Je camper wegen, hoe doe je dat?

Voordat je op pad gaat met de camper is het van belang om te weten wat je camper weegt. Je hebt een maximum waar je je aan moet houden, zodat je veilig de weg op kunt. Waar je dat maximum kunt vinden en hoe je kan voorkomen dat je camper te veel weegt, leggen we uit in deze blog.

Je camper heeft een toegestane maximum massa, dat is hoe zwaar je camper mag wegen als je onderweg bent. Die maximum toegestane massa kun je vinden op je kentekenbewijs. Als  je over deze massa heengaat met je gewicht, dan beïnvloedt dit de rijstabiliteit en je kan bovendien een boete krijgen. Hoe kom je er nou achter hoeveel je camper weegt? Je kan je camper op heel veel plekken laten wegen. Als je op google ‘weegbrug’ intypt danzullen er waarschijnlijk meer in je omgeving zijn dan je zou denken. Belangrijk bij het wegen, is dat je de camper weegt zoals je reist. Dat betekent met je fietsen op de fietsendrager, met alle bagage in je bagage ruimtes, met alle personen die meereizen, met je brandstoftank minimaal voor de helft gevuld, evenals je watertank. Je koelkast gevuld, en alle bagage die verder nog nodig is voor de reis.

Voor- en achteras wegen

Rijd als je op de weegbrug op rijdt ook even met je voorwielen van die weegbrug af. Je registreert daarmee het gewicht van je achteras. Als je dat gewicht van je totaalgewicht af haalt dan blijft het gewicht op je vooras over. Je kunt namelijk niet alleen als geheel te zwaar zijn, maar ook je assen kunnen te zwaar beladen zijn. Om te weten hoe hoog die asgewichten zijn kijk je even in het boekje van de auto of op een sticker die vaak op de zijkant zit van de camper. Anders kun je de asgewichten vinden in de motorruimte. Als je die gewichten meet dan weet je ook of je die gewichten ook niet overschrijdt. Als alle gewichten binnen de normen zijn dan kan je veilig op pad.

Wegen van je camper

Verdeling van gewicht over de assen van je camper?

Die gewichten van de assen zijn van belang omdat een camper namelijk geen vast zwaartepunt heeft, onze Camptoo camper is bijvoorbeeld een 7,5 meter lang voertuig met twee assen. Dus je kan wel bedenken dat als je heel veel gewicht op je achteras hebt liggen je op de vooras lichter gaat worden. Het is dan ook van belang dat je de zware spullen zo laag mogelijk opbergt en de lichte spullen boven. Dus een dynamisch zwaartepunt is wat de asgewichten doet afwijken van het totaal gewicht. Als je de maximale toelaatbare gewichten van de voor- en achteras bij elkaar op telt dan zal dat altijd meer zijn dan die 3500 kilogram die je maximaal mag wegen dat is de reden waarom de asgewichten altijd hoger zijn dan het totaal gewicht.

wegen camper

Verzekering en je gewicht

Let ook even op je verzekeringsvoorwaarden, ben je wel te zwaar beladen en raak je betrokken bij een ongeval? Dan kan het zijn dat je verzekering geen schade gaat uitkeren. Weet daarom hoe je polis omgaat met overgewicht van je camper. Let er ook op bij de aanschaf van een camper. Wat is het ledig gewicht van de camper en met hoeveel personen en bagage denk je te gaan reizen? De vuistregel daarbij is: tot 6,5 meter is meestal geen probleem voor 3.500kg. Bij 7.5 meter wordt dat al lastiger en moet je echt goed op je gewicht gaan letten, zeker als je met meer personen reist. 

Afslanktips

Om te zorgen dat je niet overbeladen bent, kun je een aantal dingen doen. Je kunt goed letten op het volume van je vloeistoffen. Eigenlijk heb je ook nooit meer nodig dan de helft van je schoonwatertank. Je kunt op veel plekken schoon water innemen en op die manier zorg je dat je water ook altijd zo vers mogelijk is. Hetzelfde geldt voor je brandstoftank. Tenzij je in hele afgelegen gebieden gaat rijden, zijn er altijd wel genoeg tankstations in de buurt om weer wat bij te tanken. Als je gewicht wilt besparen hoeft deze dus nooit helemaal vol. Als je wegrijdt bij een camping of camperplaats, zorg dan ook altijd dat je je vuilwatertank afstort op de daarvoor bestemde plaats. Dat is allemaal onnodig gewicht dat je meesleept. Daarnaast kun je kritisch kijken naar je bagage. Wat ga je allemaal gebruiken van wat je meeneemt, en wat kun je ook onderweg kopen? Denk bijvoorbeeld aan de boodschappen die je ook op plaats van bestemming kunt doen. Mocht je alsnog te zwaar zijn en heeft je camper een technische massa die hoger is dan je toegestane maximum massa dan kun je het gewicht laten ophogen. Dat kan niet bij alle campers, mocht dat niet het geval zijn dan kun je bij de fabrikant een conformiteitsverklaring vragen met een hoger technisch maximum en hem vervolgens opnieuw laten keuren. Let dan ook op dat je boven de 3.500kg een ander rijbewijs nodig hebt.

 

Wil je nog meer van dit soort filmpjes zien met alles over je camper? Bekijk dan alle filmpjes op onze YouTube kanaal hieronder. 

Bekijk ons YouTubekanaal

 

 

Anderen bekeken ook

  1. Bedankt voor deze nuttige tips over het wegen van de camper. We gingen dit jaar voor het eerst een camper huren. Nou wordt de geplande vakantie door het corona-virus op de lange baan geschoven, maar ik had me al laten informeren over maximaal gewicht en wilde dit wel de nodige aandacht schenken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>