De Bretonse cultuur ontdekken in een Roller caravan: de pracht van Bretagne

Jeroen en Astrid hadden een leuke vintage caravan gehuurd die volledig opgeknapt is. Op het  moment van vertrek begeeft de auto het! Paniek? Wordt het overnachten op de oprit?

De eerste keer met een caravan op pad, 1000 kilometer vanuit Limburg naar Bretagne, dat is niet niks! En als dan je eigen auto er mee stopt wordt het helemaal een uitdaging. Gelukkig konden Jeroen en Astrid met de auto van de buurman alsnog naar Frankrijk afreizen. Met Jeroen als reisleider en Astrid als kok.

Bretagne, Breton, Bretons

Ik spreek Jeroen en Astrid bij Erquy in Bretagne op een mooie plek op een Franse camping. De eerste Camptoo-huurders die ik spreek op mijn tour in Frankrijk! Met een ontvangst van Jeroen en Astrid, 2 honden en de Roller caravan is het een mooie aankomst! De plannen waren al een tijdje uitgestippeld, daar houdt Jeroen zich graag mee bezig. Astrid: “Jeroen is wel iemand die de vakantie goed voorbereidt. Hij is mijn reisleider, haha.” Jeroen: “Ik hou er wel van om mijn vakantie goed voor te bereiden inderdaad.” Uit een gids over Bretagne haalt hij een tip voor een boek over Bretagne: Bretonse verhoudingen. “Als je in Zuid-Bretagne bent moet je dit boek zeker lezen. Ik ben ook begonnen met lezen bij de plek waar dit boek zich afspeelt, een dorp verderop. Je ziet het dan zo voor je, hoe hij de kust beschrijft en die dorpen.” We hebben ons wel verbaasd over de regionale cultuur, of misschien wel de Franse cultuur. We hadden bewust een kleine camping gekozen tussen de Fransen. Toen we hier om half 2 ’s middags aankwamen stonden er overal grote Franse families met koelkasten in de voortent. En iedereen heeft een barbecue, om 12 uur gaat die aan tot een uur of half 3 met een paar flessen wijn op tafel. Dat is heel gezellig.” In de vakantie met de caravan staan Jeroen en Astrid op drie verschillende plekken in Bretagne, zodat ze verschillende regio’s zien. 

Lokale producten

Astrid houdt zich veel met eten bezig, ze is kok van beroep en gaat graag op zoek naar biologische en vegetarische producten. “We reden langs een terrein met een gebouw waar ‘Biocoop’ op stond, geen bioscoop, maar een winkeltje met alleen maar biologische producten. Daar ben ik denk ik wel een half uur lekker binnen geweest terwijl Jeroen in de auto zat te lezen. Vaak gaan we ook wel naar de kleine marktjes om een lekker Frans kaasje te kopen.”

Roller caravan

Like a rolling caravan

Astrid en Jeroen zijn begonnen in Zuid-Bretagne en staan bij Erquy, richting het noorden van Bretagne. Het is een mooi compleet plaatje, op de plek met een terras met de honden voor hun groene Roller Team caravan. Astrid: “Toen je hem ging halen appte je ook al meteen hè? ‘Wat een mooie caravan!’ Toen moest je nog 3 uur naar huis rijden haha! Je ziet dat dit een heel persoonlijke caravan is en dat vind ik wel heel leuk.” Jeroen: “En een mooi verhaal erbij! Twee jonge mensen die 2 maanden lang hun lief en leed erin hebben gestopt en wilden investeren in het pimpen van deze caravan. Het klikte meteen toen ik hem kwam ophalen en Tariq (de eigenaar) legde ook alles uit met trots. Dat gaf een heel prettig gevoel. Ik heb niet het gevoel dat ik in iemand anders zijn caravan zit. Wij krijgen ook veel complimentjes van andere mensen op de camping, dat is geweldig. Je bent er dan zelf ook trots op want het voelt al heel snel als je eigen caravan. Gek is dat hè?”

Astrid:“Je moet het echt leuk vinden zo’n caravan maar wij vinden dat wel wat. Ik hou van lekker koken dus ik wilde wel een groter aanrecht met 2 pitten. Dit is echt heerlijk om in te koken.”

Chateaulin: Hoogtepunt van de vakantie?

Jeroen: “Waar ik nog wel heel erg naar uitkijk is onze volgende camping bij Chateaulin. Daar staan we bij Engelsen op een hele kleine camping met een biologische tuin en je kan er biologische producten kopen. Het ligt in een gebied waar verder niks te doen is, weinig toerisme. Je kunt vanaf Chateaulin wel naar de ruige kust, maar dat is zo’n 30 km rijden. Wij hebben er voor gekozen om bewust wat teruggetrokkener te zitten die laatste week. Iets meer afgezonderd, maar de natuur is even mooi. Als je zo naar drie plekken gaat dan is zo’n caravan wel lekker. Je zet ‘m neer, even recht en dan ben je klaar.”

Astrid: Dat is wel het voordeel ten opzichte van een tent. Nu gaan we veel relaxter. We kunnen goed samenwerken maar als je een stel bent met twee kapiteins op één schip dan kun je beter een camper of caravan huren, haha.”

Roller caravan

Tips van de doorgewinterde reizigers

Jeroen en Astrid hebben al heel veel gereisd. Voor oktober staat een trip naar Nepal gepland; Alaska, Ecuador en Costa Rica zijn eerder al bezocht. Jeroen beklimt ook graag de bergen. Als ik vraag of ze nog een leuke tip hebben voor een vakantiebestemming is het antwoord ook één woord: “bergen”. Astrid: “Wij gaan bijna altijd naar de bergen.” Jeroen: “Ik ben helemaal verzot op het gebied van de Hohe Tauern onder de Grossglockner. Daar kun je prachtige huttentochten maken. Het Ötztal is prachtig. Je moet daar wel iets meer ervaren zijn, omdat je daar ook gletsjers over moet. Het is echt een stiltegebied, rustig met maar weinig toeristen. Als laatste tip: als je met een klein campertje bent dan is Camping des Glaciers in Wallis in de buurt van de Mont Blanc ook een prachtig gebied. Je kan daar schitterend op een alpencamping staan zonder vaste plekken.”

 

Bedankt voor het biertje en het verhaal Astrid en Jeroen! Hopelijk tot ziens! Zelf het avontuur aangaan? Klik op de button voor het volledige aanbod aan caravans. 

Caravans

 

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>