Toeren door eigen land: provincie Flevoland

Ontdek de jongste provincie van ons land, Flevoland! Denk je aan water, dan denk je aan Flevoland; een paradijs voor watersporters en strandliefhebbers.

Flevoland biedt meer dan dat. Flevoland heeft ook een rijke geschiedenis. Ze is ontstaan uit het grootste inpolderingsproject allertijden; het Zuiderzeeproject! Zo ging het van (Zuider)zee naar (IJssel)meer. Waar eerst alleen water was, is nu aantrekkelijk woon- en recreatiegebied. Ontdek ook ‘de nieuwe wildernis’. In Flevoland vind je natuurgebieden die niet alleen in Nederland uniek zijn, maar zelfs in heel Europa!

De Flevopolder

De tour begint in Almere. We zetten de camper neer op Natuurcamping de Kemphaan, aan de rand van Stadslandgoed de Kemphaan, waar ook genoeg prachtige wandelingen te maken zijn door de bossen waar ook meerdere groepen bevers leven! De camping ligt ook pal naast stichting AAP. Maak een rondje AAP langs de Apeneilanden waar de apen vrij rondlopen, of schrijf je in voor een interessante rondleiding door stichting AAP! Maar je bent ook maar drie kilometer verwijderd van het centrum van Almere, de stad bekend om haar spraakmakende gebouwen en shopgelegenheden. Almere staat zelfs op de nummer één bij hedendaagse architectuur in ‘European New Towns’! Met meer dan 400 verschillende winkels kun je in Almere Centrum ook ongelofelijk goed shoppen.

We zetten de tour voort richting Lelystad. De camper plaatsen we bij Camping ‘t Oppertje. Een sfeervolle camping met watersportmogelijkheden, visvijvers en talrijke fiets- en wandelroutes. De welbekende Oostvaardersplassen liggen letterlijk om de hoek! Naast de camping heb je surfschool Paradiso, hier kun je surfplanken, catamarans, kano’s of waterfietsen huren. Voor de echte shopaholics onder ons is Outlet-shoppingcenter Bataviastad maar 10 minuten rijden vanaf de camping. Niet zo’n shopfanaat? Recht tegenover het shoppingcentra heb je Batavialand. Het museum brengt onze strijd tegen het water tot leven, de inpolderingen en dijkenbouw, maar ook de ontdekkingsreizen, de overzeese handel en de specialistische kennis die Nederland exporteert. Bezoek het museum en de werf, en ga aan boord van het beroemde VOC-schip Batavia! Op een kwartiertje rijden met de auto ligt het themapark Aviodrome waar je van alles kunt leren over de luchtvaart!

camper huren Flevoland

De Noordoostpolder

Je kan de camper kwijt bij Camperplaats Schokland of bij Camperlocatie Afslag Nagele. Zo sta je vlakbij het voormalige eiland Schokland. Dit gebied staat op het Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1995. Centraal op het voormalige eiland ligt Museum Schokland op terp De Middelbuurt. Het karakteristieke kerkje bij het museum is nog altijd een baken in het nieuwe polderlandschap, dat ooit de drukbevaren Zuiderzee was.

camper huren Flevoland

Museum Schokland, door Peter de Wit

Urk

Beleef het op Urk! De kleinste gemeente van de jonge provincie, ook wel bekend als ‘De parel van Flevoland’. Urk staat bekend als een levendig en karakteristiek vissersdorp. Ook Urk is een voormalig eiland dat al lang bestond voor het Zuiderzeeproject. En dat eilandgevoel is nog zeer aanwezig bij de Urkers! Men heeft het in Urk daardoor nog steeds over ‘op Urk’ in plaats van ‘in Urk’. Omdat Urk altijd een eiland geweest is, is de scheepvaart en de visserij een belangrijk element binnen Urk. Als je Urk bezoekt dan kom je al bijna vanzelf in de haven van Urk uit. Dit is het kloppend hart van het dorp.

Behalve de haven en de kade van Urk zijn er meer bezienswaardigheden te vinden in het dorp zoals de vuurtoren, het Urker vissersmonument, de Bethelkerk en het Kerkje aan de Zee. Daarnaast is Urk met haar verrassende doorkijkjes, knusse pleintjes, karakteristieke geveltekens en de vele sierlijke decoraties met ankers en scheepjes een prachtig dorp om te voet te verkennen!

camper huren Flevoland

Vuurtoren Urk, door Bogdan Migulski

 

Zelf Flevoland verkennen met de camper? Bekijk hier het aanbod in Flevoland! Klik op de button hieronder om naar ons volledige aanbod te gaan.

 

camper huren Flevoland

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>