De gewichten van de caravan en caravantrekker – Hoe zit het?

Mag je auto je caravan trekken? Heb je het juiste rijbewijs? Dat heeft allemaal te maken met de gewichten van je auto en je caravan. Frans legt in deze blog en video uit op welke gewichten je moet letten als je een caravan gaat trekken met je auto.

Wanneer je op reis gaat met een caravan is het van belang om te weten of je auto deze mag trekken. Dit staat in de meeste gevallen vermeldt op je kentekenbewijs. Daar staat op wat je auto geremd en ongeremd mag trekken. Geremd betekent met een aanhanger die een eigen remsysteem heeft, zoals de caravans dat hebben. Ongeremd is een aanhanger of vouwwagen zonder eigen oplooprem. Je zult zien dat je geremd meer mag trekken dan ongeremd. De ANWB houdt een stelregel aan van 75%, dat wil zeggen maximaal 75% van het totale gewicht van de trekauto (incl. alle personen en belading) mag achter de auto gehangen worden. Oftewel, wanneer de auto 2000 kg totaal weegt dan mag de caravan maximaal 1500 kg wegen.

Belangrijk gewicht: de kogeldruk

Waar je ook op wil letten is de kogeldruk. Dit is het gewicht van de caravan op de trekhaak en deze is vaak gemaximaliseerd tot 75kg. Deze controleer je makkelijk met een weegschaal en een stuk hout. Dit kan een gewone weegschaal zijn die je thuis ook gebruikt. Vooral wanneer je fietsen op de dissel plaatst is dit van belang. De kogeldruk heeft ook een minimaal gewicht. Deze zit meestal rond de 50kg. Een te lage kogeldruk beïnvloedt het rijgedrag van de auto negatief, omdat een zware belading helemaal achterin, net als bij een camper, niet prettig is. In die zin is kogeldruk altijd een compromis die je in de praktijk moet uitproberen naar een waarde waarbij jouw combinatie prettig rijdt. Neem zware spullen (voortent, fietsen, stoelen etc.) altijd mee in de auto en verdeel het gewicht in de caravan zodanig dat de kogeldruk altijd binnen de norm valt. Voldoende kogeldruk is zo’n 5 tot 7% van het caravangewicht. 

Caravan trekker

Rijbewijs om een caravan te trekken

Ook het rijbewijs is van belang bij de gewichten. Een B-rijbewijs is altijd voldoende als de caravan met belading niet meer weegt dan 750 kg. Deze caravans hebben geen eigen kentekenplaat, ze rijden met een witte kentekenplaat met hetzelfde kentekennummer als de auto. Elke caravan onder de 750 kg mag je trekken als het totaal samen met de auto niet boven de 3500 kg uitkomt. Is de caravan zwaarder dan 750 kg dan heeft die een eigen, gele kentekenplaat. Maar ook dan is een B-rijbewijs voldoende zolang het maximaal toegestane gewicht van de caravan, plus het maximaal toegestane gewicht van de auto, bij elkaar opgeteld, niet meer dan 3500 kg is. Heeft je caravan een eigen kenteken en is de totaal toegestane massa van auto en caravan bij elkaar meer dan 3500 kg, dan heb je een BE-rijbewijs nodig. Voor combinaties die meer mogen wegen dan 3500 kg maar niet meer dan 4250 kg is in Europa een nieuwe rijbewijscategorie toegevoegd: het rijbewijs B+ (met code 96). Maar in Nederland is het examen voor dit rijbewijs gelijk aan het BE-rijbewijs waardoor dit niet veel wordt uitgegeven. 

 Als je deze regels over de gewichten van je camper in gedachten houdt dan weet je zeker dat je op de juiste manier op pad gaat. Fijne reis! Wil je meer praktische informatie over vakanties met een caravan of camper? Bekijk dan ook onze andere YouTube video’s.

Bekijk ons YouTubekanaal

Anderen bekeken ook

  1. Inderdaad belangrijk om te checken of je auto geschikt is om een caravan te trekken. Het gewicht van je auto en het aantal pk’s is daarbij belangrijk. Alles voor de veiligheid voor jou en anderen op de weg! Zo kan je met een gerust hart op vakantie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>