Het gebruik van een toilet in je camper of caravan

Het is natuurlijk heel erg handig om een wc in je camper of caravan te hebben. Veel mensen kunnen zelfs al niet meer zonder, maar het is wel een delicaat onderwerp en er zijn een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je je toilet in de camper of caravan gebruikt. Dat legt onze camperexpert Frans hier uit.

Verschillende soorten toiletten in je camper of caravan

Er zijn een aantal verschillende soorten toiletten die voorkomen in campers in caravans. Vaak is dat een cassette toilet, soms een toilet met een vermaalsysteem en soms een portapotti. Het meest voorkomende systeem is het casettetoilet, dat betekent dat de fecaliën worden opgevangen in een cassette onder het toilet. Ook de casettetoiletten zullen voor elke camper weer verschillend zijn, maar de werking is over het algemeen hetzelfde. Wij concentreren ons in onze video en blog op de systemen met een uitneembare fecaliëntank, simpelweg omdat die het meest voorkomen in zowel campers als caravans.

toilet camper

Het verschil tussen cassettetoilet en toilet thuis

Het gebruik van het cassettetoilet is eigenlijk heel simpel omdat het werkt als een normaal toilet. Er zijn een paar verschillen met je toilet thuis, en 1 daarvan is dat de fecaliën worden opgevangen in je casette, vandaar de naam cassettetoilet. Een ander verschil is dat je spoelwater uit je voorraadtank komt(je schoonwatertank dus) of uit een eigen spoelwatertank. Je kunt daar eventueel een toevoeging aan doen die het lekkerder laat ruiken en/of een fris kleurtje heeft, dat is vooral persoonlijke voorkeur. 

De druk van het spoelwater is een stuk minder omdat je geen afstortbak hebt die ineens een hele bak met water naar beneden kan storten. Alles moet door hetzelfde elektrische pompje door je toilet gepompt worden. Het kan dus zijn dat je iets langer moet spoelen, een paar keer moet spoelen of even moet navegen met een doekje. Het verschilt natuurlijk ook per boodschap hoe het er na gebruik er uit ziet, dat weten we allemaal.

toilet camper

De kleine en de grote boodschap

Wij proberen het zelf zoveel mogelijk te vermijden, het gebruik van het toilet voor de grote boodschap maar soms zul je op een camperplaats staan waar je geen toilet hebt en daar zul je dan toch moeten. Dan kun je even op een aantal dingetjes letten. Je kunt wat toiletpapier op de zijkant van de toiletpot leggen, zo laat je wat minder sporen achter en hoef je minder schoon te maken. Wij geven zelf niet de voorkeur om een wc-borstel te gebruiken omdat je die de hele reis met je meedraagt, maar ieder heeft zo zijn eigen voorkeur natuurlijk. Een ander belangrijk element van het casettetoilet is het schuifje. Bijna elk toilet heeft zo’n schuif om de pot te openen. Doe dat ook altijd, zeker voordat je de grote boodschap gaat doen, anders hoopt het zich op en is het schoonmaken alleen maar lastiger. Mocht het rubber niet meer helemaal goed afsluiten dan heb je ook kans op lekkages over de tank. En dat wil je natuurlijk echt niet. Smeer daarom het rubber van de klep af en toe in met zuurvrije vaseline.

toilet camper

Het cassettetoilet schoonmaken

Aan de cassette voeg je ook altijd wat chemicaliën toe. Deze vloeistof is er in verschillende kleurtjes en kwaliteiten, ook veel milieuvriendelijke soorten. Je kunt er zelfs tabletten voor gebruiken, voeg dan ook altijd een beetje water toe zodat de vloeistof/tablet kan oplossen. Je hebt ook toiletten waar je geen vloeistof aan toe hoeft te voegen, omdat die een afzuiginstallatie hebben. Dat is de zogenaamde SOG-installatie met een actief koolstoffilter. Wanneer je dit gebruikt heb je dus geen chemicaliën nodig wat betekent dat je de cassette niet per se in een chemisch toilet hoeft af te storten. Wanneer je de cassette gaat legen gebruik je altijd een paar keukenhandschoenen of je wast je handen direct na het legen. Legen doe je natuurlijk alleen in de daarvoor bestemde plaatsen (het mag niet altijd in een toilet gekiept worden omdat er chemicaliën in zitten, let daar altijd goed op). Wanneer je geleegd hebt spoel je de cassette altijd na met water. Voordat je de cassette terugplaatst voeg je dus nog wat toiletvloeistof toe. Dit voorkomt nare geurtjes en zorgt voor een goede afbreuk van de fecaliën in de cassette. Je kunt overigens gewoon toiletpapier gebruiken. Gebruik bij voorkeur echter geen 12-laags toiletpapier maar hou het ietsje dunner want draagt bij aan een betere afbreuk van materialen.  Bekijk ook deze video over het schoonmaken van je casettetoilet. 

toilet camper

Pak je krant, tijdschrift of telefoon en geniet van je tijd op het toilet, nu zonder zorgen! Wil je meer video’s met informatie over camperen? Bekijk ons YouTube kanaal.

Bekijk ons YouTubekanaal

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>