In welke landen in Europa gelden er milieuzones voor je camper?

In toenemende mate worden in Europa milieuzones ingevoerd. Waar zijn de milieuzones en hoe kom je erachter of je een milieusticker nodig hebt? We leggen het uit in deze blog. Liever kijken? Klik dan op de video waarin Frans van Camptoo je alles uitlegt over de milieuzones.

Dicht bij huis worden we hier in Duitsland en België het eerst mee geconfronteerd. In België heeft Antwerpen een milieuzone en Brussel doet inmiddels ook mee. Ook bijvoorbeeld Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Italië kennen milieuzones, ook voor campers. Je moet je natuurlijk afvragen óf je wel een stad binnen moet rijden met je camper. Vaak zijn er voldoende mogelijkheden om buiten de stad te verblijven op camperplaatsen. Vaak kun je dan makkelijk met de fiets of het openbaar vervoer de stad in rijden. Als je toch de milieuzone binnen wilt, dan geven we je graag advies in deze blog en video, te beginnen in Nederland.

Milieuzones in Nederland

Utrecht heeft in 2015 als eerste Nederlandse plaats een milieuzone ingesteld waarbij ook campers geweerd worden uit het centrum. Camperaars die binnen de Utrechtse zone wonen kunnen een aantal malen per jaar een ontheffing aanvragen. Ook Rotterdam kent sinds 2016 een milieuzone.
Amsterdam heeft vanaf 1 januari 2017 een milieuzone. Bedrijfsauto’s van voor 2000 met een dieselmotor mogen de zone niet in. Campers op kenteken geregistreerd als bedrijfsauto (N1) vallen onder deze regeling. Is de camper geregistreerd als personenauto (M1) dan mag u de zone binnen met de camper. Arnhem heeft sinds 1 januari 2019 een milieuzone voor het centrum van die stad voor campers en personenauto met een kenteken van voor 2005. Ten tijde van het schrijven van deze blog zijn dat de enige milieuzones in Nederland maar kijk voor actuele informatie op de website van desbetreffende gemeente. 

Milieuzones camper

Milieuzones in Duitsland

In Duitsland geldt voor veel steden en het Ruhrgebied een milieuzone. Zonder een groene sticker op je voorruit mag je hier dus niet in. Vroeger werden er ook nog rode en gele stickers verdeeld maar nu alleen nog een groene. Er is zelfs een lobby gaande voor een blauwe sticker voor de schoonste voertuigen. Steeds meer steden maken de regels strenger dan de algemene regels. Dit vanuit het oogpunt dat iedere bewoner van een stad recht heeft op schone lucht. Dat betekent dat een groene sticker vaak niet voldoende is om in de stad te mogen rijden. Check daarom altijd op voorhand of je een bepaalde stad mag binnenrijden. In Duitsland is er voor de snelwegen (nog) geen milieusticker plicht. Wanneer een snelweg door een milieuzone loopt mag je daar dus gewoon rijden wanneer je geen sticker hebt. 

Een Duitse milieusticker bestel je eenvoudig bij de Dekra, Tüv, ANWB of in Duitsland bij de Tüv stations. Daar is het in ieder geval het goedkoopst.

Milieusticker camper

Milieuzones in België

In België zijn er milieuzones in Antwerpen en Brussel. De laatste heeft een uitzondering voor campers die geregistreerd zijn met voertuigsoort M (personenauto) en inrichting SA (kampeerauto). Wil je met de camper de Brusselse milieuzone binnen dan geldt daarvoor een verplichte registratie. Zonder registratie loop je kans op een flinke boete. Kijk hiervoor op www.lez.brussels/nl

In januari 2020 komen er milieuzones in Gent, Mechelen en Willebroek, en Hasselt bij.

Milieuzones camper

Milieuzones in Frankrijk

Voor Frankrijk geldt ook een stickerplicht voor sommige gebieden en/of steden. Frankrijk kent permanente milieuzones (ZCR) en tijdelijke milieuzones (ZPA). Voor de permanente zones gelden altijd de toegangsregels. De tijdelijke milieuzones zijn ‘luchtbeschermingzones’. Hier gaat het meestal om grotere gebieden waar de milieuzone actief wordt als er een vervuilingspiek is. Die zone is op dat moment alleen toegankelijk is met een milieusticker. De zone kan gedurende een paar dagen actief zijn. In Frankrijk worden deze milieustickers ‘Crit’Air’ genoemd. Op de website van Crit’Air kun je dan ook vinden wanneer er een milieuzone geldt voor de ZPA’s. Er zijn zes stickers en welke je krijgt is afhankelijk van de uitstoot van het voertuig. 

Actuele informatie over de ZCR’s en ZPA’s vind je op www.crit-air.fr.
Gebruik voor het bestellen van milieusticker de officiële website van de Franse overheid.

milieusticker camper

Milieuzones voor je camper zullen er altijd zijn en in de toekomst alleen nog maar toenemen. Dit hoeft echter geen beperking te zijn in het reizen met je camper. Er zijn nog altijd meer plekken waar je wel mag komen dan waar je niet mag komen. En wat hebben we nu eigenlijk te zoeken met onze camper in drukke steden? Er zijn voldoende mogelijkheden om deze plaatsen te bezoeken zónder er met onze camper in te rijden. Denk aan openbaar vervoer en/of fiets om naar de stad te komen. Vaak zijn er zelfs ook nog routes om naar een camperplaats te kunnen rijden in een milieuzone die vrijgesteld zijn van een milieusticker.

Naast deze landen zijn er nog een aantal andere landen met ook een milieuverplichting, kijk daar voor even op de site van de ANWB.

Meer informatie over het camperleven?

Vond je dit handig? Volg ook ons YouTubekanaal voor meer filmpjes met praktische tips voor het kamperen met een camper. Heb je een camper en ben je benieuwd hoe verhuren werkt? Klik dan op deze link. Heb je geen camper maar wil je wel graag een keer op reis met een huis op wielen? Klik dan hieronder.

Bekijk al onze campers en caravans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>