Hoe blijf je een relaxte mama op campervakantie?

Die vraag kunnen we maar aan één iemand het beste stellen: Elsbeth van de Club van Relaxte Moeders. Deze zomer ging ze voor 6 weken op pad met een camper, haar man Henno, dochter Keet en zoon Teun. Wat kun je in 6 weken allemaal ontdekken en hoe blijf je zo lang een relaxte mama?

Wat was jullie plan?

Het einddoel en ons verste punt was Vigo. In Vigo hebben we 4 dagen in een supermooi hotel gezeten waar Keet een skateboard-wedstrijd had op een groot extreme sport event. We mochten de camper daar parkeren en we hadden een hele luxe suite gekregen. Na 4 weken in de camper was het wel te gek om even in die luxe te zitten. Tijdens de reis zochten we de mooiste stranden en de leuke plekken om lekker met z’n vieren te zijn. Voor ons is de vakantie al begonnen als we uit Utrecht wegrijden. Wij vinden het gewoon echt leuk om op reis te zijn. Het rijden vinden we ook leuk en de kinderen vinden het ook prima om langere ritten te maken, die vermaken zich wel. Onderweg naar Vigo zijn we langs de hele Spaanse kust, door Galicië gegaan.

relaxte mama

Dus 6 weken op vakantie: In de eerste week ging jullie camper al kapot. Hoe moest dat verder?

Elsbeth: “Onderweg in Frankrijk kregen we inderdaad pech. Toen we wegreden bij een tolpoortje klonk de motor ineens anders. Nog geen uur later werden we op een sleepwagen gezet en naar een garage tien minuten verderop gereden. Toch een iets andere camping dan we hadden bedacht. Gelukkig hadden we daar een gigantisch mooi skatepark in de achtertuin, dus dat viel dan weer mee.

camper skateboarden

Wat vinden de kinderen van een campervakantie?

Zij vinden het ook superleuk! Hoewel, als ik vraag aan Teun wat hij het leukste vond dan zegt hij toch Vigo omdat we daar in een superluxe hotel zaten, haha. Het is wel leuk om een beetje afwisseling te hebben. Af en toe een camperplaats aan het strand waar verder niks is en dan na een paar dagen weer een wat luxere camping met een zwembad. Teun was 7 jaar deze vakantie en we bezoeken veel plekken. Dat is leuk voor hem maar kan ook vermoeiend zijn. Wat mooi is, is dat je nu altijd je huisje bij je hebt met zijn speelgoed. Teun wil niet te veel lopen, maar we hebben ook fietsen bij ons en ik vind het wel heel erg lekker om de stad met een fiets te verkennen. Keet heeft altijd een skateboard bij zich dus die gaat lekker met Henno met zijn skateboard.

camper skateboarden

Wat was het moment dat je dacht, nu ga ik een camper kopen?

Toen Teun 1 of 2 was hebben we een keer een camper gehuurd maar toen hadden we nog niet meteen het virus te pakken. Toen waren we ook nog niet echt goede camperaars, we bleven lang op één plek staan en benutten we niet de ultieme vrijheid ie een camper biedt. 3 jaar geleden zijn we naar Amerika geweest op vakantie daar hadden we echt zo’n meeega camper gehuurd, veel te lang en die ook nog kan uitschuiven in de breedte. Dat was niet helemaal de bedoeling maar ik was te laat met reserveren en toen hadden ze alleen nog deze. Die vakantie was echt te gek, toen hebben we 3 weken door California getrokken, wildkamperen en op campings. We konden de knop wat sneller omzetten en snel weer door gaan na een nachtje. En toen waren we hooked!

Henno heeft heel lang nagedacht over hoe hij de inrichting precies wilde. We wilden niet dat je het bed nog zou moeten opmaken als je ergens aankomt. Wij slapen nu in de alkoof en de kinderen slapen in een vast stapelbed. Toen we deze camper zagen wisten we ook meteen dat dit ‘m was. In maart 2017 hebben we deze gekocht.

camper skateboarden

Jullie zijn al hooked, blijven de kinderen ook nog lang meegaan op een campervakantie?

Als Keet nog de tijd heeft dan blijft ze dit denk ik nog wel lang doen. En ze kan natuurlijk altijd vrienden mee met een tentje en we zijn ook niet de hele tijd met zijn vieren. We kwamen ook nog vrienden tegen die ook via Camptoo hadden gehuurd, en er kwamen vrienden met het vliegtuig met een tentje. Voor haar blijft het ook leuk omdat we die skateparken gaan bezoeken. Zij ziet dan mensen die ze kent of die ze via Instagram kent, óf dat mensen haar herkennen, want ze is wel een soort van bekend(deze wedstrijd werd ze derde achter de nummer 1 van de wereld!). Als wij naar een skatepark gaan is dat voor Teun minder leuk, want hij is geen skateboarder. Gelukkig heeft hij lekker zijn speelgoed in de camper. In Amerika deed hij dan nog wel eens een middagslaapje.

En met z’n vieren in de camper, blijft dat een beetje relaxed?

Dat gaat eigenlijk heel erg goed! Teun en Keet zien elkaar normaal wat minder vaak dus nu zitten ze elkaar wel net iets meer te plagen. Tijdens de vakantie skateboard Keet misschien net wat minder en heeft ze dan wat energie over.

Zitten de kinderen dan lekker achterin?

Die zitten soms gewoon lekker Netflix te kijken. We zijn ook heel erg fan van luisterboeken dus als we echt lange stukken rijden zetten we ook wel luisterboeken aan.

Wat wil je andere gezinnen meegeven die het camperen overwegen?

Het is een groot avontuur, je hebt vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, niet alles is dichtgetimmerd. Als je avonturen wilt beleven met je kinderen en herinneringen wilt maken is dit de manier.

Als tip kan ik nog meegeven: Neem een heleboel eten mee dat thuis nog in de koelkast stond. Je zal net zien dat er iemand honger krijgt zodra je op de snelweg zit. Dat maakt dan niet uit want je hebt dan alles bij je in de koelkast van de camper. Bij de Ikea kun je ook van die handige plastic zakjes kopen met ritssluitingen. Dan hoef je niet allemaal bakjes mee te nemen. Als je dan eten over hebt kun je het daarin even in de vriezer gooien. Zo hebben we over de laatste jaren wel wat handigheidjes gevonden.  

Hoe bepalen jullie waar jullie overnachten?

Je wordt ook steeds handiger met campings zoeken. We zoeken vaak via Google bijvoorbeeld op ‘camping Santander’ en je wordt steeds handiger in de leuke campings zo te vinden. Wij gebruiken ook een boek, I love the Seaside voor Spanje en Portugal. Daar staan campings in maar ook leuke hotspots en daar hebben we gekeken wat leuke plekken waren. Die campings staan dan ook sneller vol omdat ze nu in dat boekje staan. Een andere goede tip is: vraag veel aan medereizigers. We kwamen mensen tegen uit Den Haag en die hebben superleuke tips gegeven voor wildkampeerplekken in Galicië waar we heel veel plezier aan hebben gehad. Dus vraag aan elkaar de mooie plekjes!

Wat leuk om jullie verhaal te horen Elsbeth! Veel camperplezier nog en tot de volgende keer! Elsbeth startte in 2012 de Club van Relaxte Moeders toen haar eerste boek Relax Mama! uitkwam. Ben je benieuwd en wil je meer lezen? Neem dan een kijkje op de blog of lees het artikel over panne tijdens de vakantie, óf waarom een campervakantie ideaal is met een gezin. Wil je zelf graag een camper huren? Bekijk hier onze campers die geschikt zijn voor gezinnen.

 

Bekijk alle familiecampers

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>