Ooit een dorp, nu een bijzonder Italiaans meer

In Italië liggen vele mooie meren, waaronder Lago di Rèsia - en dit is zeker geen doorsnee meer. Er torent namelijk een idyllische kerktoren boven het water uit.

Heb je je ooit afgevraagd hoe een verdronken dorpje er uit zou zien? Nee? Dan zou ik toch het Reschenmeer maar eens bewonderen. Het Reschenmeer – of zoals de Italianen zelf zeggen: Lago di Rèsia – ligt in Zuid-Tirol, Noord-Italië. Het stuwmeer ligt op ongeveer 1520 meter hoogte, net over de Oostenrijks-Italiaanse grens. Het is een uniek geval dat je niet snel meer zult vergeten.

Wat doet die kerktoren daar nou?

Een mooi blauw meer en dan ineens… zie je een kerktoren uit het water opkomen. Huh? Iedere kerk is weer anders, maar dit is overduidelijk een wel heel bijzonder exemplaar. Een verdwaalde kerktoren die uit het water steekt met een mooie gebergte op de achtergrond; dit zorgt voor een bijzonder plaatje. De kerk was ooit onderdeel van een dorpje: Graun.

Reschenmeer

Er was eens …

Maar goed, hoe zit het nou toch allemaal? Een kerktoren steekt natuurlijk niet zomaar boven een meer uit, daar zit een geschiedenis achter. Het Reschenmeer is zo’n 70 jaar geleden ontstaan en is een stuwmeer, wat betekent dat het meer is ontstaan na de aanleg van een stuwdam. In 1950 is deze aangelegd voor elektriciteitsopwekking, maar ten koste van het dorpje Alt-Graun. 163 huizen werden afgebroken en 523 hectare land werd onder water gezet. Nu is alleen de kerktoren nog over, en een bijzondere vakantiebestemming.

Trappen, drijven en stappen

Houd jij van fietsen? Neem dan vooral je fiets mee op vakantie, er loopt namelijk een fietspad door Alt-Graun, onder water! Oké, dat laatste is niet helemaal waar maar er loopt wel een fietspad rond het meer. Geniet van het uitzicht terwijl je lekker rustig langs het water fietst.

Reschenmeer

Wil je de toren van dichterbij bekijken? Ook dat kan. Van halverwege juli tot oktober kun je een boottocht maken over het meer. Tijdens de boottocht vertelt de kapitein je meer over de in het water verdronken dorpen (Graun, Reschen en Arlund).

Reschenmeer

Bezoek je het meer na oktober? Dan wandel je toch gewoon naar de toren toe? Lago di Rèsia is een meer met mooi blauw water, dat ’s winters natuurlijk ook kan bevriezen. Wie weet heb je geluk en wandel jij deze winter naar de kerktoren toe. Ook ’s winters is het meer dus een bijzondere bestemming.

Reschenmeer

Val Venosta

In de omgeving van het Reschenmeer is ook genoeg te beleven. Het meer ligt in Zuid-Tirol, in Val Venosta om precies te zijn en hier vind je een aantal wintersportgebieden, waaronder Solda.

Reschenmeer

Verder is Italië verrijkt met nog vele andere mooie meren. Een ander speciaal meer dat je in het noorden van Italië vindt, is bijvoorbeeld Lago di Braies, weleens van gehoord? Er valt nog zoveel meer te ontdekken 😉

Geschikte camper

Je zou het Reschenmeer en de mooie omgeving ervan bijvoorbeeld kunnen verkennen met een van onze campers, bekijk ze via de button hieronder. Overnachten nabij het meer kan bijvoorbeeld op camping Thöni.

 

Bekijk al onze campers en caravans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>