Camperroute uitgestippeld: roadtrip door Andalusië

Een roadtrip langs drie van de vele schitterende witte dorpjes in Andalusië: krijtwitte huisjes, vrolijk gekleurde bloemen, kronkelende straatjes, turquoise water én een tripje naar Marokko.

Andalusië is de streek van de olijfolie maar ook van de schitterende witte dorpjes: pueblos blancos, zoals de Spanjaarden zelf zouden zeggen. Deze dorpen staan vol met witte huisjes, maar aan kleur ontbreekt het er zeker niet. Vele vrolijk gekleurde bloemen in de straatjes en steegjes zijn kenmerkend voor de witte dorpen. Een geweldige route voor een roadtrip door Andalusië.

Pueblos blancos

Behalve dat de Spaanse witte huizen er prachtig uitzien, zijn ze ook functioneel. De witte ‘kleur’ kaatst het zonlicht terug en zo wordt de warmte buiten gehouden. Geen overbodige luxe, want ’s zomers kunnen de temperaturen hoog oplopen in Andalusië. In Andalusië liggen in totaal zo’n 25 witte dorpen, waarvan we drie uitlichten voor een zevendaagse route door Andalusië.

“La ruta”

roadtrip door Andalusië

Vejer de la Frontera

Eenmaal aangekomen bij Vejer de la Frontera en de camper geparkeerd? Dan is het natuurlijk leuk om het eerste witte dorpje van deze route te verkennen. Als je door de straatjes en steegjes langs de – uiteraard krijtwitte – huisjes loopt, passeer je onder andere gezellige (flamenco)barretjes en de Plaza de España (een pleintje met een mooie fontein).

Roadtrip door Andalusië

In de omgeving

Ook de omgeving van Vejer de la Frontera biedt leuke uitstapjes voor je roadtrip door Andalusië: van Spaanse strandjes tot Marokkaanse cultuur.

De historische havenstad Cádiz. 
Deze havenstad ligt op zo’n 45 minuten rijden vanaf Vejer de la Frontera. Cádiz is omgeven door water, en tóch zonder veerboot te bereiken; sinds 2015 is Cádiz door een brug verbonden met het vaste land. Cádiz is een stad met mooie architectuur, onder andere Catedral Nueva is een bezoekje waard tijdens je roadtrip door Andalusië.

Stranden
Vejer de la Frontera ligt nabij de kust, dus een dagje strand kan een leuke afwisseling zijn van de wandelingen door de pittoreske straatjes en terrasjes. Bezoek bijvoorbeeld Bolonia of Zahara de los Atunes.

Tanger (Marokko)
Klaar voor een wat grotere afwisseling? Binnen twee uur kun je in Marokko zijn vanaf je roadtrip door Andalusië. Marokko?! Ja, dankzij een veerboot is het mogelijk om een oversteek te maken voor een cultureel uitstapje in Tanger. De reis naar Tanger zal vanaf Vejer de la Frontera ongeveer 2 uur duren. Bezoek in Tanger bijvoorbeeld het Kasbah Museum, geniet van een ontspannen hammamsessie bij El Minzah Wellness of plof neer op één van de terrasjes op Petit Socco, een pittoresk pleintje in het centrum van Tanger.

— Overnachten —
Camping Vejer

Zahara de la Sierra

Onderweg naar het volgende witte dorpje (Zahara de la Sierra) passeer je Sierra de Grazalema, een mooi stukje groene natuur in Andalusië dat ook voor de wandelfans zéker een bezoekje waard is.

roadtrip door Andalusië

Op de bovenstaande foto kun je het mooie turquoise water al zien liggen: het Zahara-El Gastor waterreservoir. Een van de dingen die een bezoekje aan dit witte dorp meer dan waard maken. Zahara de la Sierra ligt in het binnenland, maar is omgeven door het heldere water van dit reservoir, en heeft zo tóch mooie mogelijkheid voor een frisse duik.

roadtrip door Andalusië

In Zahara de la Sierra vind je veel steile straatjes en steegjes. Dit witte dorpje ligt namelijk op een enorme rots. De naam van dit dorpje is dan ook niet zomaar gekozen, Zahara betekent letterlijk: ‘gigantische rots’. Het uitzicht op het omringende landschap is adembenemend.

vejer de la frontera

De klokkentoren (Torre del Homenaje) biedt een mooie manier om het uitzicht te bewonderen. Na drie trappen bereik je het bovenste terras. Een deel van het oude waarschuwingssysteem is nog te zien, met een aantal kastelen zichtbaar op de achtergrond.

— Overnachten —
Camping Finca Vegana

Setenil de las Bodegas

De weg naar langs het waterreservoir leidt je naar de volgende witte bestemming: Setenil de las Bodegas; ook een dorpje dat je zeker niet mag overslaan. De huisjes in Zahara de la Sierra staan óp een enorme rots, in Setenil de las Bodegas staan huisjes waarvan je zou kunnen zeggen dat ze ónderdeel zijn van een rots. De rotswoningen maken Setenil de las Bodegas een bijzonder dorpje. Eén van de meest unieke straatjes in Setenil de las Bodegas is de ‘Cueva de la Sombra’, hier steekt de rotswand zover uit dat deze samen met de huizen eronder een tunnel vormt. Ook een bezoekje aan (de overblijfselen van) het Moorste kasteel is de moeite waard.

— Overnachten —
Camping Pueblo Blanco in Olvera, nabij Setenil de las Bodegas

 

Eenmaal aangekomen in Tanger en je wilt nog verder Marokko verkennen? Dat kan! We hebben hier ook een prachtige route voor uitgestippeld.

Reistijden voor roadtrip door Andalusië

Vejer de la Frontera – Zahara de la Sierra: 2 uur (122 km)

Zahara de la Sierra – Setenil de las Bodegas: 1 uur (45 km)

Ken jij meer leuke plekjes of andere witte dorpjes die een bezoekje waard zijn? Laat een reactie achter, we zijn benieuwd!

Bekijk al onze campers en caravans

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>