Hoeveel wegenbelasting betaal je met een camper?

Als een camper op naam staat, moet de eigenaar wegenbelasting betalen. Hoeveel motorrijtuigenbelasting je moet betalen, hangt af van het feit of de camper voldoet aan de fiscale inrichtingseisen van de Belastingdienst. Als dat zo is dan betaal je het kwarttarief aan belasting. Hoe dat allemaal werkt leggen we uit in deze blog. Kijk je liever? Klik dan op de video.

Kwarttarief wegenbelasting voor je camper

Met een camper betaal je het kwarttarief aan wegenbelasting. Veel mensen vragen zich af of ze dan wel het hele jaar met een camper mogen rijden. Het kwarttarief wil zeggen dat je een kwartaal aan belasting betaalt per jaar, en het hele jaar met je camper mag rijden. Een camper wordt altijd als personenauto toegelaten, categorie M1. Dit geldt dus ook voor buscampers, mits ze aan de toelatingseisen voldoen. Oudere voertuigen kunnen nog als bedrijfsauto zijn toegelaten. De aantekening “kampeerauto” of “kampeerwagen” alleen op het kentekenbewijs is niet voldoende om in aanmerking te komen voor het kampeerautotarief (bijzonder tarief – kwarttarief). Naast de toelatingseisen van de RDW moet de camper ook voldoen aan de fiscale inrichtingseisen. Dat betekent:
Wanneer de personenauto een ruimte heeft, achter de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder, die een rechthoekig blok kan bevatten van ten minste 170 cm hoogte over een lengte van ten minste 200 cm en over een breedte van ten minste 90 cm. Begrijp je het nog? Het klinkt ingewikkeld maar de meeste campers voldoen hier wel aan. Meer informatie hier over en verdere aanvullende eisen lees je terug op de website van de belastingdienst.

Je eerste aanslag voor de camperbelasting

Controleer altijd bij de eerste aanslag die de belastingdienst stuurt aan een nieuwe eigenaar, of de aanslag gebaseerd is op het kwarttarief. Per 1 januari 2013 wordt een tenaamstelling van een voertuig dat al eerder fiscaal erkend is als kampeerauto gezien als verzoek om toepassing van het kwarttarief. Toch geven wij het advies om dit ook zelf te controleren. Neem bij een onjuiste aanslag contact op met de BelastingTelefoon Auto.

Is de camper niet eerder als kampeerauto geregistreerd in Nederland dan dient een ‘Verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief’ ingediend te worden bij de belastingdienst. Neem hiervoor ook contact op met de BelastingTelefoon Auto. Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting over een tijdvak van drie maanden een kwart van de wegenbelasting die je moet betalen voor een personenauto met hetzelfde ledig gewicht. Een camper met een leeggewicht van 3000kg zal ongeveer een tarief van +/- € 950,- per jaar betalen, zijnde het kwarttarief.

De wegenbelasting van je camper berekenen

Wat kost een camper aan wegenbelasting? Wanneer je exact wilt berekenen hoeveel wegenbelasting (houderschapsbelasting of motorrijtuigenbelasting) jij voor jouw camper moet betalen, kun je deze berekenen bij de belastingsdienst. Hiervoor heb je nodig het ledig gewicht en de soort brandstof waar je camper op rijdt. De ‘rekenmachine’ geeft precies uitleg over de juiste invoer. Bekijk hier de tool om voor jouw camper de wegenbelasting te berekenen. Hierin is meteen het kwarttarief verrekend.

belasting camper

De belasting en verhuur van je camper

Wanneer je als particulier de camper ter verhuur aanbiedt blijft de belasting gelijk (kwarttarief). Pas wanneer een camper bedrijfsmatig verhuurd wordt is het half tarief van toepassing. Dat is wanneer je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. 

schade camper

Je camper schorsen

Gebruik je camper een tijdje niet, zoals wanneer deze in de winterstalling staat, kun je er voor kiezen om de camper tijdelijk te schorsen. Je betaalt dan ook geen motorrijtuigenbelasting. Hierover lees je alles op de sites van de RDW en de belastingdienst. Je kunt je camper schorsen door in te loggen met je DiGiD bij de RDW.

vaste lasten camper

Meer informatie over het camperleven?

Volg ook ons YouTubekanaal voor meer filmpjes met praktische tips voor het kamperen met een camper.  Heb je geen camper maar wil je wel graag een keer op reis met een huis op wielen? Klik dan op deze link. Heb je een camper en ben je benieuwd hoe verhuren werkt? Klik dan hieronder.

Bekijk de voordelen

  1. Bedankt voor het delen van deze informatie over belasting die je betaald voor een camper. Natuurlijk komt dit aan op het gewicht, maar er zijn nog meerdere factoren. Ik ga het even verder uitzoeken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>