Duurzaam kamperen: hoe doe je dat?

We kunnen en willen steeds meer. We kunnen makkelijker de wereld over vliegen, en een mooie kampeerreis is snel gemaakt. Onze reislust heeft alleen ook zijn belasting voor het milieu. Hoe kunnen we er voor zorgen dat we duurzaam kunnen kamperen en zo op een goede manier van de natuur kunnen blijven genieten?

De Groene Koepel zet zich in voor de duurzame ontwikkeling van groene verblijfsaccommodaties en maakt het voor veel kampeerders mogelijk om het plezier en de rust van de natuur te laten ontdekken. Met het Green Key keurmerk ondersteunen ze duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche die zich inzetten om het milieu zo veel mogelijk te sparen. We vroegen De Groene Koepel om advies.

Hoe doen we dat nou, duurzaam kamperen?

Wat is voor jullie de reden om te kijken naar duurzaamheid voor natuurrecreatie?

We zijn ervan overtuigd dat de verblijfsrecreatie duurzamer en met meer oog voor mens en omgeving kan worden ingericht en zetten ons graag hiervoor in via de bij ons aangesloten locaties. Hiermee willen we bijdragen aan een verbeterde, gezonde wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur.

We willen de kampeerders terug de natuur in krijgen en hem/haar het plezier, maar ook de rust en de gezondheid bieden die daarmee gepaard gaan. Tegelijkertijd willen we hen en de gehele verblijfsrecreatie inspireren duurzamer om te gaan met mens en natuur.

Kamperen in de natuur

Hoe kunnen wij, kampeerders, er voor zorgen dat onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wordt?

Door (relatief) dichtbij huis op vakantie te gaan hou je de ecologische voetafdruk natuurlijk het kleinst. Helemaal als je daarbij op de fiets of te voet gaat. Ga je verder weg? Ook dan kun je keuzes maken die het milieu ten goede komen. Neem bijvoorbeeld eens de trein, in plaats van het vliegtuig. Of neem eenmaal aangekomen op de bestemming wat vaker de fiets of verken al wandelend de omgeving.

En bij het kiezen van je vakantiebestemming kun je letten op kampeerterreinen of accommodaties waar met zorg wordt omgegaan met de omgeving. Hebben de ondernemers oog voor duurzaamheid? Bij Natuurkampeerterreinen in ieder geval aan het juiste adres!

duurzaam kamperen

Duurzaam kamperen op een Natuurkampeerterrein

Wat zijn de eisen voor een Natuurkampeerterrein?

Wij hebben richtlijnen voor erkenning, inrichting en beheer van Natuurkampeerterreinen. Zo ligt een Natuurkampeerterrein bijvoorbeeld altijd landschappelijk mooi, is er weinig geluidsoverlast (van bijvoorbeeld een drukke weg), en speelt de natuur de hoofdrol. Je vindt er dus geen animatie of een drukke cafetaria, maar vaak wel een kampvuurplek of slechtweerruimte. Auto’s staan op de parkeerplaats zodat het terrein zelf autovrij is. Ook heel fijn voor kinderen! Er zijn op een Natuurkampeerterrein geen vaste plaatsen of seizoenplaatsen. Wanneer de kampeerder weer weg is, is de natuur weer de natuur. En ondernemers van een Natuurkampeerterrein staan voor duurzaam en verantwoord beheer, met oog voor mens én omgeving.

kamperen in de natuur

Wij gingen ook logeren bij de boswachter: bekijk hier hoe dat er uit ziet.

En hoe kan iemand aan het Green Key keurmerk komen?

Natuurkampeerterreinen dragen het logo Green Key, het internationale keurmerk voor duurzaam ondernemen in de toeristische en recreatieve sector. De Groene Koepel heeft samen met Stichting Keurmerk Milieu Veiligheid Kwaliteit speciale richtlijnen opgesteld voor de Green Key voor Natuurkampeerterreinen. Ook helpen wij ondernemers bij het aanvragen van de Green Key. Kijk voor meer informatie op de website van Green key.

Korte en lange termijn

Als het aan de Groene Koepel lag, wat zou er op korte en lange termijn veranderen om de duurzaamheid in het kamperen te verbeteren?

Door het aanbieden van cursussen en kennissessies voor recreatieondernemers hopen wij ondernemers te helpen en te stimuleren om (nog) duurzamer te worden. Bijvoorbeeld door het gebruik van groene stroom of het opwekken van energie via zonnepanelen, het gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen, een goede afvalscheiding etc. Het zou mooi zijn als Natuurkampeerterreinen straks helemaal klimaatneutraal zijn.

Ook lijkt het ons fantastisch als meer recreatieondernemers een deel van het terrein beschikbaar maken voor permacultuur (eetbaar landschap). Niet alleen is dat gaaf voor de gast (wat is er nu fijner dan versgeplukte bessen ´s ochtends bij het ontbijt), ook is het heel goed voor de biodiversiteit.

duurzaam kamperen

Wij stimuleren fietsen en wandelen, bijvoorbeeld door het uitzetten van meerdaagse Natuurkampeerroutes. Daarnaast hopen we dat steeds meer kampeerders duurzame kampeermiddelen aanschaffen. Of dat ze bijvoorbeeld op pad gaan met een camper via Camptoo, in plaats van zelf een nieuwe camper aan te schaffen.

zonnedouche

Je kunt ook je eigen zonnedouche meenemen: kijk hier hoe dat werkt

Camptoo in de toekomst

Heb je nog een tip voor Camptoo wat betreft duurzaamheid?
Het zou mooi zijn als jullie bewuste klant kan kiezen voor de meest ´duurzame´ campers. Bijvoorbeeld campers van bouwjaar 2005 of later (iig geen diesel), kleine camperbusjes en natuurlijk jullie elektrische camper.

Elektrische camper

Lees hier meer over onze elektrische camper

Bij Camptoo vinden we het ook belangrijk dat iedereen duurzaam van de natuur kan genieten. Met elkaar zorgen we ervoor dat er veel minder campers worden geproduceerd en dat je zelf je vakantie zo duurzaam mogelijk kunt maken. Met het delen van campers en caravans, onze elektrische camper en onze komende samenwerking met JustDiggit zijn we hard op weg. Wat zouden we volgens jou nog moeten doen om het kamperen duurzamer te maken? Laat het ons weten in de reacties.

Bekijk al onze campers en caravans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>