Écht midden in de natuur kamperen, logeren bij de boswachter!

Wanneer ga je nou nog écht terug de natuur in? Dat kan maar op weinig plekken in Nederland, maar bij staatsbosbeheer kun je nog echt lekker midden in de natuur kamperen, logeren bij de boswachter. Ik mocht het zelf testen en ging naar natuurkampeerterrein Borger in Drenthe. Wat mij opviel? De vogelgeluiden zijn bijna oorverdovend door de heerlijke stilte.

De weg ernaartoe belooft al veel goeds: De laatste minuten ben ik omringd door bomen en ben ik niemand meer tegengekomen. Opeens zie ik een parkeerplaats en een bordje ‘natuurkampeerterrein Borger’. In een grote open plek midden in het bos zijn er ineens wel camperaars en mensen met tentjes. Dit ziet er echt geweldig uit en ik baal nu al dat ik hier maar 1 nachtje kan blijven, maar ik ga logeren bij de boswachter!  

Bakker en boswachter

’s Avonds is het rustig, er wordt een potje voetbal gespeeld door een paar jongens op blote voeten, en sommige kampeerders lopen nog een rondje door het bos. Om 11 uur is het doodstil. Als ik ‘s ochtends wakker wordt, is boswachter Martijn Harms al bezig met zijn rondje over het natuurkampeerterrein. De bakker heeft net broodjes gebracht dus de meeste kampeerders zitten net aan het ontbijt. Martijn is de opzichter van het terrein maar tegelijkertijd ook gastheer, klusjesman, helpt bij de boekingen én natuurlijk boswachter (zie ook bovenstaande video). Martijn Harms: “Waarom hier kamperen? Hier kun je echt lekker tot rust komen. Wij staan voor rust en ruimte, geen WiFi. Echt tot rust komen. Op natuurkampeerterrein Borger is er 3000 hectare bos om je heen. Je kunt hier wandelen en fietsen of naar het boomkroonpad, maar ook kun je de hunebedden bezoeken.”

kamperen in de natuur

’s Avonds bij het kampvuur

Er zijn veel mensen met campers (een aantal plekken heeft elektriciteit), maar ook grotere tenten, trekkerstentjes en een tipitent. In het midden van de camping staat een grote vuurplaats waar normaal gesproken een kampvuur gemaakt kan worden en iedereen gezellig bij elkaar kan gaan zitten. Vandaag kan dat niet, door de droogte in juli en augustus is het op dit moment niet verantwoord. Verschillende mensen komen al vragen bij boswachter Martijn vragen of het al weer kan. Sowieso maakt Martijn met iedereen wel even een praatje. Helaas moeten de kampvuurliefhebbers nog even wachten: Martijn wacht nog op bericht van de brandweer. Maar ook zonder vuur is dit een geweldige plek voor jong en oud. 

Kamperen in de natuur

Kamperen in de natuur voor jong en oud

Jonge gezinnen met kinderen, oudere stellen en ook jongeren komen op de natuur af. Pauline (26) staat op het kampeerterrein met een omgebouwde camperbus die ze heeft gehuurd via Camptoo: “Je begint vanaf je camper met wandelen want je staat echt midden in het bos, dat is echt geweldig. Er zijn weinig voorzieningen en niet zo’n enorm grote camping, gewoon allemaal lekker basic.” Overdag zijn veel mensen inderdaad wandelen, fietsen of op bezoek bij de hunnebedden. In de weekenden is het hier extra druk, maar er zijn ook kampeerders die een hele week of twee weken blijven. Toch hoef je niet op een plek te blijven om op deze manier van de natuur te genieten. 

Staatsbosbeheer heeft namelijk 22 terreinen door heel Nederland. Om te logeren bij de boswachter op een natuurkampeerterrein schaf je één keer een natuurkampeerkaart die voor de rest van het jaar geldig is. Ik was in ieder geval wel overtuigd en ben dezelfde week ook nog op Landgoed Quadenoord gaan staan. Opnieuw heel mooi in het bos, maar toch weer heel anders. Kijk voor alle kampeerterreinen op de site van staatsbosbeheer of download hier de app. Wil je zelf een camper huren om lekker in de natuur te staan? Bekijk dan ons aanbod.

Bekijk al onze campers en caravans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>