Campervakantie Noorwegen: Wildkamperen en grote steden, ook leuk met kinderen!

Het zuiden: zon, zee en strand. Het noorden: avontuur en ongerepte natuur. Vooruit, misschien is het niet zo zwart-wit, maar wij gaan in het noorden van Europa op zoek naar avontuur! Daarom hebben we een veelzijdige roadtrip uitgestippeld in Noorwegen.

Noorwegen is een land vol ongerepte natuur, prachtig om te verkennen voor de avontuurlijke roadtripper, maar heeft ook genoeg plekjes om cultuur te snuiven of eens lekker op een terrasje te zitten. Wij hebben een roadtrip uitgestippeld met genoeg van allebei én die erg leuk is om te doen met kinderen. Noorwegen is dé plek om te wildkamperen dus wij raden aan om de route niet te strak aan te houden, maar vooral je eigen weg te kiezen om jouw ideale avontuur op te zoeken.

Noorwegen Roadtrip

Roadtrippen met kinderen

Met de roadtrip die we hebben uitgestippeld hebben we rekening gehouden met kindvriendelijkheid. Je vindt er afwisseling tussen natuur en steden, en niet te lange afstanden tussen de stops. Lekker met de kinderen de natuur in is heerlijk en goed voor hun fantasie, maar een kindvriendelijke roadtrip maak je natuurlijk zelf. Hier wat tips zodat jullie roadtrip voor iedereen een leuk avontuur wordt:

Neem genoeg rustmomenten.

Dit bedoelen we op twee manieren: neem genoeg rustpauzes bij lange stukken onderweg. En wissel af tussen een dag in de auto en ergens een dagje blijven.

Rij niet te veel op één dag

Neem de tijd en doe een dagje langer over je trip. Noorwegen is een mooi land, en de kans is groot dat je ergens een fantastisch plekje bij een meertje of iets dergelijks vindt om te wildkamperen waar de kinderen lekker kunnen spelen.

Wees flexibel

Staar je niet dood op de planning, je hebt vakantie, doe rustig aan! Als jij en de kinderen het ergens naar jullie zin hebben, blijf vooral nog een dagje hangen.

Luisterboeken

Voor een lange trip in de auto is het belangrijk dat de kinderen wat te doen hebben. Een luisterboek kan een leuk idee zijn en vaak, (niet zo heel) stiekem voor de ouders ook heel leuk.

Hiken

Deze roadtrip geeft ruim de mogelijkheid om de natuur in te trekken en mooie tochten te maken. Ook met kinderen is dit leuk om te doen! Neem bijvoorbeeld een verrekijker mee en een boekje over de natuur van Noorwegen, en laat ze op zoek gaan naar plantjes en beestjes onderweg. Maak er een spelletje van! Ga echter niet onvoorbereid de wildernis in, plan de route goed en houd de tochten met kinderen korter. Hier hebben we ook nog een aantal andere tips voor mooie plekken om te hiken in Noorwegen. 

Camping

Ook al raden we van harte aan om lekker te gaan wildkamperen, is het leuk voor de kinderen om af en toe met leeftijdsgenootjes op te trekken. Zoek een leuke camping op de route en ga daar een paar dagen staan zodat ze kunnen spelen met leeftijdsgenootjes en papa en mama ook even rust hebben.

Noorwegen camper

Het recht om rond te zwerven

In Noorwegen is in 1957 het recht om rond te zwerven (‘allemansretten’) in de Noorse wetgeving voor Openluchtrecreatie opgenomen. Het is voor de Noren een deel van hun nationale identiteit. Je bent tot in hele grote mate vrij om te gaan en te staan waar je maar wilt. Dit betekent dat je hier op de mooiste plekken kan wildkamperen en je je door heel weinig hoeft te laten tegenhouden. Een voorwaarde is wel dat je de natuur respecteert. Zolang je je houdt aan de regels van het recht op rond te zwerven, staat Noorwegen compleet voor je open.

Noorwegen Roadtrip

Hirsthals

Voor de roadtrip beginnen we in het kustplaatsje Hirtshals in Denemarken. Dit is zowel ons begin- als eindpunt. Vanaf Hirtshals vertrekken we direct via de veerpont naar Larvik. Vanaf Larvik rijden we direct door naar Oslo.

Oslo

Oslo is een fantastische stad om te bezoeken, met genoeg te zien en te doen. Een tip voor Oslo is de Oslo-pas. Vooral als je graag wat van de musea wilt bezoeken kan het voordelig zijn om deze aan te schaffen. Met de Oslo-pas kan je meerdere musea gratis bezoeken en gratis met het openbaar vervoer. Kijk vooral van te voren wat je wilt doen en zien in Oslo en ga voor het voordeligste. Met de kinderen is het leuk om naar het Vikingschip Museum te gaan, je kan hier echte vikingschepen bewonderen: zelfs een boeg van een vikingschip van 1000 jaar oud! Het is geen groot museum maar dat maakt wat je ziet niet minder interessant. 

Lillehammer

Een van de dingen die Lillehammer een zeer interessante stop maakt, is dat het de stad was van de Olympische Winterspelen van 1994. Veel van de Olympische sportarena’s zijn nog steeds in gebruik en dat maakt dat het vooral voor sportliefhebbers een must-see is. Bovendien is het in de winter een prima wintersport gebied. Lillehammer heeft het Sustainable Destination keurmerk gekregen, wat betekent dat ze zich actief inzetten om de negatieve impact van toerisme te beperken zodat de lokale natuur, cultuur en omgeving behouden wordt. Het is dus niet alleen een mooie plek om te bezoeken maar ook een verantwoorde plek om naartoe te gaan. Leuke dingen om te doen met kinderen zijn onder andere het Olympisch park bezoeken waar je de skischans kan beklimmen, of als je nieuwsgierigheid gewekt is het Olympisch museum waar je meer te weten kan komen van de Olympische spelen van 1994 en een aantal van de medailles kan bewonderen. Maar ook kan je lekker met de kinderen naar het Jorekstad waterpark gaan voor een dagje zwemplezier. Ze hebben 2 binnenbaden en een buitenbad. Als het minder lekker weer is kan je hier nog steeds lekker zwemmen, ook in het buitenbad, want die is verwarmd. Verder is het ook een goede plek om vanuit de natuur van Noorwegen te verkennen met meerdere wildparken in de buurt. En een van die wildparken is onze volgende bestemming:

Noorwegen Roadtrip

Jotunheimen

Jotunheimen staat ook wel bekend als ‘het Huis der Reuzen’ wat niet gek is aangezien hier de twee hoogste bergen van Noorwegen staan: de Galdhøpiggen en de Glittertind. Een paar van de activiteiten hier die zeker de moeite waard zijn, zijn onder andere gletsjerwandelen, raften, paardrijden en kanoën. Ben je nou avontuurlijk ingesteld en wil je hier een flinke hike of ander soort tocht gaan maken? Lees dan vooral de negen regels van de Noorse bergcode. Geniet van de natuur, maar denk altijd aan je veiligheid.

Noorwegen Roadtrip

Geiranger (Geirangerfjord)

De volgende stop is Geiranger, voor de Geirangerfjord. De Geirangerfjord is een adembenemende fjord met diverse watervallen. De Geirangerfjord staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is een van de meest bezochte plekken van Noorwegen. De Fjord heeft meerdere uitkijkpunten die zeker het bezoeken waard zijn. Onze tip? De waterfall walk, een lange trap waar je langs een waterval loopt. Meer zien van Geiranger? Kijk dan het filmpje hieronder:

Ålesund

Niet ver van Geiranger ligt het stadje Ålesund. Ålesund is een bijzonder stadje, dit komt omdat het in 1904 bijna volledig is afgebrand. Na de brand is de stad weer opgebouwd in Art Nouveau-stijl. Het is zeker aan te raden om hier een tijdje rond te lopen. Beklim hier ook de 418 treden naar het uitkijkpunt Aksla voor een mooi uitzicht over de stad. Je kan in Ålesund ook een begeleide kajaktour doen, zelfs een meerdaagse kajaktocht. Maar een dagje het water op is hier al zeer de moeite waard om de prachtige omgeving te bekijken.

Noorwegen Roadtrip

Bergen

De tweede stad van Noorwegen is de levendige stad Bergen (Bryggen). Bergen is een stad met veel studenten, wat zorgt voor een gezellige sfeer geeft in de vele musea en horecagelegenheden. Er is hier ook weer veel te doen en te zien. Vergeet niet de marktjes te verkennen. Ben je visliefhebber? Dan is de vismarkt er zeker één om niet over te slaan! Eind mei/begin juni vindt het Bergen International Festival  plaats, met muziek, theater, dans en meer. Zeker een bezoekje waard! Net als in Oslo kan je in Bergen een pas kopen waarmee je o.a. musea kunt bezoeken. Een aanrader ook voor met kinderen is Høyt & Lavt, vertaald betekent het hoog en laag. Het is een klimparcours door de bossen van Bergen en zelfs de jonge kinderen kunnen er heerlijk klimmen en klauteren.

Noorwegen Roadtrip

Preikestolen

Preikestolen (preekstoel) is een uitstekende rots die 604 meter boven de Lysefjord uitsteekt. Let op: het is niet heel makkelijk te bereiken! Je moet even een stukje klimmen om er naar toe te komen (een wandeltocht van 2 uur heen en 2 uur terug), maar het is het uitzicht meer dan waard! Naast de Preikestolen is er meer dan genoeg te doen in de omgeving. Zwemmen, vissen en mooie boswandelingen zijn erg aan te raden in de omgeving hier.

Noorwegen Roadtrip

Als laatste gaan we naar Kristiansand. Hier stappen we weer op de boot naar Hirtshals.

Zin gekregen om te gaan roadtrippen? Klik hier onder om een van onze campers te huren.

Bekijk al onze campers en caravans

 

  • Ryan van der Zwet says:

   Hoi Anne-Marie. Goede vraag! Het ligt eraan hoelang je de tijd wil nemen per tussenstop maar wij raden aan in ieder geval twee dagen uit te trekken per tussenstop. Op deze manier wordt het reizen niet te intensief en kan je elke plek goed leren kennen. Als je 2 à 3 weken de tijd neemt zal je je niet vervelen en ook niet het gevoel hebben dat je altijd onderweg bent.

   Avontuurlijke groet,
   Ryan van Camptoo

 1. Caroline says:

  Gave reis Ryan! Wij gaan komende zomer naar Noorwegen en overwegen ook deze rondrit te doen. Kun je me misschien een indicatie geven van de reistijden tussen de bestemmingen? Hoeveel km hebben jullie ongeveer per etappe gereden?

  Gr. Caroline

  • Ryan van der Zwet says:

   Hoi Caroline. Wat gaaf om te horen dat jullie Noorwegen gaan verkennen. De ene etappe is langer dan de ander. Zo is van Oslo naar Lillehammer in zo’n 3 uurtjes aan te rijden maar van Bergen naar Preikestolen doe je er al snel zo’n 7 uur over. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een extra tussenstop mocht je genoeg tijd hebben. Heel veel plezier op jullie reis! Groetjes, Ryan.

 2. Timmermans Koen says:

  Beste,
  Wij zijn ook van plan om in de zomer van 2020 naar noorwegen te gaan met de camper. Hoelang van tevoren hebben jullie de overzet geboekt? En hoeveel kost dit ongeveer? Onze camper is 7m20 lang. Nog tips hierover?

  Alvast bedankt

  • Ryan van der Zwet says:

   Beste Koen,

   Wat gaaf om te horen dat jullie deze zomer Noorwegen willen verkennen per camper. Het is aan te raden een aantal weken van te voren te boeken om niet voor verassingen te komen te staan. Stena Line, Color Line en Fjord Line zijn de drie maatschappijen en alle drie hanteren zij zo ongeveer dezelfde prijzen. Voor een enkeltje Frederikshavn naar Oslo betaal je met jouw maat camper al gauw zo’n 150 euro. Je kunt er natuurlijk altijd nog voor kiezen om via Zweden te reizen om zo de oversteek te ‘ontrijden’. Ook een prachtig land om doorheen te reizen! Veel succes & vooral plezier!

 3. Fam Verheijen says:

  Goedemiddag,

  Mooie tips. Als Noorwegen per 10 juli bekend maakt dat we naar Noorwegen mogen als Nederlanders gaan we van Kiel naar Olso met de boot met ons gezin. Zullen zeker een deel van deze route volgen. Heb je nog een tip voor een mooie camping nabij Oslo? Mooie omgeving, maar vanaf daar wel goed Oslo te bezoeken. We zijn benieuwd naar tips voor mooie campings die ook direct mooi in de natuur liggen.

 4. Hoihoi!

  Wij willen dit jaar met de auto naar Noorwegen en jouw mooie route gaan volgen! Een vraagje over de boottochten tussen de verschillende steden(dus niet de boot van Denemarken naar Noorwegen en andersom). Is dit makkelijk te regelen op de dag zelf bij de veerboot of is het verstandig dit van te voren al vast te leggen?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groetjes Pim en Lieke

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>