Hoe zet je je camper het beste waterpas?

Wanneer je op de plaats van bestemming bent rij je de camper of caravan op zijn plek, maar voor je het eerste biertje opentrekt zet je de camper waterpas. Het waterpas zetten is best belangrijk. Slapen gaat beter, je waterafvoer loopt beter door en je evenwichtsorgaan raakt niet in de war wanneer je door de camper loopt. Ook je absorptiekoelkast zal in veel gevallen beter functioneren. En het is helemaal niet moeilijk.

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je een camper waterpas kunt zetten. We gaan er nu voor het gemak even vanuit dat je geen luxe hydraulische uitzetstempels hebt. Dan kun je de camper waterpas zetten met oprijbokken (keggen), een opblaas leveller (zoals de Flat Jack) en/of met een krik. De wielkeg is de meest makkelijke en meest gebruikte optie, dus die zullen we hier laten zien. Voordat we beginnen: zorg ervoor dat de keggen het gewicht van de camper of caravan kunnen dragen en dat ze breed genoeg zijn voor je banden. Bij aankoop staat altijd vermeld wat het maximale draaggewicht is en wat de afmetingen zijn van de wielkeggen. Er zijn vele soorten in de omloop. Kies dus de set die past bij je camper of caravan.

Controleren met een waterpas

Gebruik als waterpas bij voorkeur een app op je smartphone of tablet. Die heb je waarschijnlijk toch al bij je. Je hoeft dan geen extra waterpas mee te nemen en je kunt hem ook niet vergeten. De vloer is meestal de beste plek om je waterpas te plaatsen. De camper of caravan zet je in de breedte en de lengte waterpas. Om de camper met de keggen waterpas te zetten is het belangrijk dat je als eerste de breedte waterpas zet en daarna de lengte, andersom is namelijk een stuk lastiger. In het voorbeeld van de video moet onze Camptoo camper aan de rechterkant een stuk omhoog en aan de achterkant. We beginnen dus in de breedte met de rechterkant iets omhoog te zetten. We leggen dus een wielkeg achter het rechterachterwiel. Vervolgens rij je de camper achteruit de keg op tot je camper in de breedte waterpas staat. Als je de lengte ook nog waterpas moet zetten leg je vervolgens de tweede keg achter het andere wiel en rij je nog een klein stukje verder de keggen op tot alles waterpas staat. De breedte blijft dan hetzelfde omdat je op beide keggen net zo ver omhoog rijdt.

Omgekeerde volgorde

Hetzelfde kun je natuurlijk doen als de voorkant omhoog moet, of wanneer de linkerkant omhoog moet. Begin dan weer met de camper in de breedte waterpas te zetten door een keg achter het linkervoorwiel te leggen. Staat de camper in de breedte waterpas, dan kun je de tweede keg onder het rechtervoorwiel leggen en de camper daar op rijden tot hij helemaal waterpas staat.

We kunnen ons nog wel nachten herinneren in een scheve camper toen we nog niet zulke ervaren camperaars waren. Daar wordt je niet vrolijk van, dus het loont om even de tijd te nemen om de camper waterpas te zetten. Op papier klinkt het misschien wat ingewikkeld, kijk daarom vooral ook het filmpje waarin we onze camper recht zetten.

Wil je blijven leren over het camperleven? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal en mis geen enkel filmpje. Benieuwd naar de campers en caravans op Camptoo? Klik hier beneden op de button.

Bekijk al onze campers en caravans

 

Anderen bekeken ook

 1. Het waterpas zetten van de camper,

  Zoals je het uitlegt, eerst in de breedte waterpas met de keg onder het rechterachterwiel, achteruit omhoog is ok en laat je later ook zien op de waterpas.
  Maar om in de lengte de camper ook nog waterpas te krijgen, had je eerst nadat je de breedte waterpas hebt gekregen ook meteen de lengte as moeten controleren en dat heb je niet gedaan..
  Je hebt de keg onder het linker achterwiel geplaatst, en bent verder achteruitgereden, en dat is niet correct
  Maar dat heb je de kijker ook niet laten zien.
  Want zo werkt het namelijk niet.

  • Ryan van der Zwet says:

   Beste Wil,

   Bedankt voor uw reactie. Ik begrijp niet helemaal wat u bedoelt, wat hebben wij precies verkeerd gedaan of zijn wij vergeten te vermelden in het filmpje? Dan kunnen wij de eventuele fout wellicht rechtzetten in dit blog. Uw feedback is zeer welkom 🙂

   Avontuurlijke groet,
   Ryan van Camptoo

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>