Rijden met een caravan – hoe doe je dat? Lees hier de rijtips

Dat het rijden met een caravan wat aandachtspunten verdient zal geen verrassing zijn. Maar moeilijk is het zeker niet. Er zijn een aantal handigheden en trucjes die het je een stuk makkelijker kunnen maken. Die leggen we uit in deze blog en in de video op ons YouTube-kanaal. 

Controleren voor het wegrijden

Controleer voor het wegrijden altijd eerst of de aansluitingen nog goed zitten en dat de handrem eraf gehaald is. Daarna controleer je of de fietsen en eventuele andere aangebouwde zaken nog goed vast zitten. Dan zijn we klaar om te gaan rijden! In ons testrondje reden we veel over B-wegen, die wat smaller zijn. Als je daar een tegenligger tegenkomt dan pas je de snelheid direct aan. Zorg dat je de tijd hebt om uit te wijken en passeer met lage snelheid. Let hierbij ook goed op  fietsers en of wandelaars. Ga pas weer rustig gas geven als de tegenligger gepasseerd is. 

Achteruit rijden met een caravan

Wanneer je nu per ongeluk een afrit voorbij rijdt dan kun je recht achteruit terugrijden als het verkeer dit toelaat. Vaak zal dit ook niet het geval zijn en zul je een stukje moeten doorrijden om te keren. Wanneer het verkeer het wel toelaat, zorg dan dat je goed in de spiegels kijkt en dat er geen overige verkeersdeelnemers in de buurt zijn. Wanneer je achteruit gaat rijden en je ziet in de spiegels de caravan naar links bewegen stuur dan naar links om te corrigeren. Datzelfde geldt natuurlijk voor rechts.

Bij het oprijden van de camping ook rekening houden met het nemen van ruime bochten. spiegels kijken en zorgen dat het wiel van de caravan nog op het wegdek blijft en niet in de berm terechtkomt. Houd hierbij wel altijd rekening dat er aan de voorzijde voldoende ruimte is om de bocht zo te kunnen maken.

Rijden met een caravan

De caravan op de campingplaats zetten

Wanneer je de campingplaats gevonden hebt en je gaat de caravan op zijn plek zetten dan kan het zijn, wanneer er geen mover gemonteerd is, je de caravan met de auto op de plaats moet zetten. Het kan zijn dat je genoeg ruimte hebt om hem achteruit (of bij heel veel ruimte zelfs vooruit) met de auto neer te zetten, maar soms is die ruimte er ook niet. Dan kun je de caravan afkoppelen en met de hand of mover op de plaats duwen of trekken. Gebruik hier trouwens altijd de aanwezige handgrepen voor, die zijn daarvoor gemaakt. Wanneer je wel met de auto de caravan kunt plaatsen, rijd dan rustig achteruit en stuur op tijd in. Laat bij voorkeur andere mensen meekijken tijdens het manoeuvreren om aanwijzingen te geven. Wanneer je geen hulp hebt en dit dus zelf moet doen, stap dan even uit en controleer je omgeving. Wanneer je begint met rijden kijk dan goed in de spiegels alvorens achteruit te rijden en blijf in de spiegels kijken bij het manoeuvreren. En ook hier geldt: bij het naar rechts sturen beweegt de caravan naar links en vise versa. Let er ook altijd op dat de caravan een uitzwaai heeft omdat de as in het midden zit, oftewel, als je een bocht maakt dan ‘zwaait’ de caravan aan de achterzijde een beetje uit. Zorg er altijd voor dat je hier plaats voor hebt.  

Natuurlijk rijd je op de camping erg rustig en wanneer je de weg op rijdt hou je er rekening mee dat je de de bochten iets ruimer moet nemen en er geen spelende kinderen over het hoofd gezien worden. Bekijk vooral het filmpje om dit alles in de praktijk te kunnen zien. Wil je nog meer filmpjes zien over het gebruik van je camper of caravan? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal. 

Bekijk ons YouTubekanaal

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>