Kamperen bij de boer steeds populairder: waarom eigenlijk?

Kamperen bij de boer wordt steeds populairder. Vaak zijn de plattelandscampings (voormalige) boerenbedrijven die een aantal campingplaatsen hebben op een veldje op het boerenterrein. Wij vroegen ons af waardoor die populariteit zo gestegen is en gingen op bezoek bij een bijzondere camping in de provincie Utrecht.

Als je de receptie van camping De Prinsenhof uitloopt richting de campingveldjes, kom je eerst langs de “eierfabriek” en de koeienstallen. Achter de campingveldjes grazen de schapen. Hier is de boerderij nog volop in bedrijf en daardoor krijg je er als campinggast ook genoeg van mee als je dat wilt. De camping van Anja en Piet heeft zo’n 25 plekken verdeeld over 2 veldjes en sinds dit jaar is er ook een lodge te huur. Anja zorgt voor de camping, Piet houdt zich bezig met de boerderij. Ik kom voor de camping dus ik word vriendelijk welkom geheten door Anja.   

Bij de boer is het lekker gemoedelijk

Anja kent de meeste mensen die op de camping staan bij naam omdat iedereen bij aankomst met een kopje koffie wordt ontvangen. Ook ik krijg bij aankomst een kopje koffie en we raken eerst gezellig aan de praat voordat we de camping op gaan. Al 22 jaar ontvangen Anja en Piet gasten op de camping en in het hoogseizoen zitten ze eigenlijk altijd vol. De gasten komen hier voor het gemoedelijke, de rust en de omgeving. We lopen een rondje over de camping en ik merk inderdaad: iedereen kent ook Anja bij naam.

kamperen bij de boer

Kamperen bij de boer is populair

Anja denkt dat kamperen bij de boer in eerste instantie populair werd omdat het goedkoper was dan de reguliere campings maar dat dat tegenwoordig niet de belangrijkste reden meer is. “Er is zo veel meer rust en gemoedelijkheid. Iedereen helpt elkaar. Als iemand staat te tobben dan staan er gelijk 3 mensen klaar om te helpen. De gasten vinden de dieren ook leuk. Er komen vaak mensen met kleinkinderen die vaak nog niet weten waar eieren vandaan komen en dan kun je uitleggen hoe dat werkt, dat is heel leuk.”

‘s Ochtends wakker worden op het platteland, tussen de weilanden. De schaapjes komen langzaam aanwandelen en je hoort af en toe een koe loeien. Anja heeft al een mandje vol verse eieren van de “eierfabriek” klaargelegd voor haar campinggasten. De hardste geluiden komen hier van de vogels. Wat een heerlijk begin van de dag.” 

Kamperen bij de boer

Puur Hollands

Mevrouw Coopmans staat samen met haar man op de camping met haar caravan en vindt het heerlijk: “Het is een en al vrijheid. Wij genieten van het uitzicht met de dieren, het is heerlijk ruim en je staat vrij van de buren. Hollandser kan ik het me niet denken. Ik vind het heerlijk hier.” Haar man zit naast het weiland een aquarelschildering te maken in een boekje. “Ik maak nooit foto’s. Deze schilderingen zijn mijn fotoboek.”

Steeds meer mensen komen hun camper of caravan uit en zetten hun stoelen buiten in het zonnetje. Een groepje mensen komt voorbij op de fiets, onderweg naar een mooie tocht, waarschijnlijk over de Utrechtse Heuvelrug of door de Kromme Rijnstreek. Het is een prachtige omgeving om te verkennen voor de campinggasten.

Kamperen bij de boer

Mevrouw Coopmans in het zonnetje op de camping

Leuke campings

De groeiende populariteit wordt ook opgemerkt door de Vekabo. Vekabo is begonnen als de Vereniging Kampeerboeren in Zeeland en heeft inmiddels meer dan 1250 accommodaties waarvan bijna 800 kleine campings zijn. Dat zijn allemaal plattelandscampings, bij een actieve of voormalige boerderij. Deze zijn verspreid door heel Nederland en ook in het buitenland. Wij vroegen wat de Vekabo kon zeggen over de populariteit van kamperen bij de boer. Bram Timmers, marketeer bij Vekabo: “Het wordt zeker populairder. Door ontwikkelingen zoals Farmcamps en Het Boerenbed is kamperen bij de boer bij een hele andere doelgroep onder de aandacht gekomen. Het traditionele stempel is eraf. Dat zie je ook in het buitenland, waar agrotoerisme erg populair is.”

Kamperen bij de boer

Authentiek buitenleven

Zo op bezoek bij Anja op camping de Prinsenhof zie ik de charme van het kamperen bij de boer ook en het sluit perfect aan bij de interesse van de gasten. Timmers: “Er is steeds meer behoefte aan buitenleven en authenticiteit. Ouders leren hun kinderen bijvoorbeeld meer over de oorsprong van voedsel en hoe hier bewust mee om te gaan. Dat is ook de kracht van Vekabo-accommodaties; bij ongeveer 2/3e deel vinden nog agrarische activiteiten plaats. Gasten kunnen het boerenleven zelf ervaren, er van proeven en er desgewenst aan mee helpen. Van het plukken van appels tot het voeren van kalveren.”

Kamperen bij de boer

Scherpe prijs of kwaliteit?

Anja gaf aan dat gasten in het begin vooral op de goedkopere prijs afkwamen, maar dat de voornaamste reden niet met de prijs te maken heeft. “De campings zijn vaak wat goedkoper, met name ten opzichte van grote campings met voorzieningen als een zwemparadijs of overdekte speeltuin. Vekabo accommodaties bepalen zelf hun prijzen en die prijzen hangen vaak samen met voorzieningen, locaties en data. De gasten gaan overigens meer voor kwaliteit dan prijs. Het landschap en de ruime plekken zijn belangrijker dan een scherpe prijs,” zegt Timmer. 

Kamperen bij de boer

Als ik vraag of het Vekabo bestuur zelf ook gaat kamperen bij de boer is het antwoord: “Een deel van het bestuur van Vekabo heeft zelf ook een plattelandsaccommodatie. Het kamperen bij de boer zit dus volop in de genen van de vereniging.” Al overtuigd? Kijk op de website van Vekabo om een boerencamping te vinden of kijk hier voor de camping van Anja en Piet. Bedankt Anja en Vekabo voor het leuke gesprek. Wij zijn om!

Al wel een camping maar nog geen camper of caravan? Bekijk hier ons aanbod aan campers en caravans. Bezit je een camper en ben je benieuwd hoe verhuren werkt? Klik dan hier. Wil je nog meer kampeertips? Kijk dan ook eens hier.

  1. Wij hoeven ook niet zo ver meer weg in de zomer. Wij vinden echter de gewone camping een fabriek vergeleken bij de boerderijcamping. Het zal ook wel aan ons liggen. Wij willen geen vertier, maar vooral rust. Het geeft ook een goed gevoel, de veel geplaagde agrariër te ondersteunen.

  2. Ellen says:

    Goedemiddag,

    Weet u een plek voor een camper of een huisje, waar geen wifi is en weinig tot geen telefoon-wifi bereik? Dus geen umts mast in de buurt. U kunt dit zien op uw telefoon door wifi aan te zetten en dan te kijken of u verbindingsmogelijkheden ziet op uw mobiel aldaar in wifi. Het bereik is bovenin uw telefoon te zien aan het aantal balkjes.

    Voor zowel lange als korte tijd zoek ik zoiets. Alle tips en informatie die u hierover weet is zeer welkom, aangezien ik overgevoelig ben voor wifi en umts masten.

    Bij voorbaat dank en vriendelijke groet, Ellen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>