Met je hond op vakantie in een camper. Waar moet je op letten?

Er zijn veel camperaars die hun hond meenemen op reis met de camper. Sterker nog, vaak koopt men een camper om met de hond op vakantie te kunnen gaan omdat dat in hotels meestal niet kan. Wanneer je met de hond op reis gaat zijn er een aantal zaken waar je even op moet letten. Ook hebben niet alle landen dezelfde regels met betrekking tot het vervoeren van je hond in de camper. Daar moet je van tevoren dus wel even op letten. De belangrijkste zetten we hier op een rijtje of bekijk de uitgebreide video, met een dierenspecialist!

Met je trouwe viervoeter de mooiste plekken in Europa bezoeken en samen de mooiste wandelingen maken is natuurlijk heerlijk. Het liefste zouden we dáárover willen schrijven maar het is ook belangrijk dat je je nergens zorgen over hoeft te maken als je met je huisdier én camper op stap gaat. Zo zijn er een aantal regels als je gaat reizen met je hond:

 • een EU dierenpaspoort is verplicht
 • de hond moet gechipt zijn
 • de hond moet minstens 21 dagen voor vertrek tegen hondsdolheid zijn ingeënt

In sommige landen zijn aanvullende maatregelen nodig zoals een muilkorf. Het kan ook voorkomen dat landen bepaalde rassen weigeren. Sinds 2012 is het trouwens niet meer nodig om een bloedtest te laten doen voor bijvoorbeeld Engeland en Zweden.

camper met je hond

Wat moet je meenemen onderweg?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je hond niet gestrest op reis gaat en neem je eigen voer mee. In het buitenland is het gebruikte merk niet altijd verkrijgbaar. Verandering van voer kan bij de hond klachten veroorzaken zoals buikpijn en diarree. Bij blikvoer moet je rekening houden met de houdbaarheid, zeker bij hogere temperaturen. Neem ook altijd het telefoonnummer van je eigen dierenarts mee en ook het chipnummer in combinatie met een foto van je hond. Je weet maar nooit. Wanneer je hond medicijnen gebruikt dan deze ook voldoende meenemen. Zorg ook voor voldoende vers water voor onderweg. Waar je verder nog aan moet denken:

 • de eigen hondenmand
 • tekenpen
 • EHBO doos voor dieren
 • extra riem
 • hondenpoepzakjes
 • eventueel. muilkorf

Het kan per land nog wat verschillen wat je precies bij je moet hebben, of wat er wordt aangeraden. Aanvullende informatie per land vind je op www.licg.nl (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren).

camper met je hond

Tijdens het rijden met je huisdier

Wanneer je gaat rijden moet je hier even op letten:

 • Zorg dat het tijdens het rijden niet te warm wordt in de camper. Wanneer er airco aanwezig is zal de temperatuur aangenaam zijn maar zonder airco zal er een raampje open moeten. Maar laat de hond niet op de tocht zitten
 • Laat de hond NOOIT alleen achter in de camper. De temperatuur kan bij een beetje zon en warmte al snel oplopen tot boven de 50 graden celcius
 • Rijd nooit langer dan 2 uur. Stop iedere 2 uur voor een kwartiertje rust. Laat de hond even lopen en geef hem of haar wat water en of eten

In veel landen is het niet toegestaan om de hond los in de camper te vervoeren. Deze moet ten alle tijden veilig vervoerd worden. Dat kan met een tuigje in de gordel of in een bench. Laat hem in ieder geval nooit loslopen in de camper tijdens het rijden. Bij een ongeval zal de hond een projectiel worden die zichzelf en anderen zwaar kan verwonden.

Wij vroegen advies bij Dierspecialist Paul Meevis. Bij deze dierenspeciaalzaak kun je alles vinden voor je huisdier op reis. Als je al deze informatie in je opneemt en vooral ook veel liefde voor je hond meeneemt onderweg dan zullen jullie er beiden heerlijk van kunnen genieten.

Wil je meer informatie die lekker makkelijk wegkijkt? Neem dan vooral een kijkje op ons YouTube kanaal en abonneer je!

Bekijk ons YouTubekanaal

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>