Camperroute naar het prachtige Slovenië: grotten, strand, Alpen en watersportwalhalla

Slovenië, je kan dit land op veel verschillende manieren beschrijven, maar wat misschien wel het beste de lading dekt: “Het best bewaarde geheim van Europa”. Wat je misschien nog niet wist over Slovenië: het land is voor 60% bedekt met bossen (alleen in Zweden en Finland ligt dat percentage hoger), het land ligt aan de rand van de Alpen, de hoogste berg van het land is de Triglav (2864m) en volgens oude gebruiken moet elke Sloveen de berg een keer beklommen hebben. Word jij ook een echte Sloveen?

We hebben een intensieve maar leuke camperroute naar Slovenië uitgestippeld met stops in maar liefst 9 landen. Op de door ons uitgestippelde route gaan we lekker de natuur in: de Alpen door, komen door de bossen van het Zwarte Woud maar stoppen ook in heel veel bijzondere steden.

Roadtrip Slovenië

De heenreis

Roadtrip Slovenië

Ken je alle vlaggen in dit kaartje al? Tijd om bijzondere steden in deze landen te ontdekken! Haal een wafel in Brussel, een biertje in München of vergaap je aan de architectuur, bruggen en vakwerkhuizen van Straatsburg. Vanaf Straatsburg kan je mooi een dagje het Zwarte Woud in  trekken (of gewoon meteen lekker in het Zwarte Woud zelf kamperen natuurlijk). Je kan in het Zwarte Woud fantastisch wandelen, fietsen maar ook kanoën of paragliden. Vergeet hier zeker niet om de beroemde Schwarzwälder Kirschtorte te halen.

Vaduz is een minder bekende Europese hoofdstad, de hoofdstad van een van de kleinste landen ter wereld: Liechtenstein. Het lieflijke stadje is een aangename verrassing, omgeven door bergen. Liechtenstein zelf is maar 24 kilometer lang, en je kan hier heerlijk de prachtige bergen van de Alpen in trekken om een wandeltocht te maken. Kan het nóg beter dan een wandeltocht door de Alpen in Liechtenstein? Dat kan zeker, een wandeltocht door de Alpen in Liechtenstein met lama’s en alpaca’s! Je kan hier een wandeltocht maken met een paar van die prachtbeesten, succes gegarandeerd.

Roadtrip Slovenië

De camperroute komt aan in Slovenië

Onze camperroute is aangekomen in het prachtig diverse Slovenië. Slovenië heeft voor het grootste gedeelte een kalkstenen ondergrond. Kalksteen is vrij vatbaar voor erosie, vooral voor water. En laat water nou precies zijn waar ze in Slovenië geen tekort aan hebben. Al dit water heeft gigantische ondergrondse canyons uitgeslepen, met als meest bekende de grotten van škocjan. De grotten van škocjan zijn 5 kilometer lang en op sommige plekken meer dan 100 meter diep met meerdere ondergrondse watervallen. De grotten van škocjan staan ook nog eens op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Een van de mooiste en meeste bekende plekken van Slovenië is het meer van Bled. Bled is vooral bekend door het kleine eilandje in het midden van het meer met een kerk er op, een prachtig gezicht. Het derde weekend van juli zijn het de Bled-dagen bij het meer; een 3-daags festival met als een van de hoogtepunten de lichtjes, een vuurwerkshow en zo’n 15.000 kaarsjes gemaakt van eierschalen die op het meer drijven. In de zomermaanden vind je er ook een rodelbaan. Je gaat omhoog met een skilift en met de rodelbaan weer hard naar beneden. Overwin je angst en schiet over de berg heen! Voor het mooiste uitzicht van Bled moet je naar het kasteel van Bled. Als je meer wilt leren over het land dan kan je hier de geschiedenis van Slovenië in duiken.

Hoofdstad, strand en watersport

De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana, en Ljubljana is een stad met veel invloeden vanuit Italië en Oostenrijk. Niet gek natuurlijk als buurland. In Metelkova Mesto kun je je culturele, muzikale en creatieve hart ophalen. Het stadsdeel wordt ‘gekraakt’ door een studenten, creatievelingen en kunstenaars die het hebben omgetoverd tot een alternatief cultureel centrum. Vroeger een militaire basis, nu een broeiplaats voor creativiteit. In het autonome stukje Ljubljana kun je een kijkje nemen in een van de vele kunststudio’s, een biertje drinken in de bar of een van de (diverse) concerten bezoeken.

We pakken de camper weer in en hoeven Slovenië niet uit om lekker op het strand te liggen. Doordat Slovenië maar 46 kilometer kust heeft en veel ervan geen zandstrand is, trekt het weinig strandtoeristen. Het Portoroz strand is het enige zandstrand van het land. Toch zijn ook de andere stranden en kustplaatsen schitterend om te bezoeken en zal het er niet zo druk zijn als in bijvoorbeeld Kroatië.

Als je van watersport houdt, zoals raften en kanoën, is er ook genoeg mogelijkheid in Slovenië. Aan water geen gebrek. De Soca vallei is een heus watersport walhalla waar we voor de zekerheid maar een hele blogpost over hebben gemaakt. Klik daarvoor hier.

Roadtrip Slovenië

Terugreis

Roadtrip Slovenië

De terugweg: Wenen staat natuurlijk bekend om haar klassieke muziek en kunst. Leuke tip: voor 4 euro kan je al een staanplaats bemachtigen bij de opera. Vooral als je niet zeker weet of het wel wat voor je is kan je het voor een kleine prijs een keertje meemaken. Een belevenis is het sowieso. Deze staanplaatsen kan je helaas niet van tevoren boeken en je zal er even in de rij voor moeten staan. Onze laatste stop van deze camperreis naar Slovenië is Leipzig. Leipzig wordt vaak vergeleken met Berlijn, maar dan een stuk kleiner. In Leipzig is een interessante kruising tussen de klassieke muziek van Bach en de grote clubs met EDM muziek. Het nachtleven hier is erg bruisend en het zeker waard om ‘s avonds een keertje rond te kijken. Als klassieke muziek meer in je straatje ligt dan hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen dat Bach hier heeft gewerkt en gewoond. Bach ligt hier dan ook begraven in de Thomaskerk.

Roadtrip Slovenië

Wil je de camperroute nog iets uitbreiden? We hebben een blog over kamperen in Oostenrijk met een elektrische camper, een wijnweekend in Luxemburg, kamperen in het Zwarte Woud en de (letterlijke) hoogtepunten van Zwitserland.
Met een budget op vakantie? Kijk waar je eventueel kan wildkamperen op onze blog hier.

Enthousiast om deze camperroute door Slovenië te doen? Klik hieronder voor al onze campers en caravans voor de perfecte camperreis.

Bekijk al onze campers en caravans

 

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>