Met de camper naar Noorwegen - camperroute uitgestippeld

5 oktober 2017 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Noorwegen

 

Met de camper naar Noorwegen is sowieso een goed idee! Noorwegen staat bekend om haar mooie natuur en die ontdek je het allerbest met je camper. Tijdens een camperreis ben je flexibel en reis je gemakkelijk door het uitgestrekte land. Zo weet je zeker dat je meerdere hoogtepunten kunt bezoeken!

Goboony met camper Noorwegen camperroute uitgestippeld

Waarom reizen door Noorwegen

Als je een keer in Noorwegen bent geweest, kun je niet anders dan dit land fantastisch vinden. Vooral de natuur in Noorwegen is prachtig. De bergen en fjorden zijn ruw en toch is het land rustig en relaxed. Als je gek bent op hiken dan is Noorwegen helemaal een fantastische bestemming. De meeste bekende hike is die naar de preikestolen, maar je kunt ook goed wandelen over de hoogvlakte van de Hardangervidda. Liever nog wat meer uitdaging? Maak dan de hike naar de Trollstunga, een uitstekende rots die op een (trollen)tong lijkt. Niet zo fan van hiken? Ook dan heeft Noorwegen genoeg te bieden! Maak een boottocht door de Sognefjord, dompel je onder in de cultuur in steden als Oslo en Bergen of ga op zoek naar het Noorderlicht. 

Goboony met camper Noorwegen waarom Noorwegen

Wil je met de camper naar Noorwegen? Huur dan een camper via Goboony!

Camperrondreis door Noorwegen

Noorwegen is een camperland bij uitstek! Omdat je met een camper flexibel bent kun je veel van het land zien. Ook mag je in Noorwegen wildkamperen, je kunt daardoor je camper op de mooiste plekjes, of Boonies zoals wij ze liever noemen, parkeren. Houd er wel rekening mee dat je je camper parkeert op niet-omheind platteland en dat er geen woonhuis binnen een straal van 100 meter staat, ook mag je maximaal drie dagen op een plek staan. Wat trouwens ook wel fijn is aan het reizen met een camper is dat je altijd droog zit. Op jaarbasis valt in Noorwegen namelijk ongeveer 800 tot 1200 millimeter neerslag. Om genoeg binnenruimte te hebben, kun je bijvoorbeeld een ruime gezinscamper huren. Al hebben we ook zeker ruime 2 persoons campers te huur

 

<-- Premium blog lead generator CTA replacement block -->

Mooie camperroute door Noorwegen

Om je te helpen met het plannen van je camperreis naar Noorwegen, hebben wij een mooie camperroute voor je uitgestippeld. De route neemt je mee door het zuidwesten van Noorwegen.

De route start in Kristiansand, dat je met een ferry vanuit Denemarken kunt bereiken.
Kristiansand is een gezellig stadje en rondom het stadje vind je vele strandjes. Vanuit hier rijd je gemakkelijk door naar Stavanger. Onderweg kom je langs mooie vissersdorpjes Flekkefjord overigens kun je ook eerst even uitwijken naar Arendal. Hier is van alles te beleven, vooral in Nationaal Park Raet. In Stavanger kun je heerlijk slenteren door de gezellige straatjes en een keur aan bezienswaardigheden bewonderen. Verder is Stavanger ook de ideale uitvalsbasis om de hike naar de Preikestolen te gaan maken.

Vanaf Stavanger neemt de route je mee naar de stad Bergen. Je kunt er voor kiezen om langs de vissersplaats Haugesund te reizen, maar je kunt hier vaak van de route afwijken om andere mooie dingen te zien. Reis bijvoorbeeld naar Suldal, dat vooral bekend is door de beroemde zalmrivier Suldalslagen. Door een glazen wand kun je zien hoe de wilde zalmen tegen de stroom in zwemmen. Ook kun je reizen naar Odda. Het stadje zelf is een oud industrie stadje en niet erg bijzonder om te zien, maar het is wel de uitvalsbasis voor de hike naar de Trollstunga! Een van de mooiste hikes die ik ooit heb gemaakt en lang niet zo druk als de tocht naar de Preikestolen. Stop onderweg ook nog even bij de Hardangerfjord. De Hardangerfjord is, met een lengte van 180 km de op een na langste fjord van Noorwegen en de op twee na langste fjord ter wereld. Bergen staat bekend om de prachtige ligging in de luwte van zeven bergen en de karakteristieke Noorse gebouwen. Ook de haven is zeker de moeite waard om te bekijken. Al helemaal wanneer de avondzon een gouden gloed over de haven laat vallen, is het een fantastische plaats om te zijn.

Goboony met camper Noorwegen mooie camperroute trollstunga

Na Bergen gaat de reis nog iets meer noordwaarts richting Kristiansund (niet te verwarren met eerder genoemde Kristiansand). Dit is misschien wel het meest spectaculaire stuk van de route. Je kunt hier de beroemde Sognefjord en Geirangerfjord bezoeken, in kleine dorpjes op zoek gaan naar echte Noorse kerken, je onderdompelen in de Noorse cultuur in het folkemuseum in Voss en rondstruinen in de stadjes Alesund en Kristiansund. Ook vind je langs dit deel van de route de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer op het Europese vasteland. Onder leiding van berggidsen kun je hier gletsjerwandelingen, bergtochten en skitochten maken. Ook ga je hier over de Atlanterhavsveien (atlantischeweg/oceaanweg). Je rijdt over heel veel bruggen dwars door zee tussen verschillende eilanden.

Vanaf Kristiansund rijd je in 8 uur terug naar het stadje Geilo. Dit ligt aan de rand van het hoogplateau de Hardangervidda. De Hardangervidda is prachtig om te zien. Het park ligt boven de boomgrens en is het zuidelijkste gebied met een arctische flora en fauna. Het gebied is het leefgebied van ongeveer 12.000 wilde rendieren, de grootste kudde wilde rendieren ter wereld. Het is ook zeker de moeite waard om in dit gebied op verschillende plekken uit te stappen of te overnachten zodat je een mooie wandeling kunt maken.

Vanaf de Hardangervidda rijd je zo door naar Oslo, waar de ferry je terug naar Denemarken brengt. Neem nog wat tijd om de hoogtepunten in de stad, zoals het paleis, de beeldentuin en de opera te bezoeken.

Camperreisverslagen Noorwegen

Wil je weten hoe anderen hun reis door Noorwegen hebben ervaren, lees dan onze camperreisverslagen van Noorwegen. 
Zo gingen Saskia, Lex, Gijs en Teun Zweden en Noorwegen verkennen en Michiel en Sandra trokken naar de Noordkaap. Dominique maakte een fijn filmpje van de avonturen met haar tweelingbroer en ouders:

 

NKC camperroute door Noorwegen

Bij de NKC hebben ze ook een mooi aanbod van camperroutes door Europa. Een van deze routes is de route langs de hoge bergen en diepe fjorden van Noorwegen. Deze reis duurt 25 dagen en laat je het mooiste van het land zien. 

Goboony camperroute Noorwegen NKC

De plaatsen die je aandoet zijn stuk voor stuk de moeite waard. Zo kom je door Lillehammer, over de ‘dronken brug’, langs het Geirangerfjord en in Flåm. In de route wordt uitgebreid aandacht geschonken aan wat er overal te doen is. Ook staan er tips in voor campings en camperplaatsen al zijn die wel gebaseerd op groepen omdat de NKC zelf deze reis ook aanbiedt als groepsreis. Wil je graag op een andere camperplaats of camping overnachten, maak dan gebruik van de Campercontact app of maak in Noorwegen gebruik van het allemansrecht. Dankzij dit allemansrecht mag je namelijk wildkamperen. In de route staat ook informatie over de service die er op de campings en camperplaatsen geschonken wordt. Zo hoef je je niet druk te maken over watertappunten of een chemisch toilet dat nodig geleegd moet worden. Het fijne van de route is dat ie ontzettend uitgebreid is. Je krijgt meerdere suggesties wat betreft de aanrij routes en wegen die je kunt volgen. Heel fijn voor als je een beetje een houvast wil hebben, maar toch ook een beetje vrij wilt zijn wat betreft de route die je volgt. 

Overigens staat de route ook vol leuke weetjes. Ken je Peer Gynt al? Met deze route ga je de lokale volksheld zeker leren kennen. En hoe zit dat nou precies met die trollen in Noorwegen? Ontdek het tijdens deze prachtige reis. Deze camperroute door Noorwegen bestel je op de website van de NKC. 

Tip: je kunt de camperroute ook via de app Campercontact aanschaffen. Je krijgt dan:

  1. Het PDF-bestand van de camperroute.

  2. Toegang tot de route in de app. Je kunt hierdoor ook gebruik maken van alle functionaliteiten in de app, zoals een overzicht van alternatieve campings/camperplaatsen langs de route.

Mooie camperplaatsen in Noorwegen

Noorwegen staat er bekend om dat je mag wildkamperen, maar mocht je tijdens deze camperreis graag even op een camperplaats overnachten dan hebben wij een paar mooie camperplaatsen in Noorwegen voor je op een rij gezet:

  • Snik Rasteplass, gelegen langs weg 460 aan de Snikfjord tussen kristiansand en Stavanger. Wordt op campercontact beoordeeld met een 8.5

  • Fitjar Havn, gelegen in Fitjar tussen Stavanger en Bergen. Wordt op campercontact beoordeeld met een 7,7.

  • Søvik og Gamlem, gelegen ten noorden van Alesund. Wordt op campercontact beoordeeld met 8.5

  • Dyranut Turisthytta Småbåtlag, gelegen op de Hardangervidda. Wordt op campercontact beoordeeld met een 7.

Wij hebben voor jou nog meer camperplaatsen opgezocht in Noorwegen die je gezien moet hebben. Lees snel deze blog door en ontdek meer camperplaatsen in Noorwegen!

Bekijk onze uitgebreide camper reisgids
Ontdek meteen welke camper bij jouw plannen past, en welke bestemmingen je niet mag overslaan.