Vuilwatertank legen, schoon water vullen, toiletcasette legen. Hoe gebruik je een sanistation?

Wanneer je met een camper op reis gaat zul je ook regelmatig gebruik moeten maken van een sanistation. Bij een sanistation kun je schoon water innemen, vuil water storten en je toiletcassette legen. In deze blogpost en video legt Frans je uit hoe je het beste een sanistation kunt gebruiken.

Afstorten van je vuilwatertank

In je vuilwatertank komt al je afvalwater uit je camper in terecht en die zul je dus regelmatig moeten legen. Dat legen van je grijswatertank of vuilwatertank doe je bij een afstortput. Zorg er voor dat wanneer je bij het sanistation bent dat je goed weet waar de uitloop van de vuilwatertank zit. Je verrijdt de camper dan zodanig dat de uitloop van de vuilwatertank zich boven de afstortput bevindt. Het makkelijkste is dat iemand even naast de camper meekijkt wanneer je er precies boven staat. Laat de tank rustig leeglopen (pas op voor spetteren!) en sluit de kraan wanneer de tank leeg is. Vergeet dit niet, dat gebeurt nog wel eens wanneer het water is gestopt met stromen. Als je wegrijdt met open kraan kun je de directe omgeving vervuilen en dat past niet in de gedragsregels van de camperaar. Bovendien staat je kraan dan nog steeds open als je op je volgende bestemming aankomt!

Schoon water innemen

De schoonwatertank vullen met water kan op een aantal manier manieren. Óf je gebruikt een waterslang óf je gebruikt een gieter of jerrycan. In deze video gebruiken wij een gieter. Kijk bij de kraan ook altijd even dat je de goede kraan gebruikt. In de meeste gevallen is er een sticker geplakt bij het drinkwater en een bij de kraan voor het spoelwater voor het cassettetoilet. Wanneer je een waterslang gebruikt, spoel deze dan goed door om het aanwezige oude water uit de slang weg te spoelen. Wanneer je de slang goed hebt doorgespoeld dan maak je de uitloop goed schoon met een schone doek. Vul de watertank nooit helemaal want dat geeft alleen maar meer gewicht en dan blijft er meer oud water in de camper zitten. Maximaal de helft is ruim voldoende voor een aantal dagen. Gebruik dit water trouwens niet om van te drinken, daarvoor kun je het beste gewoon flessen water gebruiken. Eten, koken en koffie of thee zetten kan natuurlijk wel. 

Toiletecassette legen en schoonmaken

Je toiletcassette reinig je meestal ook bij het sanistation. Gebruik bij voorkeur altijd handschoenen en/of was je handen altijd goed nadat je de cassette weer teruggeplaatst hebt. De toiletcassette gooi je leeg in de daarvoor bestemde afvalput of stortput. Stort je cassette af en laat niet je dop in de stortput vallen! Belangrijk is om de ontluchtingsknop van het cassettetoilet ook in te drukken zodat hij goed leeg kan worden. Spoel deze goed na met water. Soms hangt er een slang die je kunt gebruiken om je cassette schoon te maken. Deze slang gebruik je dus niet om schoon water te vullen. Het water kun je dan weer in de stortput gieten. Voordat je de toiletcassette terugplaatst kan je nog een vloeistof in de cassette gieten om geurtjes tegen te gaan en het afbreken van afvalstoffen te bevorderen. Hier zijn hele goeie bio stoffen voor dus het kan de moeite waard zijn om even naar die optie te kijken. Veeg de toiletcassette ook altijd even droog met een schone doek. Laat het sanistation na gebruik schoon achter zodat de volgende gebruiker ook een fijn schoon sanistation heeft.

In het filmpje kun je ook zien hoe een sanistation het beste kunt gebruiken. Wil je meer leren over het camperleven? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal en mis geen enkel filmpje.

Bekijk ons YouTubekanaal

 

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>