Wegenbelasting voor je camper

18 oktober 2022 in Campertips en -weetjes en Voor campereigenaren

Wegenbelasting voor je camper, hoe zit dat nou precies? Als je met een camper de weg op gaat, moet je daar ook wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting, voor betalen. In deze blog vertellen we je alles wat je hierover moet weten! Goboony wegenbelasting camper berekenen hoeveel betalen

Wegenbelasting berekenen

Om uit te zoeken hoeveel wegenbelasting voor je camper jij moet betalen heeft de Belastingdienst een makkelijk rekenhulp ontwikkelt waarmee je de belasting kunt berekenen. Hoeveel je moet betalen, hangt af van een paar factoren. Zo hebben bijvoorbeeld de provincie waar je woont, de hoeveelheid co2 uitstoot, het soort motor en de gewichtsklasse van je camper invloed op de belasting voor jouw camper. Je vindt de rekenhulp op de site van de Belastingdienst. Zo kun je gemakkelijk uitrekenen wat jij moet betalen en kan er geen onduidelijkheid bestaan.

Hoeveel wegenbelasting betalen

Omdat je je camper vaak gebruik maar enkele maanden per jaar gebruikt, of zoals wij hebben ondervonden maar een maand per jaar, is er een gunstiger campertarief opgesteld. Dat campertarief bepaalt hoeveel wegenbelasting jij moet betalen.

Voor een camper zijn er drie verschillende mogelijkheden (tarieven) voor de wegenbelasting:

  • Geen wegenbelasting (campers van 40 jaar en ouder)
  • Het kwarttarief (campers tot 40 jaar oud)
  • Het halftarief (campers die bedrijfsmatig worden verhuurd)

Het kwarttarief geldt voor campers die gebruikt worden door particulieren. Het houdt in dat je over een periode van 4 aaneensluitende tijdvakken, oftewel 1 jaar, maar één tijdvak wegenbelasting hoeft te betalen. Hierdoor betaal je voor een camper tot 40 jaar 75% minder wegenbelasting dan voor je gewone auto. Het halftarief geldt voor campers die bedrijfsmatig worden verhuurd. Hierbij hoef je in een periode van 1 jaar, maar twee tijdvakken te betalen, wat gelijk staat aan 50% minder wegenbelasting dan voor je gewone auto. Als je als particulier je camper via Goboony verhuurt geldt ook dat kwarttarief. Mocht je je eigen bedrijf hebben en de camper staat op naam van dat bedrijf, dan geldt wel het halftarief.

Inrichtingseisen

Om in aanmerking te komen voor campertarief moet je camper wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet er op het kentekenbewijs deel I staan dat het gaat om een "kampeerauto". Ten tweede moet je camper aan de zogenaamde inrichtingseisen van de Belastingdienst voldoen. 

De basis inrichtingseisen zijn als volgt: de binnenruimte moet minimaal 170 cm hoog, 200 cm lang en 90 cm breed. Verder moet die binnenruimte voorzien zijn van:

  • Minimaal 2 vaste zitplaatsen (de draaibare zitplaatsen van de bestuurder en de bijrijder tellen daarbij ook). 
  • Een vaste tafel, die je eventueel eenvoudig kunt verwijderen.
  • Slaapplaatsen voor minimaal 2 personen. Dit kunnen slaapplaatsen zijn die je maakt met behulp van de zitplaatsen. De slaapplaatsen moeten een minimale afmeting hebben:
    • Bij een tweepersoonsslaapplaats: minimaal 180 cm lang en minimaal 110 cm breed

    • Bij 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen: minimaal 2 slaapplaatsen zijn minimaal 180 cm lang en minimaal 60 cm breed

  • Minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergruimtes.
  • Een vast keukenblok met een vast ingebouwde kookgelegenheid.
  • Het werkblad van het keukenblok moet minimaal 60 cm hoog zijn en voorzien van een ingebouwde watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer.

Verder zijn er nog een aantal afwijkingen en uitzonderingen. Die gaan vooral over afwijkende hoogtes en Volkswagen Transporter busjes met een motor achterin. Meer informatie hierover kun je vinden op de site van de Belastingdienst.

Ben je van plan je camper een tijdje niet te gebruiken? Lees dan in deze blog alle informatie over het schorsen van je camper. Hopelijk hebben we je zo alle informatie gegeven over de wegenbelasting voor je camper. Ben je benieuwd welke zaken je nog meer moet regelen voor je camper of eventueel voor de verhuur van je camper, kijk dan onze blog onder het kopje tips voor eigenaren. Zo ben je altijd goed voorbereid.