Warm water in de camper? Zo werkt het systeem en houd je het goed

6 april 2022 in Alles voor je eerste camperreis, Campertips en -weetjes , Voor reizigers & Voor campereigenaren

Warm water in je camper gebruiken? In de meeste gevallen kan dat gewoon. Veel campers met een ingebouwde schoonwatertank zijn namelijk voorzien van een boiler. Ideaal voor als wilt afwassen in de camper of zodat je lekker kunt douchen. We leggen je graag uit hoe dat precies werkt en ook hoe je het systeem goed houdt. 

goboony warm water camper gebruiken

Water gebruik in de camper

De meeste campers hebben een ingebouwde schoonwatertank. Dat water wordt gebruik voor de keuken, het doortrekken van het cassettetoilet en de douche. De meeste tanks kunnen gevuld worden met heel wat liters water en gaan best een tijdje mee. Toch is het misschien verstandiger om je tank wat minder te vullen. Vooral wanneer je op het randje van de toegestane kilo's zit, kan een minder volle watertank net het verschil maken wanneer je van de weg wordt geplukt voor een weegmoment. 

Als je de tank tot de rand toe vult en het duurt dagen voordat je het water opmaakt, kunnen er ook bacteriën in het water vormen. Dat wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk voorkomen. Vul de tank dus ongeveer tot de helft, of als je van plan bent om veel op camperplaatsen en campings te staan, zelfs nog minder. Je kunt dan namelijk ook gewoon gebruik maken van het toilet, de douche en het afwasblok op de camping zelf. Of je kunt voordat je je camper neerzet je schoonwatertank even vullen bij het sanistation. Voordat je weer vertrekt, leeg je de boel weer en op de volgende camping vul je het water gewoon weer wat aan. 

Zo gebruik je de camperboiler

In principe werkt de camperboiler heel simpel. Vaak gebruik je hiervoor dezelfde knop als voor de verwarming. Dat leggen we je in deze video uit.

 

 

Zoals je ziet kun je gewoon de boiler aanzetten. Deze vult zichzelf met water uit de schoonwatertank en na een minuut of 20 is dat water verwarmd. Als je de boiler aan laat staan, zal de boiler zichzelf blijven vullen met water. Mocht je liever zo nu en dan warm water willen gebruiken, dan zet je hem alleen op die momenten aan. Het beste is om de boiler op  60°C te zetten. Dat doodt namelijk de bacteriën beter dan 40°C. 

Zet je de camper weer in de stalling en gebruik je hem een tijdje niet? Dan is het sowieso verstandig om je schoonwatertank te legen om bacteriën te voorkomen. Laat dan dus ook altijd je boiler leeglopen en blaas de leidingen nog even na. Ga je hem echt lange tijd niet gebruiken? Dan is het verstandig je schoonwatertank schoon te maken en check voor de winter de winterstalling checklist

Handig voor de winter

Veel campers met een boiler hebben ook een vorstbeveiliging. Deze vorstbeveiliging zorgt ervoor dat je boiler bij een bepaalde temperatuur automatisch leegloopt wanneer deze niet aan staat. Zo kan het water niet in de boiler bevriezen en schade veroorzaken. Er gaat dan als het ware een schuifje open waardoor het water uit de boiler kan lopen. Check wanneer je je boiler na een koude nacht tijdens het winterkamperen weer aan wilt zetten, altijd even of het schuifje wel dicht is. Ander kun je lang wachten tot het water warm is ;). 

Nog een aantal tips

  • Heeft je camper geen boiler, is het een regenachtige dag en wil je toch wat warm water in de camper gebruiken voor bijvoorbeeld de afwas? Zet gewoon een pannetje water op het vuur, breng het bijna aan de kook, meng het met koud water, et voila. 
  • Het fijne van een camper is dat het echt een rijdend huisje op wielen is. Wil je helemaal zelfvoorzienend zijn zodat je kunt gaan wildkamperen? Hier lees je alles over zonnepanelen op de camper
  • Je wil je camper niet alleen goed van binnen onderhouden, maar natuurlijk ook van buiten. Door op de juiste manier je camper te wassen, blijft hij lang glanzend schoon.
  • Nieuw met camperen en geen idee hoe de toilet precies werkt? We leggen je graag uit hoe je het chemisch toilet gebruikt
  • Mocht na veelvuldig gebruik van de douche en de wasbak, je vuilwatertank onverhoopt wat gaan ruiken, maak dan je vuilwatertank ook een keer goed schoon. Probeer het eerst eens met cola, maar als dat niet werk, dan is een schepje citroenzuur - verkrijgbaar bij de drogist - de oplossing. Gebruik het niet te vaak, dat is wat minder voor je tank. Maar na een klein schepje, kun je weer een heel lange tijd vooruit.