Caravanspiegels – Heb je ze nodig, welke soort en hoe bevestig je ze?

Als je met een caravan gaat rijden, dan zijn de buitenspiegels van je caravan vaak niet afdoende. Wanneer je nu wel of niet extra spiegels nodig hebt, hoe je ze afstelt en welk soort je nodig hebt laten we hier zien.

Geen caravanspiegels nodig

Je hebt niet altijd caravanspiegels nodig voor de wet. Dit is namelijk niet zo wanneer de auto breder is dan de caravan en je dus met de spiegels gemakkelijk langs de caravan heen kunt kijken. Wanneer de caravan breder is dan auto dan heb je altijd wel caravanspiegels nodig.

Caravan spiegels

Monteren en afstellen van de caravanspiegels

Wanneer je wel caravanspiegels nodig hebt, dan worden deze meestal op de bestaande buitenspiegels gemonteerd. Voordat je gaat rijden met deze spiegels, is het belangrijk dat ze goed afgesteld zijn zodat je het beste zicht hebt. Dit kun je met 2 personen vaak het makkelijkst doen. Laat deze persoon even naast de caravan staan aan beide zijdes en zorg dat deze persoon volledig van top tot teen zichtbaar is. Vervolgens kan deze persoon grofweg 10 meter achter de caravan gaan staan en kan de bestuurder kijken of deze persoon volledig in beeld is in de caravanspiegels. Wanneer je alleen op pad bent is dit een handige tip: wanneer je gehurkt naast het rechterachterwiel van de auto gaat zitten, moet je in de caravanspiegel de hoofdsteun van de bestuurder goed kunnen zien. 

Zet vervolgens spiegels goed vast op de auto zodat ze niet kunnen verdraaien tijdens het rijden. Wanneer je spiegels automatisch inklappen bij het afsluiten van de auto moeten ze wel de ruimte hebben om te kunnen meebewegen. Dat is ook belangrijk om op te letten bij de aanschaf van de caravanspiegels. 

Caravan spiegels

De juiste spiegels voor de juiste auto

Je hebt caravanspiegels in vele soorten en maten. Zorg dat je een spiegel kiest die bij jouw auto past. Meestal worden ze aan de bestaande autospiegel vastgemaakt, dus zorg dat ze passen op die autospiegels. De meeste moderne auto’s hebben een aerodynamisch gevormde buitenspiegels met een knipperlicht er in. Dat betekent dat die bijvoorbeeld niet mogen worden afgedekt. Je hebt spiegels met een klem, met een zuignap of met een rubberbandje. Zoals eerder gezegd: wanneer je spiegels automatisch inklappen bij het afsluiten van de auto moeten ze wel de ruimte hebben om te kunnen meebewegen. Je wilt dus zorgen dat er geen obstakels in de weg zitten wanneer ze inklappen. Zorg dan dat je spiegels hebt die dit inklappen niet in de weg zitten. 

Caravan spiegels

Nu kun je de spiegels goed gebruiken om veilig de omgeving van je auto en caravan te kunnen overzien. Wil je nog meer zien dan alleen de omgeving van je caravan? Op ons YouTubekanaal vind je elke week een nieuwe video over het vakantie vieren in een camper of caravan.

Bekijk ons YouTubekanaal

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>