Voor het eerst op pad met de e-camper?

Het is groen, geruisloos en lust geen brandstof. Rara, wat is het? De elektrische camper natuurlijk, de toekomst van duurzaam kamperen! Maar hoe gaat een reis met zo'n e-camper eigenlijk in zijn werk? Hoe lang gaat de batterij mee? Waar vind je laadpalen? En hoe 'tank' je?

De eerste generatie e-camper-pioniers heeft ons platform al gevonden. Maar in de nabije toekomst zullen we de e-camper allemaal omarmen. Want uiterlijk in 2050 is het over en uit met de verbrandingsmotor, als het aan de Europese Unie ligt. Of dat toekomstmuziek is? Allesbehalve. Wij helpen je alvast elektrisch op weg.

Goed om te weten

Het grote voordeel van een elektrische camper is dat je de wereld kunt verkennen zonder die te bevuilen met schadelijke uitlaatgassen. Geruisloos zoef je door eindeloze wijngaarden, langs zonnige stranden en over drukke boulevards met het gevoel dat je de wereld een beetje beter maakt. Nadeel is wel dat de batterijen van de eerste generatie e-campers om de paar uur aan de laadpaal moet. De batterijen van de e-campers van Camptoo hebben een actieradius van ongeveer 120 kilometer – bergop een beetje minder, bergaf een beetje meer – en dat betekent dat jij als pionier om de één, twee uur een oplaadmomentje moet creëren.

Laadpassen

Heeft jouw e-camper dorst gekregen? Zoek dan snel een laadpaal op. Om die te activeren maak je gebruik van een laadpas – of sleutelhanger. Die zijn er niet in allerlei soorten en maten, maar wel van verschillende aanbieders. Dat zijn er inmiddels zoveel dat je door de passen de lader niet meer ziet. Elke aanbieder heeft een eigen dekking en dus is het noodzaak om voordat je op reis gaat uit te zoeken welke aanbieder vertegenwoordigd is op (weg naar) jouw bestemming. Voor onze Libelle-reis in Valsugana in het noorden van Italië gebruikten wij een laadpas van NewMotion, maar andere veelgebruikte aanbieders zijn ANWB, ChargeNow en Plugsurfing. Bij sommige providers vragen maandelijkse servicekosten, bij andere betaal je transactiekosten per laadsessie.

Waar laad je? Hoe laad je?

Als je weet waar jouw vakantie naartoe gaat, dan doe je er goed aan van tevoren te kijken waar langs de route de laadpalen staan. De aanbieder van jouw laadpas beschikt als het goed is over een mobiele applicatie waarop die allemaal staan aangegeven, van snellader tot laders met een lagere laadsnelheid. Ook kun je filteren op het type aansluiting van de laders, want niet elk e-voertuig heeft dezelfde stekker. Camptoo maakte eerder een video over hoe je de batterij van de e-camper oplaadt, hoe je een e-beestje bestuurt én, natuurlijk ook niet onbelangrijk, hoe je die installeert zodra jij jouw ideale kampeerplekje hebt gevonden.

Kun je in alle landen even goed e-camperen?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: was het maar zo! Sommige landen strooien met laadpalen alsof het hagelslag is, in andere is de boterham dun belegd. Een van de meest e-vriendelijke bestemmingen is Zwitserland. De Zwitsers hebben de hemelse Grand Tour, een circulaire route door hun wonderschone Alpenlandschappen, nu ook voorzien van meer dan tweehonderd laadpalen, waardoor je die met recht dé E-Grand Tour mag van Europa kunt noemen. Bekijk hier de Grand Tour en bekijk hier alles over de Grand Tour met een elektrisch voertuig.

Uitdagender is de roadtrip die Libelle maakte in Valsugana, Italië. Laadpalen zijn er in deze Middeleeuwse setting (nog) niet in overvloed, met het aangename gevolg dat je als een ontdekkingsreiziger stad en land afreist op zoek naar laadpalen en plekjes ontdekt die je anders niet gezien had. In andere woorden: zoete herinneringen en hartige foccaccia’s terwijl je de wereld een stukje beter maakt. Maak van tevoren wel een plan en stippel de route naar jouw volgende camping, kasteel of kustplaatsje uit aan de hand van de beschikbare laadpalen in jouw app.

Met onze andere elektrische camper in Overijssel hoef je je tijdens je roadtrip eigenlijk nooit zorgen te maken. Nederland heeft een uitgebreid netwerken van laadpalen en met een actieradius van ongeveer 120 kilometer kun je alle uithoeken van de provincie, of die van een andere, bezoeken zonder het risico op een leeg batterijtje. Is jouw natuurcamping of campingveldje niet uitgerust met een snellader, niks aan de hand. Je plugt de stekker gewoon in het reguliere campingpaaltje. ’s Ochtends, wanneer jij terugkomt met warme broodjes, is de batterij weer klaar voor een nieuw elektrisch avontuur.

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>