De roze rit zonder onze Tom: de mooiste plekjes langs de Giro route [deel 2]

Het was wel even een deceptie. Nadat we vorige week zo enthousiast over ons Tommeke begonnen, is het voor hem al voorbij. Ook Laurens ten Dam moest helaas al eerder uitstappen. Er blijft genoeg te zien in de Giro, niet alleen zal de strijd om de maglia rosa (de roze trui) nog steeds spannend zijn, die ritten en de omgeving zijn onveranderd prachtig. Op naar de mooiste plekken langs de route van de komende etappes!

Ruim een week geleden keken we er zo naar uit: de start van Tom Dumoulin, we beschreven enthousiast de eerste week van de Giro in de blog: Kamperen in het hol van de leeuw. Zonder Tom gaan we ook door met mooie plekjes, fijne campings en leuke stadjes. 

Giro Italië

Dit zijn de ritten die nog komen vanaf 22 mei:

 1. Woensdag 22 mei, Carpi – Novi Ligure
 2. Donderdag 23 mei, Cuneo – Pinerolo
 3. Vrijdag 24 mei, Pinerolo – Ceresole Reale (Lago serrù)
 4. Zaterdag 25 mei, Saint Vincent – Courmayeur (Skyway monte bianco)
 5. Zondag 26 mei, Ivrea – Como
 6. Dinsdag 28 mei, Lovere – Ponte di Legno
 7. Woensdag 29 mei, Commezzadura (Val di Sole) – Anterselva/Antholz
 8. Donderdag 30 mei, Valdaora / Olang – Santa maria di sala
 9. Vrijdag 31 mei, Treviso – San Martino di castrozza
 10. Zaterdag 1 juni, Feltre – Croce d’aune-monte Avena
 11. Zondag 2 juni, Verona – Verona

Giro Italië

Novi Ligure – Voor de echte wielerliefhebber

In het leuke stadje Novi Ligure (aankomst van 22 juni) staat een wielermuseum! Toeval? Dacht het niet. Novi Ligure is een echt wielerstadje. De Giro is pas 3 maal dit stadje gepasseerd maar wel de vaste vertrekplaats van de Giro dell’Appennino. Het Museo dei Campionissimi kleurde al roze vanwege de Giro. Kortom, het stadje ademt roze. Naast het wielrennen is dat museum een prima tijdsbesteding in Novi Ligure, net als het Oratorio Di S. Maria Maddalena. Laat je niet afschrikken door de wat simpele buitenkant van het kerkje, van binnen is het een klein meesterwerk.

Campingtip in de buurt: piccolo camping Emaieu, kleine camping in de natuur een half uur van Novi Ligure. Je kan er met de camper staan en ook de hond is welkom op de camping.

Giro Italië

Ivrea – Ooit gehoord van het sinaasappelfestival?

De plek van vertrek van de 15e rit heeft een keer per jaar een vrij ongewoon festival (helaas niet tijdens de Giro maar in februari). Het idee is simpel, 8 teams en je gooit sinaasappels naar langsrijdende koetsen die sinaasappels terug gooien. Zachtzinnig gaat het er niet aan toe maar op onze bucketlist staat het zeker. Het stadje haalt zijn bekendheid vooral van het festival maar in de tijd daarbuiten kun je prachtig hiken in Via Francigena, een historisch wandelgebied.

Onze campingtip: Plein Soleil, een prachtige camping aan het meertje Lago di Viverone.

Giro Italië

Commezzadura (Val di Sole) – Actief in de bergen

Lekker de bergen in! Als de renners het ook doen, waarom jij dan niet? Een mooi plekje om de 17e rit te zien starten en daarna in de omgeving de bergen in te trekken en een flinke wandel- of fietstocht te maken. Naast zelf het asfalt te verslaan op je fiets kan je hier ook mountainbiken. Je kan zo’n tochtje door de bergen ook wat avontuurlijker maken door hier te gaan raften!

Camping Tip: Val di sole, op een prachtige locatie tussen de bergen. Je kan hier ook ‘s winters staan met de camper voor de wintersport.

Giro Italië

Santa Maria di Sala – Venetië

Het eindpunt van rit 18 van de Giro is Santa Maria di Sala, en een bonus van deze gemeente is dat het op maar een half uurtje rijden ligt van Venetië! Moeten we nog meer zeggen? Het Dogepaleis, de Canal Grande, de Basiliek van San Marco… En nog een tip: de Liberia Acqua Alta, een van de meest bijzondere boekwinkels van de wereld.

Campingtip: Camping Serenissima, locatie is top! In de buurt van zowel Santa Maria di Sala als Venetië.

Giro Italië

Verona – Laatste halte van de Giro

Hier zullen de renners uiteindelijk hun laatste meters van de giro afleggen. Naast de laatste halte is Verona ook een hele mooie stad. Op 2 juni is hier een tijdrit, dus best een dagvullend programma. Er zijn in de omgeving verschillende wijntours maar ook van een bezoekje aan het historische plein van de stad, Piazza delle Erbe, ga je zeker geen spijt krijgen. Het Piazze Brà Pein vinden we eigenlijk net zo mooi, mede door het oude Romeinse theater de Arena di Verona. Espresso, zonnetje, terrasje, zie je het al voor je? Voor een leven lang geluk: vergeet niet de borst aan te raken van standbeeld Giulia bij het balkon uit Shakespeare’s Romeo en Julia!

Onze campingtip: Camping Catel San Pietro, een camping binnen de stadsmuren van het oude Verona en omgeven door een botanische tuin.

Giro Italië

Campertje huren om deze route te doen? Klik op de button hieronder:

Bekijk al onze campers en caravans

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>