastiger te vinden in supermarkten, maar de meeste outdoor winkels hebben dit vaak wel op voorraad. Wel kun je in de supermarkten veel soorten gedroogd worst vinden. Lekker voor uit het vuistje of snijd het vooraf in plakjes.

  1. Snoepgoed

Ook snoepgoed kan een oplossing zijn om wakker te blijven bij lange ritten. Let wel op, want suiker geeft een korte, krachtige energieboost en verliest nadien z'n werking. Reis je met kinderen, zorg dan dat je geen volle zakken snoep meeneemt, maar geef elk kind zijn eigen bescheiden portie voor de reis. Zo voorkom hyperactieve en/of misselijke kinderen. Dit geldt natuurlijk ook voor papa’s en mama’s die zich niet kunnen beheersen. 

  1. Salade

Het is mogelijk om een salade onderweg te eten, mits je natuurlijk niet achter het stuur zit. Koop het kant-en-klaar bij de supermarkt of opnieuw: dé uitgelezen kans om restjes te verwerken uit de koelkast. Enkele winnende combinaties: 

  • De klassieker der klassiekers: tomaat, basilicum, mozarella, pesto en pasta salade 
  • (Parel)couscous met fijne blokjes paprika, platte peterselie en een limoen-olijfolie dressing
  • Griekse salade met feta, kerstomaten, komkommer en orzo
  • Spinazie, avocado en aardbeien, met een maanzaaddressing en fijngesneden rode ui
  • Aardappelsalade met een fikse dosis bieslook, augurkjes en fijngesneden rode ui
  1. Soep

Soep?! Ja, soep! Natuurlijk niet tijdens het rijden, want dat is vragen om problemen. Dit is echter een camperblog, dus kan ik dit gewoon toevoegen. Soep is namelijk supermakkelijk op te warmen onderweg. Koop vooraf een pak of zak soep of maak het zelf. Gooi de soep in een pan en na enkele minuten heb je een lekkere warme maaltijd voor onderweg. Ook lekker in combinatie met een broodje. Dus ja, soep is prima te doen voor camperaars. 
Goboony eten voor onderweg

Nog enkele tips

Dat was dan onze complete lijst met roadtrip voedsel. Om er zeker van te zijn dat je geen ‘beginnersfouten’ maakt, geef ik nog enkele tips cadeau:

  • Neem alleen mee waar je echt zin in hebt, eten weggooien is een beetje zonde. 
  • Leg de etenswaren die je tijdens het rijden wilt eten binnen handbereik. Vooral iets makkelijks om te peuzelen is handig voor een bestuurder met slapende passagiers.
  • Vermijd dingen die kunnen smelten of kleven, zoals chocola en kaasblokjes.
  • Wil je broodjes met rauw voedsel of vis beleggen, dan is het misschien handiger om dit apart in de koelkast of koelbox te bewaren om bederving te voorkomen. 
  • Pas op met sterke geuren, zoals pindakaas en mandarijntjes als dit voor misselijkheid of irritatie kan zorgen.
  • Zorg dat je altijd vuilniszakjes en (natte) doekjes bij de hand hebt. 
  • Kijk eens wat je nog in de koelkast hebt liggen waarvan de houdbaarheidsdatum binnen jouw vakantieperiode ligt. Maak hier de lunch voor onderweg mee. Ook restjes van het avondeten kun je hiervoor gebruiken. 
  • Als je kinderen hebt, laat ze lekker mee bakken, smeren of beleggen. Dan begint ook voor hen de vakantie de dag ervoor al en zullen ze tijdens de rit extra genieten van hun zelfgemaakte lekkernijen. 

Ben je er klaar voor?

Hopelijk ben je nu helemaal klaar voor je reis. Heb je onze inpaklijst nog niet gedownload, check deze dan ook even. Lees je deze blog en wil je ook graag een camper tot je beschikking? Huur dan snel een camper via Goboony en ervaar ook het gemak van een huis op wielen!

Bekijk onze uitgebreide camper reisgids
Ontdek meteen welke camper bij jouw plannen past, en welke bestemmingen je niet mag overslaan.