Fotograaf Chris König over winterkamperen met Camptoo

"‘s Ochtends een kopje koffie maken vanuit je bed en na rustig wakker worden meteen genieten van al het moois wat Schotland te bieden heeft." Chris König genoot met volle teugen van Schotland en maakte daar prachtige foto's bij. Wij waren vooral benieuwd: hoe beviel het kamperen in de winter?

– Je maakt veel bijzondere reizen in IJsland, Schotland en andere outdoorbestemmingen. Waarom wilde je nu eens graag in de winter weg?  
Voor mij is de winter juist een periode die een bestemming heel interessant maakt: je moet wat meer je best doen om op bepaalde plekken te komen, in verband met de weersomstandigheden en juist die ruige omgevingsfactoren maken dat de plek waar je naartoe gaat nóg gaver is. Als je dan ook nog eens het geluk hebt van een laag witte sneeuw op de interessante bergtoppen is het beeld compleet. Afzien in wind en kou maken dat de warme koffie in dat schattige cafeetje op de hoek extra goed smaakt!
Schotland winterkamperen
– Een paar praktische vragen om mee te beginnen? Hoe blijf je warm? Extra dekens mee? Hoe kom je aan elektriciteit? Wil je niet het liefst in bed blijven liggen als je ’s ochtends in het donker wakker wordt? 
Wanneer ik in een tent kampeer, heb ik altijd een goede donsslaapzak bij me die ook tot temperaturen van -10 nog voor genoeg warmte zorgen. In zo’n geval heb ik dan ook geen elektriciteit en gaat alles lekker old-school met dikke laagjes, een hoofdlampje voor de noodgevallen en een gasbrandertje om lekker warm eten binnen te krijgen. Met onze wintertrip naar Schotland hadden we de luxe om een kampeerbus te gebruiken die zowel elektriciteit als verwarming had. Zo waren de nachten alles behalve afzien en werd het winterse kamperen bijna té makkelijk! In de ochtend blijf je het liefst onder de warme dekens liggen, maar wanneer je vanuit bed een kopje koffie op het fornuis kan zetten om vervolgens door de gordijntjes te kijken en getrakteerd te worden op een prachtig winters landschap, dan ben je zo uit bed gesprongen om op verkenningstocht te gaan!
Wildkamperen Schotland
– Waar liggen de grootste uitdagingen van kamperen in hartje winter? Houd je de weersvoorspellingen continu in de gaten, bijvoorbeeld om sneeuwval voor te zijn?
Het is vooral belangrijk om een goede locatie te kiezen waar je de nacht doorbrengt: je wilt niet dat de wind zich zodanig op jouw plekje concentreert dat het gevaarlijk wordt en ook is het fijn als je wat meer beschut bent tegen de neerslag, als het enigszins kan. We kijken in de avond vaak wat de wind gaat doen en passen aan de hand daarvan de locatie aan. De grote uitdaging zit ‘m meer in de tripjes die je tijdens een dag maakt: ik vind het fantastisch om de hoogste bergen uit de omgeving te gaan verkennen en als je dan van tevoren niet goed naar de weersvoorspellingen hebt gekeken, kan het heel snel heel gevaarlijk worden. Goed materiaal en kennis nemen van de omstandigheden zijn erg belangrijk!
Wildkamperen Schotland
– Maar laagseizoen betekent vast ook prachtige natuurlandschappen voor jou alleen? Hoe is dat? 
Dit is precies wat we in Schotland hebben ervaren! Zo was de kampeerbus bijvoorbeeld geparkeerd aan het begin van de Old man of Storr trail en met een vroege wekker (die in de winter ook weer niet zó vroeg is), waren we als eersten onderweg en tegen de tijd dat we de prachtige rotsformaties hadden bereikt, waren we nog steeds de enige aanwezigen. Zo een locatie, volledig afgezonderd van drukke activiteit en dan met een opgaande zon of mysterieuze mist: dat is waar ik het voor doe!
 
– Jij als doorgewinterde winterkampeerder hebt vast een paar goede tips voor toekomstige avonturiers? Raad je het aan en waar moeten zij op letten?
Wanneer je je gaat voorbereiden op een trip heb ik vaker dan eens ervaren dat je nét wat extra moet meenemen ten opzichte van wat je denkt. Ga nou maar voor dat extra thermo laagje, een slaapzak die een koudere temperatuur aan kan en toch een paar reserveschoenen, want op het moment dat de omstandigheden niet zo goed zijn als voorspeld, kan je met de juiste maatregelen nog net zo hard genieten! Ga uit van de slechtste situatie qua weersomstandigheden en alles voelt als een prachtige bonus.
Chris König
Wil je meer weten over Chris zijn reis? Lees dan ook zijn blog op Wearetravellers. Wil je meer prachtige foto’s zien van Chris? Volg hem dan op Instagram of bekijk zijn website en leer zelf mooie foto’s maken! Wil je zelf graag Schotland ontdekken? Bekijk dan onze campers via de button hieronder.

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>