Alles over het watergebruik in een camper – boiler, vorstbeveiliging en schoonmaken

In een camper of caravan heb je in de meeste gevallen een eigen watervoorraad bij je. Die gebruik je voor de waterkranen, boiler, douche en je toilet. Het is natuurlijk heerlijk dat je dat bij je hebt. Water kan ook een bron van bacteriën zijn en weglopen uit je boiler. Wat je dan moet doen met het water in je camper of caravan vertellen we in deze blog en video.

Je schoonwatertank vullen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: De belangrijkste tip is met betrekking tot water in je camper of caravan is om de tank nooit helemaal vol te doen. Dat scheelt gewicht tijdens het rijden (dat heeft een positieve invloed op brandstofverbruik en rijgedrag) en voorkomt het ‘oud worden’ van je watervoorraad. Wanneer je met 2 personen onderweg bent is vaak 40-50 liter watervoorraad voldoende voor een aantal dagen. Meestal betekent dit een maximale vulling van de helft. Over het algemeen gebruik je in een caravan beduidend minder water dan in een camper. Vooral ook omdat je in een caravan vaak niet gaat douchen omdat je dat op de camping doet maar ook doe je afwassen meestal op de aangewezen plek op de camping. In een camper douche je wel weer vaker omdat je ook wel eens op plekken staat waar geen voorziening aanwezig is om te douchen. Dit geldt dan ook voor wanneer je bijvoorbeeld gaat afwassen.

De boiler van je camper en de vorstbeveiliging

Wanneer je een boiler in je caravan of camper hebt zit er meestal ook een vorstbeveiliging bij. Wanneer de buitentemperatuur te laag wordt, zo’n 7°C, dan laat deze veiligheidsvoorziening het water uit de boiler lopen wanneer deze niet in gebruik is, dit om vorstschades te voorkomen. Staat de kachel en/of boiler aan dan zal dit niet kunnen gebeuren. Weet dus hoe je deze open/dicht en aan/uit zet. Wanneer de boiler nog leeg is en je warm water wilt moet je deze eerst nog vullen. Dat doe je door eerst er zeker van te zijn dat de vorstbeveiliging gesloten is en je de warme stand van de kraan open zet. Hierdoor zal er eerst water uit de tank in de boiler lopen. Wanneer er een constante stroom water uit de kraan komt dan is de boiler gevuld met water en kan deze gebruikt gaan worden. Let wel op dat het opwarmen van het water enige tijd in gebruik zal nemen. Aan te bevelen is om de temperatuurkeuze altijd op 60°C te zetten en niet op 40°C. Dit om bacterievorming tegen te gaan. Wanneer de caravan of camper langere tijd niet gebruikt wordt, dan altijd al het water af laten lopen. Ook uit de boiler (vorstbeveiliging openen). Blaas ook de leidingen even door met bijvoorbeeld een fietspomp en een verbindingslangetje. Dit is ook om vorstschades te voorkomen.

Schoonmaken watertank

Het schoonmaken van de tanks en leidingen vergt ook de nodige aandacht. Er zijn diverse manieren om de tanks en leidingen schoon te houden. Je kunt hiervoor bleekmiddel gebruiken (50 ml op 50 ltr water). Let wel op dat hier geen geur-  en verdikkingsmiddelen in zitten. Laat dan de leidingen vol lopen en laat het geheel 24u inwerken. Daarna alle leidingen leeg laten lopen en goed doorspoelen. Er zijn ook specifieke middelen in de handel om te reinigen. Denk bijvoorbeeld aan Hadex wat bij de grote watertest van Vitens als beste uit de bus kwam.

Nog een laatste tip: Drink geen water rechtstreeks uit de tank. Je weet tenslotte maar nooit of je zuiver drinkwater inneemt in het buitenland. Gebruik hier altijd flessen water voor. Je kunt het natuurlijk wel gebruiken om te koken en voor koffie of thee mits het eerst gekookt wordt.

Vond je dit interessant en wil je op de hoogte blijven over alles wat we doen met betrekking tot het gebruik van je camper? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal hieronder:

Bekijk ons YouTubekanaal

 

 

Anderen bekeken ook

  1. John Wildenboer says:

    In het filmpje zou ik ook aangeven hoe de vorstbeveiiiging te overbruggen in de winter, wanneer je de camper wil gaan gebruiken. ik zorg voor een warme doek om de vorstbeveiiiging om deze dicht te houden en de boiler te kunnen vullen en daarna de vewarming aan te kunnen zetten.

  2. Goed om te weten dat er meestal ook een vorstbeveiliging bij een boiler in een camper zit. Ik ga over een aantal weken een lange reis maken en wil goed voorbereid zijn! Het zou vervelend zijn wanneer ik geen warm water heb..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>