Wildkamperen in Schotland? Hoe pak je dat aan?

De eerste keer samen op vakantie en dan ook meteen voor het eerst met een camper! Coen en Anouk wisten eigenlijk wel zeker dat hun eerste vakantie samen er een met een camper zou zijn en gingen op avontuur in Schotland. Coen en Anouk vonden de mooiste plekjes om te wildkamperen en Coen vertelt ons graag hoe je dat het beste kunt doen.

Coen: “Afzonderlijk van elkaar stond het al lang op het wensenlijstje om een keer met een camper op vakantie te gaan. Dus eigenlijk was er geen twijfel over mogelijk dat dit onze eerste vakantie samen zou worden.” Coen en Anouk huurden een stoere 4×4 Mitsubushi L300 in Friesland van Frank. “We willen uiteindelijk zelf ook graag een camper kopen dus zijn we gaan huren met als doel te kijken wat we zelf willen gaan kopen. Nu hadden we volgens mij de kleinste van het platform uitgekozen, haha. Deze vonden we allebei leuk en na het huren van deze camper weten we dan beter hoeveel ruimte we zelf graag willen. We hadden heel leuk contact met Frank en Isela en zij hebben ook alles uitgelegd over hun leuke bus: een 4×4 met zonnepanelen zodat we lekker konden wildkamperen in Schotland.”

wildkamperen in Schotland

Kleine weggetjes

In het begin reden Coen en Anouk veel op de snelweg, maar in Engeland en Schotland werden het toch vooral de kleinere weggetjes. “Weggetjes die geen nummer hebben, dat zijn vaak de beste! Een van de eerste overnachtingen in Schotland was misschien ook wel de mooiste. Vlakbij Dalwhinnie hebben ze een nieuwe snelweg aangelegd naast de oude, die ook nog bestaat. Aan die oude snelweg is echt een heerlijke plek. Je kan daar mooi een fikkie stoken en er kwam één keer in het uur misschien iemand langs. Daar zijn ook die foto’s gemaakt met de regenboog.”

wildkamperen in Schotland

De beste wildkampeerplekken in Schotland

“We hadden een app gevonden, Park4Nighten daar staan echt de mooiste plekjes op. Park4Night is een app met een vrij actieve community. Sommige plekken waren misschien wat verouderd, dus we keken vaak of er recent nog mensen waren geweest. Zo hebben we aan het water bij Glenuig ook een fantastisch plekje gevonden. Het was een regenachtige dag maar de zon kwam er langzaam door toen wij daar aankwamen. Die ging voor ons onder in het water, terwijl achter ons hele dikke donkere wolken waren. Dat was prachtig.”

wildkamperen in Schotland

Buitenleven

“We zijn allebei wel van het buiten zijn. Dus als het regende gingen we ook gewoon buiten zitten met een luifeltje. We hadden een kacheltje in de camper en toen we wisten hoe die werkte hebben we heerlijk warm geslapen. Ondanks het mooie weer werd het ‘s nachts wel erg koud, want de zon is weg en je zit wat hoger. Op de derde dag zijn we toch nog maar heel snel naar een outdoorzaak gegaan om wat thermo ondergoed te kopen.”

wildkamperen in Schotland

De route en ultieme vrijheid

Het vakantie houden met een camper gaf voor ons een ultiem gevoel van vrijheid. Dat was misschien wel het grootste succes van de vakantie. Dat we het gevoel hadden dat de wereld aan onze voeten lag. Aangezien we ons hele hebben en houden bij ons hadden, gaf dat alle vrijheid om te gaan en te staan waar we wilden. Nu is je reis ook het grootste deel van je vakantie. Vroeger gingen we vaak met een tent en dan trek je toch minder snel rond. Als je gaat wildkamperen doe je de hele dag je ding en als je moe bent zoek je naar een parkeerplaats en dan vind je ook altijd wel een mooi plekje. ‘s Ochtends aan de koffie keken we dan lekker relaxed waar we ongeveer uit willen uitkomen, meestal was dat een afstand van 250 tot 300 kilometer per dag. Daartussen gingen we een route plannen en schreven we plaatsen op die we wilden zien. Onderweg pasten we de route nog wel eens aan of als het te ambitieus was stopten we eerder. Dan reden we tot we moe waren en dan gingen we op zoek naar een plek, en je vond altijd wel ergens een mooi plekje.”

wildkamperen in Schotland

Douchen?

“We hebben maar 2 nachten op een camping gestaan, vooral om even gebruik te maken van de douche. Een stuk of drie keer hebben we ook bij een camping gevraagd of we even konden douchen. Dan betaalden we vaak 1,5 pond of 2,5 pond voor de voorzieningen.”

wildkamperen in Schotland

Kleine campings

“Onze route is achteraf gezien echt fantastisch. We zijn in de Yorkshire Dales geweest, Peak District ook en Isle of Skye. Schitterend, een echte aanrader. Wij gingen vooral voor de natuur en de rust en vermeden de grote toeristische attracties. Soms kwam je bij een grote parkeerplaats aan waar het al heel druk was en je 5 pond moest betalen om te staan. Dan gingen we snel door naar de volgende waar het uitzicht misschien net iets anders was maar de plek een heel stuk rustiger. De keren dat we op de camping stonden hadden we ook bewust kleine campings. Schotland is wat dat betreft wel echt een perfect land.”

wildkamperen in schotland

“Als tip kan ik nog meegeven dat als je graag gaat wildkamperen: let er op wat je aan voorzieningen in je camper hebt. Wij hadden zonnepanelen voor de koelkast (en dat lukte zelfs in Schotland) en ook een chemisch toiletje. Dat was ideaal.”

Meer inspiratie voor Schotland? Klik hier. Wil je het complete aanbod zien aan campers zien? Klik dan op de button hieronder.

camper huren Overijssel

 

 

 1. ludwig says:

  leuk net deze blog te lezen, ik ben net terug van een reis naar schotland met een groep maar zou volgende keer toch een mobilhome overwegen. Je hebt toch meer vrijheid en je kan tenminste toch je eigen kost klaarmaken.
  Toch heb je denk ik 1 groot nadeel, je hebt geen gratis wifi en dat is een groot gemis. Mobiel internet is duur. Ik heb wel gemerkt dat in sommige eetplaatsen wel wifi word aangeboden maar vaak tegen betaling. Op zich ook niet zo erg maar wel handig. Hebben jullie nog tips over waar je wifi kan gebruiken? Dan nog een vraag: als je een camper huurt, zijn deze dan ook voorzien van een trekhaak om je eigen aanhangwagen te kunnen meenemen?

  • Merijn Wierenga says:

   Hi Ludwig,

   wat leuk dat je zo enthousiast bent over Schotland dat je er nog een keer heen wilt!

   Wat betreft WiFi: Veel providers bieden voor een bepaald bedrag wel een bundel aan, die je ook in het buitenland kunt gebruiken. Het is ook handig om apps te downloaden die je offline kunt gebruiken en bijvoorbeeld in Google Maps de kaarten van tevoren te downloaden zodat je die ook offline kunt gebruiken. Er zijn inderdaad veel eetplaatsen maar ook campings die het gebruik van internet aanbieden. Er bestaan ook apps om ‘free wifi spots’ te vinden maar je weet vaak niet hoe de kwaliteit van de verbinding is van tevoren.

   Omdat wij een deelplatform zijn hebben we heel veel verschillende campers, dus ook veel met of zonder trekhaak. Het beste is om in de advertentie te kijken of de informatie over een trekhaak er in staat en anders de eigenaar even een berichtje te sturen met je vraag.

   Alvast veel plezier de volgende keer in Schotland!

   Met avontuurlijke groet,

   Merijn van Camptoo

 2. Lars Mulder says:

  Beste Merijn,

  Ik ben op het moment met een paar vrienden door Schotland aan het reizen. Het lijkt mij heel gaaf om naast de verlaten snelweg te kamperen, maar kan de precieze locatie niet vinden. Is het de weg die aftakt van de A9 en naar DalwhinnIe gaat?

  Alvast bedankt en vriendelijke groet,
  Lars Mulder

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>