Camperroute: een onvergetelijke reis door Zweden

Nog geen vakantie geboekt? Toe aan een compleet nieuwe omgeving, niet te ver van huis? Dat komt goed uit, want wij hebben de perfecte camperroute door Zweden gevonden voor jou.

Camperroute door ZwedenZweden is namelijk een land als geen ander. Het dunbevolkte land biedt zowel prachtige steden vol van rijke architectuur en cultuur, als de mogelijkheid tot wildkamperen in de eindeloze natuur (door het allemansrecht mag je namelijk in heel het land vrijuit kamperen en wandelen met een paar regels).Camperroute door ZwedenEn dan vergeet je al snel dat het daar geen 40 graden is (hoewel de zomers in Zuid en Midden-Zweden vaak beter zijn dan die in Nederland!).  Of zoals de Zweden het zelf zo mooi zeggen; Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder; slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Dus riemen vast. Zweden: we komen eraan. Wij kunnen de naaldbomen al ruiken.Camperroute door Zweden

1. Een goed begin: Malmö

Camperroute door Zweden

Het avontuur begint in de kuststad die Zweden verbindt met de rest van Europa; Malmö. Na slechts een dagje rijden loop je al tussen de prachtige architectuur en leuke barretjes en restaurantjes. Vergeet daarnaast zeker niet om langs de Turning Torso (hét gebouw van Malmö) en de St. Petri Kyrka te lopen.

Na wat cultuur opgesnoven te hebben is het de perfecte tijd voor de eerste ‘fika’; een traditionele Zweedse koffiepauze. Maar fika is meer dan alleen maar koffie. Het bijkletsen met familie of vrienden neemt hierbij namelijk een centrale rol in (maar dan natuurlijk wel onder het genot van iets zoets). Wil je echt een traditioneel Zweedse fika, dan kan ik je als iemand die zelf in Zweden heeft gewoond zeker de kanelbullar aanraden (of niet, want al het andere gebak smaakt daarna een stuk slechter).

Camperroute door ZwedenPas alleen op dat je er niet te veel eet; Zweden is de cultuur van ‘Lagom’, wat ‘niet te veel en niet te weinig’ of ‘precies goed’ betekent. De kaneelbollen zijn verleidelijk, maar niemand wil misselijk in de camper zitten.

Campingtip: Motesplatsborstahusen, een gezellige camping dicht bij het water die al drie generaties lang door dezelfde familie wordt onderhouden.

2. Göteborg en Smögen: stad, dorp en natuur

Camperroute door ZwedenNu de magen gevuld zijn na een geweldige Fika in Malmö, stappen we weer in de camper en rijden we door naar Göteborg. Ondanks dat je deze reis onderweg vanuit de camper al de mooiste natuur ziet (meer dan de helft van het land is namelijk bedekt met uitgestrekte bossen!) is het zeker de moeite waard om Göteborgs’ botaniska trädgård, de botanische tuin midden in het centrum van Göteborg, een bezoekje te brengen. Deze is gratis te bezoeken en is met haar 20.000 plantensoorten de grootste en een van de mooiste tuinen in Europa. Ook een bezoekje waard: de prachtige archipel en Haga, de oudste wijk in Göteborg waar veel leuke winkeltjes en barretjes te vinden zijn.

Smögen:Camperroute door ZwedenDaarnaast ligt op slechts 2 uurtjes rijden vanaf Göteborg het prachtige eiland Smögen, één van Zweden’s meestbezochte zomerbestemmingen. De houten pastelkleurige huisjes geven deze zomerstad een unieke uitstraling. Maar naast de knusse winkeltjes en de bekende vissersmarkt is het ook zeker de moeite waard om de drukte even te ontsnappen en het centrum uit te lopen. Door de heuvels, kliffen en stenen kun je genieten van de prachtigste uitzichten!

Campingtip: Johannesvik, een camping dicht bij Smögen midden in de prachtige natuur.  Er zijn dan ook veel mooie wandelpaden te vinden langs zowel bossen, rotsgebieden als weilanden.

3. Het beste van Småland

Camperroute door ZwedenNa het prachtige traditionele zomerplaatsje bezocht te hebben is het tijd om richting Småland te rijden. En dan hebben we het niet over het hiernaar vernoemde speelgedeelte bij de Ikea, maar een van de grootste provincies van Zweden vol met prachtige bossen en heuvellandschappen! Wist je trouwens dat door heel Zweden elanden te zien zijn? En bevers en wolven? Vergeet dus niet af en toe uit het raam te kijken!

Camperroute door ZwedenNaast natuur zijn er ook leuke stadjes te vinden. Jönköping bijvoorbeeld, een stadje aan het grootste meer van Zweden: het Vättern.Camperroute door ZwedenNaast de mooiste uitzichten over het meer heeft het stadje veel te bieden: leuke designwinkeltjes (Småland staat bekend als dé bakermat van het glas- en meubeldesign), traditionele Zweedse architectuur, de leukste eettentjes (de lokale specialiteit: kebabpizza) en het natuurreservaat Dumme Mosse. Dumme Mosse, letterlijk ‘dom moeras‘, is een van de meest gevarieerde moerasgebieden in Zweden en dit zorgt zeker voor een unieke wandelervaring!

Camperroute door ZwedenVoor de echt complete Zweedse ervaring raden we je ook zeker aan om een ijshockeywedstrijd te bezoeken in de Kinnarps Arena. IJshockey is de populairste sport in Zweden en niet zonder reden; het is een waar kijkspektakel. De club uit Jönköping was zelfs kampioen geworden in 2017, dus dit is je kans om gelijk een van de beste teams te zien!

Campingtip: Op slechts een half uurtje rijden van Jönköping ligt het dorpje Gränna, ook wel bekend als ‘het plaatsje van de zuurstokken’. Dit is een superleuk dorpje dat ook wel de ‘snoephoofdstad’ van Zweden genoemd wordt. Je kunt hier talloze schattige (snoep)winkeltjes bezoeken waarin soms zelfs te zien is hoe de traditionele zuurstokken worden gemaakt. Daarnaast heb je vanuit de Grännastrandens Camping een prachtig uitzicht op het meer. We kunnen dus zeker aanraden om deze te bezoeken!

4. Stockholm: een stad als geen ander

Camperroute door ZwedenNa door daadwerkelijk prachtige landschappen te hebben gereden, zoals die in Södermanland, komen we uit in Stockholm, de hoofdstad van Zweden. Er zijn eindeloos veel dingen te doen in deze wereldstad. Stockholm heeft een van de grootste en best bewaarde middeleeuwse stadsharten van Europa: Gamla Stan. De oude stad was gevestigd in 1252 (!), hier zijn dan ook indrukwekkende gebouwen te zien zoals de Stockholm Cathedral en het koninklijk paleis.

Daarnaast zijn er ontelbaar veel leuke kleine winkeltjes, barretjes en souvenirshops. Ook heeft Stockholm een verscheidenheid aan verschillende musea zoals het Vasa Museum (waarin het enige 17e-eeuwse schip ter wereld dat helemaal bewaard is gebleven te bezichten is), het Nobelmuseum, en jawel… Het ABBA museum! Stockholm mag dus zeker niet ontbreken aan je campertrip naar Zweden.

Campingtip: Gålö Havsbad is een geweldige camping die zowel dicht bij de stad als midden in een natuurgebied ligt. 

Camperroute door Zweden

5. Vimmerby & een liefdevol afscheid

En dan zit de trip er bijna op, maar niet getreurd, want de reis wordt in stijl afgesloten! Zweedse stijl zelfs. Op de terugweg naar het beginpunt Malmö kun je er namelijk voor kiezen om naar Vimmerby te rijden. Vimmerby is de geboorteplaats van de bekende schrijfster en Zweeds icoon Astrid Lindgren, vooral bekend door haar verhalen over Pippi Langstrumpf (of zoals wij haar kennen, Pippi Langkous). Het Astrid Lingren Museum, waar ook het huis te bewonderen is waar Astrid is opgegroeid, is zeker een bezoekje waard. Daarnaast kun je hier het magische Norra Kvill National Park bezoeken, dé plek om de Zweedse natuur in je op te nemen.

Camperroute door ZwedenTen slotte kunnen we niks anders doen dan aanraden om de reis helemaal in Zweedse stijl af te sluiten door… met een eland te zoenen! Bij Vimmerby ligt namelijk het Virum Älgpark, waar je door de bossen rijdt en het bekende Zweedse dier in volle trots te zien krijgt. Je krijgt zelfs dus de optie om onderweg elanden te zoenen, maar dan moet je wel eerst een stuk (aard)appel in je mond stoppen. Wat gaat iedereen thuis jaloers zijn!  Helaas is dit wel de afscheidskus en brengt de reis ons weer terug naar het beginpunt.

Camperroute door Zweden

Campingtip: De Vimmerby Camping is een rustige familiecamping en ligt vlak naast het prachtige meer Nossen en op slechts vijf minuten rijden van het themapark Astrid Lindgren’s World. 

Dus, ben je ook overtuigd van het prachtige Zweden? Waar wacht je nog op? Verruil je Ikea-bank voor de unieke Zweedse camperervaring; daar ga je geen spijt van krijgen. Ander stukje Zweden doen? Bekijk hier de Wildernisroute door Zweden.

Ben je benieuwd  in welke prachtige campers en caravans je deze Camperroute door Zweden af kunt leggen? Bekijk hier het aanbod! Toch liever ergens anders heen? Bekijk hier andere toffe camperroutes.

 

Camper huren Groningen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>