Welke vaste lasten heb je met een camper en hoe bereken je die?

Wat kost een camper per jaar? Bij de aanschaf van een camper krijg je altijd te maken met de vaste lasten. Dit zijn kosten die je ten alle tijden betaald voor het bezitten van een camper. Welke kosten een camper met zich meebrengen en hoe je kunt inschatten hoeveel die zullen zijn leggen we uit in deze video en blog.

Lang leve de vrijheid die een camper je biedt. Niks mooier dan die vrijheid toch? Naast alle leuke dingen, zijn er ook praktische zaken van het camperbezit, zoals de maandelijkse kosten en de jaarlijkse kosten voor je camper. In deze blog en video bespreken we de kosten van je verzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud, stalling en afschrijving voor camperbezitters en hoe je die kunt berekenen.

Verzekering voor je camper

De kosten van je verzekering zijn van een aantal factoren afhankelijk. Dat kan bijvoorbeeld zijn: de leeftijd, de vervangingswaarde of de nieuwwaarde. Er gelden per verzekeraar ook verschillende tarieven. Een globale schatting van je premie per jaar kun je wel maken door voor een casco of all risk verzekering 2% aan te houden als premie berekend over de vervangingswaarde/nieuwwaarde van je camper. Wil je mee weten over verzekeren (ook voor verhuur), klik dan op deze link

Wat voor belasting betaal je: motorrijtuigenbelasting

Voor een camper betaal je het kwarttarief, dat betekent dat je voor een kwartaal belasting betaalt, en het hele jaar door mag rijden. De hoogte van de belasting is afhankelijk van het leeggewicht van je camper en de provincie waar je woont. Voor de belastingkosten kun je globaal tussen de € 900,- en € 1000,- per jaar aanhouden voor een gemiddelde camper met een leeggewicht tussen de 2900 en 3000 kg. Je kunt op de site van de belastingdienst berekenen hoeveel je precies moet betalen. Bekijk ook onze video over wegenbelasting als je er nog meer over wilt weten. 

Onderhoudskosten

Dit kan sterk variëren naar gelang de leeftijd en de onderhoudsgeschiedenis. Maar gemiddeld kan hier jaarlijks een bedrag voor gereserveerd worden van € 350,- tot € 650,-. Het ene jaar kan de rekening wat hoger uitvallen dan het andere jaar. Denk hierbij aan de verschillen tussen groot en klein onderhoud. Dit is wel een heel belangrijke kostenpost voor het behoud van je camper.

vaste lasten camper

Stalling

Niet iedereen heeft een stalling nodig. Voor diegene die dit wel nodig hebben, bijvoorbeeld door de APV(Algemene Plaatselijke Verordening, elke gemeente heeft regels voor het parkeren van campers en caravans), dan zijn ook hier de kosten sterk afhankelijk van de plaats waar je de camper gaat stallen. In de randstad liggen de prijzen beduidend hoger dan in de landelijke gebieden. Kost een stalling in bv Gelderland 350,- per jaar in een boerenschuur dan kan deze oplopen tot wel 250,- per maand in de randstad en soms zelfs nog hoger. Je kunt soms ook kiezen voor een buitenstalling op een open terrein. Deze zijn dan weer wat prijsvriendelijker dan de overdekte stallingen. Informeer wel altijd naar de voorwaarden en beveiliging. 

vaste lasten camper

Afschrijving

Deze is sterk afhankelijk van de aanschaf. Was de camper nieuw of gebruikt bij aanschaf? Zijn er duidelijke gebruikssporen bij gekomen? Wanneer je een indicatie wil krijgen van een afschrijvingspercentage, kijk dan wat een vergelijkbare camper van een oudere leeftijd nu zou moeten kosten. Je krijgt dan een globale indruk wat je te wachten staat. Gelukkig is de vraag nu groot en het aanbod klein dus gaat de afschrijving erg vriendelijk.

Overweeg je om je camper of caravan te verhuren?

Nog geen verhuurder en ben je benieuwd naar wat je kunt verdienen met het verhuren van je camper of caravan? Klik dan op de button hieronder en bereken hoeveel je kunt verdienen.

Bereken hoeveel je kunt verdienen met verhuren

Dat zijn in het kort de vaste lasten voor je camper. Volg ook ons YouTubekanaal voor meer filmpjes met praktische tips voor het kamperen met een camper. Heb je een camper en ben je benieuwd hoe verhuren werkt? Klik dan op deze link. Heb je geen camper maar wil je wel graag een keer op reis met een huis op wielen? Klik dan hieronder.

Bekijk al onze campers en caravans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>